B. Ivanovas, „Žinių radijuje“ trečiadienį komentavęs situaciją, sakė, kad istorija yra panaši į 2010 metais Seime įvykusį atvejį, kai Aleksandras Sacharukas balsavo už tuo metu užsienyje buvusį kolegą Liną Karalių.

„Aišku, yra niuansai, nes ponas Gražulis turbūt gerokai labiau pagarsėjusi asmenybė nei tie du. Aišku, ana istorija labai negraži ir jau tada siuntė signalą, kad kažkaip, nes vis tik, aš manau, abu veikėjai nusipelnė to paties, bet vienas buvo pašalintas, o kitas – ne“, – pastebėjo politologas.

Tai, pasak jo, parodė sistemos ir apkaltos mechanizmo netobulumus.

„Ponas Gražulis yra mūsų politikos antiherojus, jis nuolat ir vienų, ir kitų partijų yra naudojamas kaip toks viešųjų ryšių tam tikra prasme veikėjas ar atvejis tam, kad tiesiog atitrauktų dėmesį. Kai kažkas darosi jau blogai, traukiama Gražulio korta“, – teigė B. Ivanovas.

Jo teigimu, tai – ne pirmas kartas, kai P. Gražulis yra viešai kritikuojamas.

„Dabar vėl „tarkuos“ ir visi kalbės apie Gražulį, gal kažkokius kitus skandalus pamirš. (…) aš tai laikyčiau truputį bandymu „užmuilinti“ kitas istorijas.

Taip, aš manau, kad Gražulis nusipelno to, kad jį tirtų Seimo komisija, nes balsuoti už kitą Seimo narį, jei taip yra, tai tiesiog protu nesuvokiama, (…) bet yra ir kita pusė – tiesiog traukiama ta korta, kada reikia“, – komentavo pašnekovas.

„Bausti už tokius dalykus būtina, tačiau iš to daryti kažkokį tai piarą papildomai, tai tikrai neverta“, – teigė B. Ivanovas.

Iniciatyvą dėl apkaltos parėmė tik valdančiųjų atstovai. Tai, anot politologo, yra keista.

„Tai yra, sakyčiau, negražu. Juk suprantame, kad veika diskredituoja visus Seimo narius, jei tokie dalykai yra toleruojami. Jie absoliučiai netoleruotini, tai negali būti toleruojama. Dėl to tai yra skandalas. Jei visi palaikytų solidariai, kad reikia išsiaiškinti, kas čia buvo, tada (būtų gerai – aut. p.)“, – teigė politologas.

Bernaras Ivanovas

Vis dėlto dabar, anot jo, situacija apnuogina didelį Seimo susiskaldymą.

„To padariniai pasireiškia tokiu būdu. Tai diskredituoja Seimą ir pačią opoziciją, kuriai irgi tokioje situacijoje reikėtų elgtis padoriai – nereikėtų selektyviai žiūrėti į teisingumą, į įstatymą, galiausiai į Seimo nario atsakomybę. Reikia elgtis atsakingiau ir nedaryti taip, kaip dabar. Tai negraži istorija“, – kalbėjo B. Ivanovas.

P. Gražuliui verdiktą baudžiamojoje byloje taip pat išsakys ir Aukščiausiasis Teismas. Politologas pritarė nuomonei, kad tokios bylos yra nagrinėjamos per ilgai.

„Tai ir verčia mus manyti, kad yra kažkokia manipuliacija, kad vis tik tai naudojama viešiesiems ryšiams – tokie dalykai, tokios procedūros, kas vis tik yra valstybinio mąstymo stoka. Tokie nepriimtini Seimo narių elgesio atvejai turi būti užkardomi iš karto vienareikšmiai, nežiūrint į tai, kas tai per asmenybė“, – pabrėžė ekspertas.

P. Gražulis, jo vertinimu, politinėms jėgoms naudingas kaip „žaibolaidis“.

„Jį galima kažkaip panaudoti viešiesiems ryšiams ir jis naudojamas tiek vienų, tiek kitų partijų, ko tikrai, manau, neturėtų būti brandžios demokratinės valstybės parlamente. Aišku, ir paties rinkėjo brandą parodo, jei ateina ir balsuoja už jį“, – sakė B. Ivanovas.

Vis dėlto jis išreiškė viltį, kad Seimas pritars P. Gražulio apkaltai.

Visą „Žinių radijo“ pokalbį su politologu klausykite čia: