Apie tai ketvirtadienį per Vyriausybės valandą Seime paklausta premjerė akcentavo, kad situaciją vertina kaip politikė, Seimo narė, o ne kaip Vyriausybės vadovė, nes VRK Vyriausybei nėra pavaldi.

„Susiklosčiusi situacija daugiau nei apmaudi. Negalima kaltinti vien VRK, kadangi nedrįsčiau teigti, kad gauti teismų sprendimai yra tiek aiškūs ir tiek laiku gauti, kad kažkaip čia buvo galima kažkaip idealiai tokioje situacijoje sprendimus sudėlioti, nes jei jau žmogus nubaustas už veiką, kurią atliko būdamas kažkokioje konkrečioje pozicijoje, paskui kažkaip interpretuoti, ar čia tai pozicijai taikomas draudimas dirbti, ar netaikomas, – man čia toks aukštasis teisinis pilotažas, bet aš ir nelabai tų sprendimų turėjau progos iki galo įvertinti“, – kalbėjo I. Šimonytė.

Bet kokie sprendimai dabar, anot jos, bet kokiu atveju kels kažkokį nepasitikėjimą.

„Žinau, kad yra pateikti skundai teismams. Galbūt paprasčiausias dalykas būtų organizuoti tuos merų rinkimus iš naujo ir taip išspręsti klausimą, bet čia mano asmeninė nuomonė ir nesu įgaliota tą sprendimą priiminėti“, – pridūrė politikė.

Iš prezidento skrieja aštri kritika VRK

VRK teko aštri prezidento Gitano Nausėdos kritika dėl sumaištį sukėlusių sprendimų savivaldos rinkimų metu. Pasak jo, renkant merus Anykščiuose ir Visagine kilo tikras chaosas, kuris, akcentavo šalies vadovas, sumenkino žmonių pasitikėjimą Lietuvos rinkimų sistema.

„Tai yra chaosas, tai menkina žmonių pasitikėjimą mūsų rinkimų sistema. Tai kelia abejonių rinkimų rezultatais. Tai yra blogiausia, kas gali atsitikti rinkimų metu. Jeigu žmonės nesusitvarko su vienais rinkimais, klausimas, ką jie darys, kai kitais metais turėsime vienus rinkimus po kitų. Turi labai gerai įvertinti savo galimybes, ar geba dirbti jiems patikėtą atsakingą darbą“, – žurnalistams Joniškyje sakė G. Nausėda.

„Labai svarbu, kad iš šitos krizės išeitume, vis dėlto, su pozityviais rezultatais. Bet, svarbiausia, supraskime, kur yra mūsų klaidos ir kur yra mūsų silpnosios vietos“, – G. Nausėda.

Atsakydamas į klausimą, kas turėtų prisiimti atsakomybę už kilusią sumaištį rinkimų metu, G. Nausėda sakė, jog tai reikės įvertinti pasibaigus rinkimams.

„Tikrai daug chaoso sukūrė pati VRK. Teisintis dabar ne vieta. Žinoma, reikės įvertinti visą tai, kas įvyko, jau po rinkimų. Bet žala jau padaryta“, – apibendrino prezidentas.

ELTA primena, kad Panevėžio apygardos teismui patikslinus savo sprendimą buvusios Visagino merės D. Štraupaitės byloje dėl piktnaudžiavimo tarnyba ir nurodžius, kad politikei uždrausta būti renkamai mere, kovo 9 d. VRK pašalino partijos „Laisvė ir teisingumas“ atstovę D. Štraupaitę iš Visagino mero rinkimų, kuriuose ji tuomet jau buvo patekusi į antrą turą. Tiesa, situacija pasikeitė jau kovo 13 d., kai Apeliacinis teismas panaikino Panevėžio apygardos teismo sprendimo dalį dėl draudimo D. Štraupaitei būti renkamai į merus. Tą pačią dieną VRK, remdamasi minėtu teismo sprendimu, sugrąžino D. Štraupaitę į rinkimus.

Į panašią situaciją buvo patekęs Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatas į Anykščių rajono merus K. Tubis. Panevėžio apygardos teismui vasario d. nusprendus, kad politikas yra kaltas dėl prekybos poveikiu ir jam uždrausta ketverius metus dirbti valstybės tarnyboje, kovo 7 d. VRK, remdamasi minėtu teismo sprendimu, pašalino K. Tubį iš Anykščių rajono mero rinkimų, kuriuose jis jau buvo patekęs į antrą turą. Šis sprendimas buvo apskųstas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui. Teismas panaikino VRK sprendimą šalinti K. Tubį iš rinkimų, komisija politiką sugrąžino į kovą dėl Anykščių rajono mero pozicijos.

Po šių istorijų Seimo nariai – tiek opozicijos, tiek ir valdančiųjų atstovai – ėmė piktintis VRK veikla. Vieni pradėjo kalbėti apie būtinybę rengti naujus merų rinkimų Anykščiuose ir Visagine, kiti ėmė kelti abejones dėl dabartinės VRK pirmininkės Jolantos Petkevičienės galimybių toliau eiti pareigas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)