„Šį rytą, prieš septynias, Vyriausiąją rinkimų komisiją pasiekė pirmieji signalai dėl Elektroninių valdžios vartų sutrikimo ir kad išankstinį balsavimą vykdančios rinkimų komisijos dėl to patiria nesklandumų prisijungdamos prie VRK informacinės sistemos“, – pranešime spaudai informavo VRK.

Pažymima, kad Vyriausioji rinkimų komisija yra numačiusi, ką daryti ir kaip organizuoti balsavimą tomis aplinkybėmis, jei balsavimo iš anksto metu dingtų galimybė rinkėjams atspausdinti išankstinio balsavimo lakštus ir pažymėti rinkėjus, kaip atėjusius balsuoti.

„Rinkimų komisijos nedelsiant buvo informuotos, ką daryti. Joms buvo išsiųsta popierinė išankstinio balsavimo lakšto forma, kurią rinkimų komisijos gali naudoti pildydamos balsuoti atvykusių rinkėjų duomenis ir balsavimą toliau vykdyti įprasta tvarka“, – akcentuoja Vyriausioji rinkimų komisija.

Vyriausioji rinkimų komisija tikina, kad atkūrus prisijungimą prie elektroninių valdžios vartų, rinkėjų duomenys bus suvesti į VRK informacinę sistemą.

„Dėl šio, tikėkimės, trumpalaikio nesklandumo, balsuoti atvykusių rinkėjų duomenų suvedimas gali užrukti keletą minučių ilgiau, tačiau pats balsavimo organizavimas nesustoja, rinkėjai gali atvykti į išankstinio balsavimo vietas ir išreikšti savo pilietinę valią“, – teigia VRK.

Netrikus pranešta, kad elektroniniai valdžios vartai sutvarkyti, rinkimų komisijų darbas su VRK informacine sistema atkurtas.

Ketvirtadienį Lietuvoje prasideda paskutinė išankstinio balsavimo antrajame savivaldos rinkimų ture, kuriame 34-iose savivaldybėse renkami merai, diena.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) trečiadienio duomenimis, per dvi išankstinio savivaldos rinkimų antrojo turo balsavimo dienas balsavo 4,05 proc. rinkėjų.

Iš viso antrame rinkimų ture teisę balsuoti turi daugiau kaip 1 mln. 422 tūkst. rinkėjų iš 34 rinkimų apygardų.

VRK primena, kad balsuoti iš anksto visoje Lietuvoje gali tik tie rinkėjai, kurie savo gyvenamąją vietą yra deklaravę savivaldybėse, kuriose vyksta antrasis rinkimų turas.

Rinkėjams, kurių savivaldybėse merai jau išrinkti pirmojo rinkimų turo metu, balsuoti nebebus galimybės. Savo pilietinę pareigą jie jau atliko.

Pagrindinę antrojo rinkimų turo balsavimo dieną – sekmadienį – 34-iose savivaldybėse rungsis po du pirmajame ture daugiausiai balsų surinkusius kandidatus. Kaip įprastai, balsuoti gyventojai kviečiami nuo 7 iki 20 val.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją