Slaptame įraše - pasiūlymas užimti naujas pareigas

Pats K. Navickas, sulaukęs iš A. Muzikevičiaus kaltinimų dėl mobingo, dėl įrašo tikrumo klausimų nekelia, bet sako, kad savo patarėjui nedavė pavedimo A. Muzikevičiui siūlyti naujas pareigas.

Kaip rašė Delfi, K. Navickui ėmus vadovauti Žemės ūkio ministerijai tarp jo ir A. Muzikevičiaus kilo žiežirbos. Reikia priminti, kad Nacionalinė mokėjimo agentūra yra viena svarbiausių ministerijai pavaldžių įstaigų, kuri skirsto ir administruoja Europos Sąjungos paramą žemės ūkio sektoriui.

Gerai informuoti šaltiniai teigė, esą ministras bandė patraukti A. Muzikevičių iš svarbaus posto, kad jo vietą galėtų užimti ministrui artimas žmogus.

A. Muzikevičius Delfi teigė spaudimą jaučiantis ir iš K. Navicko patarėjo R. Petrašiūno, kuris taip pat dirba ir valstybinėje energetikos įmonėje „Tetas“.

Jis teigė būtent iš R. Petrašiūno sulaukęs pasiūlymų užimti kitas aukštas pareigas mainais užleidžiant NMA vadovo poziciją.

Su Delfi jis pasidalino garso įrašu, kuriame, jo teigimu, girdėti, kaip K. Navicko patarėjas R. Petrašiūnas 2022 m. vasarį A. Muzikevičiui siūlė žemės ūkio atašė pareigas Dubajuje.

A. Muzikevičius

„Reiškia, čia yra išmoka už plotą. Čia yra priedai už vaikus ir t. t. Plius alga“, – garso įraše, kurį turi Delfi, girdisi, kaip A. Muzikevičiui dėstė R. Petrašiūnas. „O kokia alga?“ – pasitikslino A. Muzikevičius. „Maksimumas, man atrodo“, – nurodė R. Petrašiūnas.

„O reikalavimai? Atitikčiau juos?“ – paklausė A. Muzikevičius.

R. Petrašiūnas patarė dėl to nesukti galvos: „O reikalavimai tokie, kad reikia daryt paskyrimą ir nesukt galvos.“ Ir toliau grįžo prie darbo Dubajuje privalumų vardijimo: „Situacija tokia: domėjaisi – nesidomėjai, plius ten yra visokie sveikatos draudimai, kur ten žmonės dantis tvarkosi. Žodžiu, sąlygos tai afigienos. Aš nežinau, ką dar galima geriau pasiūlyt.“

Anot K. Navicko patarėjo, visų formalumų sutvarkymas galėtų užtrukti maždaug mėnesį: „Tai klausimas, kuris variantas dabar yra geresnis ir kuriuo judam? Jeigu tu nori tuo rizikingu pirmu, tada čia viskas nuo tavęs priklauso. Mums reikia apsispręst, kur judėt. Čia irgi procedūra, pristatymas ir t. t. Išvažiavimas nesvarbu kada, svarbu susiformint. Forminimas tai gali užtrukt, ten visokie URM [Užsienio reikalų ministerijos – red. past.] patvirtinimai ir t. t. Tai gali užtrukt ir mėnesį. Kai jau tavo kandidatūra ant stalo, tai jau praktiškai nėra kelio atgal.“

A. Muzikevičiui paprašius kelias dienas pagalvoti, R. Petrašiūnas atsakė: „Bet taip jau pasistengiam iki pirmadienio turėt atsakymą.“

Delfi publikaciją galite rasti čia.

V. Pranckietis: kažkas turi prisiimti politinę atsakomybę

Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininkas, liberalas Viktoras Pranckietis taip pat griežtai įvertino R. Petrašiūno pasiūlymą A. Muzikevičiui.
Viktoras Pranckietis

Anot jo, atėjo metas kelti politinės atsakomybės klausimą.

