„Jis (klausimas – ELTA) yra įtrauktas, berods, į antradienio posėdžio darbotvarkę. Manau, kad kelios dienos ypatingai nieko nepakeis. Šiandieną turime apsispręsti dėl Konstitucinio Teismo teisėjų, tikrai darbotvarkė pakankamai pilna, ilga. Gerbiamo Petro Gražulio klausimą, matyt, pradėsime spręsti kitą savaitę“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Šią savaitę parlamentaras Tomas Vytautas Raskevičius grupės Seimo narių vardu įregistravo nutarimo projektą, kuriuo siūloma sudaryti specialiąją tyrimo komisiją, kuri ištirtų jų siūlymą pradėti apkaltos procesą P. Gražuliui ir pateiktų išvadą, ar yra pagrindo pradėti tokį procesą.

„Seimo narys Petras Gražulis 2022 m. rugsėjo 15 d. Seimo plenarinio vakarinio posėdžio metu, balsuodamas už kitą Seimo narį, savo sąmoningais veiksmais galimai šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir (ar) sulaužė Seimo nario priesaiką“, – nurodė apkaltos P. Gražuliui iniciatoriai.

Komisiją siūloma sudaryti iš 11 Seimo narių. Jeigu Seimas pritartų, jai būtų pavesta iki šių metų gegužės 1 d. atlikti tyrimą bei pateikti išvadą.

Seimo Etikos ir procedūrų komisija pernai nustatė, kad P. Gražulis, balsuodamas už kitą Seimo narį Liną Jonauską, pažeidė Seimo statuto nuostatas ir Valstybės politikų elgesio kodekse įtvirtintą sąžiningumo principą.

Etikos sargai įspėjo P. Gražulį, kad kiekvienas Seimo narys privalo balsuoti asmeniškai, ir balso teisė negali būti perduota kitiems asmenims.

Seimo narys P. Gražulis etikos sargams nurodė, kad galėjo netyčia klaidingai paspausti Seimo nario L. Jonausko darbo vietoje esantį balsavimo mygtuką, dėl savo veiksmų apgailestavo bei atsiprašė.
Kaip ELTA jau skelbė, kovo 14 d. Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) teisėjų kolegija atvėrė Seimo nario Petro Gražulio bylą ir pradėjo nagrinėti politiko kasacinį skundą.

Parlamentaras apskundė praėjusių metų birželio 30 d. Apeliacinio teismo sprendimą, kuriuo paliktas galioti žemesnės instancijos nuosprendis. Teismą tąkart P. Gražuliui už piktnaudžiavimą skyrė 15 064 eurų dydžio baudą. LAT priėmė ir nutarė nagrinėti politiko kasacinį skundą.

Apskundęs teisėjų sprendimus, P. Gražulis nutolino jam Seime gresiančios apkaltos dėl teistumo procesus.

Seimo narys P. Gražulis pripažintas kaltu dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi. Byloje nustatyta, kad veikdamas privataus juridinio asmens, t. y. UAB „Judex“, interesais, jis neleistinai kišosi į valstybės tarnautojų veiklą, skatindamas juos nesilaikyti teisės aktų reikalavimų bei atlikti neteisėtus veiksmus, taip pat naudojosi šios bendrovės jam suteiktomis lėšomis. Tokiais veiksmais P. Gražulis diskreditavo Seimą, sumenkino Seimo nario vardą, valstybės politiko patikimumą ir prestižą ir taip padarė didelę neturtinę žalą valstybei.