„Jeigu visa tai yra tiesa, manau, kad patarėjas, kuris atsakingas už antikorupcinę veiklą, vykdė politinės korupcijos faktą. Tai reiškia, turi būti keliama politinė atsakomybė. O kas ją turi kelt ir iki kokio lygio, manau, kad turi apsispręsti politinė vadovybė. Iš kitos pusės tai yra visiškas negebėjimas valdyti situaciją ir bendradarbiauti su savo pavaldžiomis įstaigomis. Jei tai tiesa, tai matau, kaip politinės korupcijos faktą, kurį bando įgyvendinti patarėjas antikorupcijai. Kas tada atsakingas už tą patarėją ir už jo veiksmus? Ne jis pats sugalvojo tokius pasiūlymus teikti“, - teigė V. Pranckietis.

S. Skvernelis: K. Navickas toliau negali eiti pareigų

Opozicijai priklausantis Seimo narys Saulius Skvernelis ketvirtadienį Seime Delfi teigė manantis, kad tokie ministro patarėjo veiksmai gali būti lyginami su rimtu nusižengimu.

„Normalioje demokratinėje valstybėje tai yra nepriimtini dalykai. Kai tokiais būdais bandoma susidoroti su valstybės tarnautoju, kuris užėmė pareigas konkurso būdu, kuris turi kadenciją. Tai, kas yra daroma, manau, yra nusikalstamas bandymas atleisti iš pareigų nežinia dėl ko neįtinkantį vadovą“, - dėstė S. Skvernelis.

Ar galėjo R. Petrašiūnas veikti be ministro žinios?

„Tikrai negalėjo veikti, nes tai yra ministro asmeninio pasitikėjimo pareigūnas. Tokie patarėjai bet kokiu atveju savo veiksmus tikrai derina. Arba dar daugiau pasakyčiau, įgyvendina tuos veiksmus, kuriuos liepia atlikti ministras“, - teigė S. Skvernelis.

Anot jo, tai jau ne pirmas atvejis.

„Čia ne pirmas atvejis. Šita pavardė išlenda nebe pirmą kartą. Tai, kad Žemės ūkio ministerijoje tokie procesai vyksta, tie signalai buvo praktiškai iš karto po kadencijų pasikeitimo. Aš manau, kad mes kviesime ministrą į Seimo tribūną. Arba nereikia nė ministro. Kadangi atsakomybę už visus savo nevykėlius ministrus prisiėmė premjerė, premjerė tegu atsakinėja į klausimus. Tai, kas vyksta, aš manau ir teisėsauga turėtų susidomėti. Tokiais veiksmais bandoma įsikišti į valstybės tarnybos valdymą“, - aiškino S. Skvernelis.

Taip pat jis situacijos vertinimu pasidalino ir savo Feisbuko paskyroje. Anot S. Skvernelio, K. Navickas toliau negali eiti pareigų.
Saulius Skvernelis

„Šiandien portale Delfi paviešintos aplinkybės, kaip Žemės ūkio ministro Kęstučio Navicko patarėjas, buvęs VSD pareigūnas Rokas Petrašiūnas, nesyk minėtas įtarimus dėl skaidrumo keliančiose istorijose, spaudė Žemės ūkio ministerijai pavaldžios įstaigos vadovą, aiškiai rodo, kad Žemės ūkio ministras Navickas nebegali toliau eiti pareigų.

Demokratų frakcija „Vardan Lietuvos“ ragina ministrą Kęstutį Navicką prisiimti atsakomybę tiek už milijoninius valstybės nuostolius bei kritinę padėtį žemės ūkio srityje, neveiksnumą sprendžiant pieno sektoriaus problemas, tiek už savo bei savo politinės komandos narių veiksmus, neatitinkančius elementarių etikos standartų. Bandymai apsimetinėti, kad ministras nieko nežinojo apie savo patarėjo veiksmus, tik dar labiau diskredituotų ir taip melo liūne skęstančią Vyriausybę.

Raginame Ministrę Pirmininkę Ingridą Šimonytę įvertinti Vyriausybės nario bei jo politinės komandos atsakomybę už daromą spaudimą valstybės tarnautojams bei priimti skubius sprendimus, būtinus Lietuvos žemės ūkio sektoriaus išlikimui“, - Feisbuke rašė S. Skvrnelis.

L. Jonauskas: patarėjas turėtų būti atleistas

Seimo narys, socialdemokratas Linas Jonauskas teigė manantis, kad ministro patarėjas turėtų būti nedelsiant atleistas.

„Visiškai netoleruotina praktika ir greičiausiai tai yra nusikaltimas. Prekiauti postais, pareigybėmis tikrai negalima. Valstybės tarnautojai taip elgtis tikrai neturėtų. Man atrodo valandų klausimas, kiek dar toks valdininkas turėtų dirbti valstybės tarnyboje. Man atrodo, išaiškėjus tokiems faktams jis turėtų būti nedelsiant atleistas. Tam priežasčių yra daugiau negu reikia. Specialiosios tarnybos turėtų įsivertinti, koks jo interesas buvo. Kokie teisės aktai, įstatymai galėjo būti bandomi pažeisti. Atitinkamai galėtų būti pradėtas ikiteisminis tyrimas. Bet kokiu atveju galėjo būti padaryta žala valstybei. Mažiausiu atveju padaryta reputacinė žala. Toks įvykis nedaro garbės nei ministerijai, nei Vyriausybei“, - dėstė L. Jonauskas.
Linas Jonauskas

Tuo metu Seimo narys Giedrius Surplys savo Feisbuko paskyroje prognozavo, kad K. Navickas po sekmadienį pasibaigusių merų rinkimų gali patekti į Seimą ir palikti ministro pareigas.

„Prognozuočiau, kad žemės ūkio ministras atsistatydins pats, sulaukęs mero rinkimų Šilalėje rezultatų“, - rašė G. Surplys.

Šilalės antrame ture dalyvauja konservatorius, Seimo narys Jonas Gudauskas. Su juo rungiasi Tadas Bartkus.

Ministrai aiškinosi Seime

Ketvirtadienį K. Navickas ir K. Kreivys dėl R. Petrašiūno sulaukė klausimų ir Seimo Vyriausybės valandoje.

Atsakinėdamas K. Navickas teigė, kad nedavė pavedimo savo patarėjui siūlyti postų A. Muzikevičiui.

„Tikrai negaliu komentuoti, kokios nuodėmės nuo Žemės sukūrimo galėjo būti mano patarėjo. Žinau situaciją, žinau tą straipsnį, kuris pasirodė šiandien. Jame yra informacijos, kurią aš žinau, kurią patvirtino teismas. Yra grindžiama, kad buvo vykdomas mobingas. Teismas pripažino, kad mobingo nebuvo. Tikrai negaliu komentuoti tų prielaidų, kurios neaišku, kokiom aplinkybėm, nei kada, kur buvo paimtos. Aš galiu prisiimti atsakomybę, ką pats žinau ir kokius sprendimus priimu. Nėra ministerijoje jokių sąlygų „prekiauti“ postais, nes mes pakeitėme tvarką ir visi atašė buvo priimti tik konkurso būdu. Tas pokytis įvyko labai stiprus. Kalbėti apie kažkokius veiksmus, kur nebuvo jokio mano pavedimo, aš tikrai negaliu. Praeities dalykų aš nežinau. Prieš priimant į darbą konsultavausi ir su buvusia darboviete VSD ir kažkokių didelių nuodėmių nebuvo įvardyta. Kol kas nematau jokių priežasčių, kodėl jis negalėtų dirbti“, - Seime kalbėjo K. Navickas.

R. Petrašiūnas

Tuo metu Dainius Kreivys teigė negalintis vertinti jam pavaldžių valstybinių įmonių kadrų politikos, nes tam negali daryti įtakos.

„Energetikos įmonės, kaip ir visos Lietuvos valstybinės įmonės, valdomos pagal gerąsias valdymo praktikas. Korporatyvinis valdymas yra įdiegtas pagal įstatymus ir veikia Lietuvoje. „Tetas“ yra „Epso-G“ grupės dalis. Ji turi savo administraciją, valdybą. „Tetas“ turi savo valdybą. Ministras eilinių darbuotojų neskiria ir įtakos tam nedaro. Juo labiau nesprendžia apie jo tinkamumą, ką jis padarė ar nepadarė“, - kalbėjo D. Kreivys.

Po Vyriausybės valandos Delfi žurnalistė Seime K. Navicko paklausė, ar jis pasitiki savo patarėju. K. Navickas teigė: „Taip, pasitikiu.“

Ir tuo pačiu jis pripažino, kad R. Petrašiūnas nekoordinuoja NMA veiklos: „Pavaldumas NMA yra ministerijos kanclerio. O kas susijęs su patarėju, jis yra korupcijos prevencijos dalykuose ir valdysenos skaidrinimo dalykuose. Bet ne tiesioginio pavaldymo.“

Į klausimą, kodėl jis siūlė A. Muzikevičiui naujas pareigas, K. Navickas atsakė taip: „Negaliu komentuoti to, ko nežinau.“

Paklausus, ar toks pasiūlymas buvo derintas su ministru, jis teigė: „Nederintas. Tikrai ne.“

Anot ministro, su patarėju susidariusią situaciją jis aptarė: „Kalbėjausi, kalbėsiuosi toliau. Jo paaiškinimai tenkina.“

Galiausiai jis teigė, kad A. Muzikevičiuas priekaištai dėl mobingo nepagrįsti.

„Kai kurie dalykai yra pono Muzikevičiaus fantazijos. Jis gali atskleisti pastabas, kodėl taip įvertintas. Jis turi tokią teisę. Tegu jis atskleidžia priekaištus iš manęs kaip jo vadovo. (...) Jis serga beveik daugiau nei 2 mėn. Susirgdavo net tada, kai būdavo numatytas pokalbis. Jis turi apeliacijos instrumentus. Sprendimas nėra priimtas. Tuomet matysim. Priekaištai susiję su darbu tikrai pagrįsti“, - teigė K. Navickas.

Pats R. Petrašiūnas į Delfi klausimus neatsakė.

Siūlo pasidomėti teisėsaugai

Publikavus straipsnį savo vertinimu pasidalino ir Žemės ūkio rūmų vicepirmininkas Algis Baravykas. Jo teigimu, ministerijoje susiklosčiusi situacija netoleruotina ir atsakymus jau turėtų pateikti teisėsaugos institucijos.
Algis Baravykas

Nacionalinės mokėjimo agentūros vadovui A. Muzikevičiui priekaištų jis neturėjo.

„Gandai sklandė visą laiką, kad tokie ir panašūs dalykai vyksta. Kaip Žemės ūkio rūmai mes to netikrinom. Dabar aš supratau, kad tai yra tikra informacija, kad iš tikrųjų buvo spaudžiamas NMA vadovas. Tokie dalykai valstybėj neturėtų vykti. Jeigu oficialūs pareigūnai kalba, kad jie to nedaro, bet yra įrašai, kurie rodo ką kita, tada jau yra teisingumą vykdančios įstaigos. Jos turėtų atskleisti tą dalyką. Ir pateikti atsakymus“, - kalbėjo A. Baravykas.

Taip pat, jo teigimu, jau kelis metus Žemės ūkio ministerijoje tvyro įtampa ir jaučiamas toksiškumas. O tai ūkininkams kelia nerimą.

„Turbūt didžiausia problema šiuo metu žemės ūkiui yra ta įtampa. Ji vyrauja. Santykiuose su valstybinėmis institucijomis yra įsivyravusi įtampa. Yra tam tikro toksiškumo. Ir tai tęsiasi jau kelis metus. Kelios įstaigos neturi vadovų. Pavyzdžiui, Kaimo verslo centras, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba. Paskyrimo metu buvo visokių niuansų. Dabar ta pati įtampa Nacionalinėje mokėjimo agentūroje. Tai nepadeda vykdyti kasdienines pareigas, daryti tai, kad žemdirbiams būtų patogesnis darbas, kad sistemos gerai funkcionuotų, kad būtų sprendžiami klausimai. Dabar vyksta galios dalybos, kėdžių stumdymai. Tarp organizacijų nėra harmonijos.

Šitas skandalas parodo, kad yra labai daug po kiliminio darbo. Aišku, mes tą žinom. Kai jau lenda įrodymai, negražu, taip neturi būti. Visuomenė tai turi žinoti“, - teigė A. Baravykas.

J. Vilionis: nori savą pasistatyt

Pieno gamintojų asociacijos prezidentas Jonas Vilionis taip pat sureagavo į situaciją. Jis teigė, kad ministerijos vadovybės veiksmai neigiamai paveikė ir daug kitų jai pavaldžių įstaigų.

„Čia klausimas ne tik dėl NMA. Sugriautas Verslo centras, sugriovė Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą, sugriovė Nacionalinę žemės tarnybą, Konsultavimo tarnybą sugriovė. Beliko NMA. Kur pasirodo „valstybininkas“ R. Petrašiūnas, ten iš žemė sūkio tampa liūnas. Viską tik griauna. Reikia kažkam užleisti vietą. Vėl pastatys kažkokį „valstybininką“. Ir reikia griaut. Labai gardus kąsnelis. Jie savo „valstybininkus“ nori pasistatyt. Negali taip būt, viską ardo“, - piktinosi J. Viionis.
Jonas Vilionis

Jis aiškino dabartiniam Nacionalinės mokėjimo agentūros vadovui A. Muzikevičiui priekaištų neturintis ir nemato priežasčių, kodėl jis negalėtų dirbti toliau.

„A. Muzikevičius dirba gerai. Ta agentūra tikrina, kas nesusitvarko, yra baudos, gal ir yra nepatenkintų. Bet atėjęs šitas ministras visus padarė blogais darbuotojais“, - dėstė J. Vilionis.

Tuo metu žemės ūkio ministrui jis priekaištų turėjo ir dėlto, nes esą šis apie žemės ūkį mažai ką supranta. „Ministras irgi atėjęs iš nendrinukių. Tai jis grįžo prie tų nendrinukių. Iš žemės ūkio nori, kad mes pelkes padarytume. Ar mums reikia tų pelkių? Išdirbtos žemės, o dabar padarys pelkes. Ar to reikia? Jų nereikia. Ministras šiandien kalba apie pieno krizę: kursim kooperaciją. Tai kas jam trukdė anksčiau? Tegu pasako, kiek pinigų investavo į kokį kooperatyvą. Mes jį nusivežėm į fermas, tai jis eina jurginukų uostyt, sako: ką aš ten žinau. Jeigu jis nežino, neišmano“, - teigė J. Vilionis.

Profsąjunga kreipėsi į ministrą

Ketvirtadienį Nacionalinės mokėjimo agentūros profesinė sąjunga kreipėsi į žemės ūkio ministrą K. Navicką.

Nacionalinė mokėjimo agentūra

„Reaguodami į portale delfi.lt paskelbtą straipsnį „Slaptame garso įraše Navicko patarėjas prekiauja prabangiais postais: sąlygos „afigienos““, kreipiamės į Jus, gerbiamas Ministre, siekdami gauti atsakymą, ar visi šie veiksmai, darantys įtaką NMA darbuotojų darbo krūviui, mikroklimatui darbe bei įstaigos reputacijai susiję su straipsnyje minimu siekiu susidoroti su dabartiniu NMA vadovu:

• 14 auditų ir patikrinimų per metus;

• šimtai pavedimų trumpais terminais (pvz. per 3-4 dienas pateikti informaciją apie 16 000 projektų vertinimą);

• paskyrimas laikinai direktoriaus funkcijoms atlikti abejotinos reputacijos ir kompetencijos asmens, kurio destrukcinio vadovavimo metu tarp NMA darbuotojų įsivyravo nesaugumo ir neapibrėžtumo jausmas;

• NMA veiklos finansavimo klausimo vilkinimas;

• vertinimo terminų sutrumpinimas perpus, nepadidinus finansavimo ir su tais pačiais žmogiškaisiais ištekliais, kai Jums ir iki šių pakeitimų buvo žinoma, jog NMA darbuotojai susiduria su virškrūviu, įtakotu COVID-19 ir daugybės naujų paramos priemonių atsiradimo;
• slaptas informacijos rinkimas apie NMA veiklą;

• NMA reputacijos žeminimas įvairiais straipsniais (atkreipiame dėmesį, kad Jūsų 2023 m. vasario 17 d. pažadas paneigti tikrovės neatitinkančią informaciją iki šiol neištesėtas).

Prašytume atsakyti, ar visi šie ilgalaikiai, į NMA darbuotojų kolektyvą nukreipti veiksmai, buvo spaudimo priemonės, siekiant atleisti NMA direktorių?“ – rašoma NMA profesinės sąjungos pirmininkės Beatos Naruševič-Sevruk pasirašytame rašte.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)