Tai, kad rinkimai Anykščiuose pradeda priminti seną serialą sugalvojo patys miesto gyventojai.

„Čia Anykščių Santa Barbara. Žinote, kaip būdavo anksčiau, kai kažkas vyksta, bet niekas neaišku. Tai čia gryna Santa Barbara“, – sakė rinkėjas Virgilijus.

„Čia Santa Barbara su visiška VRK nekompetencija“, – sakė anykštėnas Romualdas.

Jis balsavo antradienį, bet vėl atėjo balsuoti ir trečiadienį.

„Labai gaila ir apmaudu, kad VRK pirmininkė nesugebėjo susitvarkyti su savo reikalais“, – sakė jis.

Antradienį tokių balsuotojų Anykščiuose buvo vos 87. jų balsai anuliuoti ir vėl galima balsuoti.

„Reikėtų naujų rinkimų. Čia kažkokia nesąmonė“, – kalbėjo viena rinkėja.

Dar antradienį Anykščių gyventojai balsavo be Kęstučio Tubio: už Dainių Žiogelį ir Sigutį Obelevičių. Trečiadienį rinkėjų biuleteniuose jau yra K. Tubis ir D. Žiogelis, be S. Obelevičiaus.

Kęstutis Tubis

„Užvakar aš dar raginau žmogų balsuoti už save, o šiandien eisiu balsuoti už D. Žiogelį“, – sakė trečioje vietoje likęs kandidatas į Anykščių merus S. Obelevičius.

Stabiliai biuleteniuose išbuvęs D. Žiogelis yra dabartinis vicemeras.

„Su manimi čia niekas neįvyko kitaip“, – sakė D. Žiogelis.

S. Obelevičius trečiadienį LNK žinioms sakė, kad dar yra meras.

Per kančias į rajono merus einantis K. Tubis į save žvelgia reikšmingai istoriškai.

„Esu pirmas asmuo Lietuvos istorijoje, kuris turi tokią patirtį“, – sakė jis.

Rinkimų jovalą Anykščiuose esami ir buvę kandidatai vertina kompleksiškai.

„Ir teismai, ir VRK. Ten labai akivaizdu, kad advokatai yra stipresni nei teisėjai“, – sakė S. Obelevičius.

Per naktį pakeitus biuletenius su kandidatų pavardėmis, biuleteniai su S. Obelevičiaus pavarde išvyksta į VRK, o rinkimų biuleteniai su K. Tubiu lieka Anykščiuose pakartotiniam balsavimui.

Rinkėjų aktyvumo trečiadienį su antradienį nepalyginti. Vos per keturias valandas trečiadienį balsavo tiek Anykščių gyventojų, kiek per visą antradienį.

„Po sprendimo rinkėjams atsirado aiškumas ir jie dabar ateina, ir balsuoja“, – LNK sakė VRK atstovė Lina Pagalienė.

Dauguma pilietiškų anykštėnų apie pataisytus rinkimus nėra geriausios nuotaikos.

„Čia yra pasityčiojimas iš žmonių, daugiau nieko“, – sakė viena Anykščių gyventoja.

Kita teigė, jog apie situaciją tiesiog trūksta žodžių.

Ir vos vienas kitas balsavime kasdien mato prasmę. Bet kiti sako, kad rinkimai tuo Anykščiuose nesibaigs.

„Pasipils teisėti skundai, kad reikia rinkimus daryti iš naujo“, – tikino vienas anykštėnas.

Apie skundus užsimena buvę ir esami kandidatai į merus.

„Šitas rinkimų antras turas yra teisėtas, tik mes praradome galimybę devynias dienas agituoti. O VRK agitavo prieš mane ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą (LVŽS) kelias dienas“, – tikino K. Tubis.

Jeigu pralaimėtų, K. Tubio varžovas D. Žiogelis sako, kad socdemai galėtų skųsti, ar jis gali būti meru.

O iškritusiam kandidatui S. Obelevičiui skauda dėl pinigų.

„Partija skyrė 5 tūkstančius eurų antram rinkimų turui, agitacijai. Tai kas dabar kompensuos tuos pinigus? Nes tie pinigai jau kaip ir yra išleisti. O kam?“ – sakė buvęs kandidatas į merus S. Obelevičius.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia:

LVAT priėmė K. Tubiui palankų sprendimą – kandidatas grąžintas į rinkimus

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) antradienį nusprendė panaikinti VRK sprendimą šalinti iš mero rinkimų LVŽS kandidatą į Anykščių rajono merus K. Tubį.

Remdamasi šių metų vasario 2 d. Panevėžio apygardos teismo priimtu apkaltinamuoju nuosprendžiu K. Tubio byloje dėl prekybos poveikiu, VRK nutarė pašalinti politiką iš rinkimų.

Pastarąjį sprendimą K. Tubis apskundė, o antradienį LVAT iš dalies patenkino skundą – nutarė panaikinti VRK sprendimą dėl politiko šalinimo iš rinkimų ir priteisti pareiškėjui 544,5 euro bylinėjimosi išlaidų. K. Tubis LVAT taip pat prašė atstatyti jo teises, tai yra grąžinti jį į mero rinkimus, tačiau teismas šios prašymo dalies netenkino.

Buvęs LVŽS kandidatas į Anykščių rajono merus K. Tubis pirmajame rinkimų ture surinko 29,39 proc. rinkėjų balsų ir buvo patekęs į antrąjį rinkimų turą su socialdemokratų kandidatu į merus D. Žiogeliu, kuris pirmajame ture surinko 19,45 proc. rinkėjų balsų. VRK panaikinus K. Tubio registraciją mero rinkimuose, į antrąjį rinkimų turą vietoje minėto politiko pateko Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų kandidatas į Anykščių rajono merus S. Obelevičius.

Po LVAT sprendimo VRK grąžino K. Tubį į rinkimus, tad politikas toliau varžysis dėl mero posto.

Teismui patikslinus savo sprendimus, VRK į rinkimus grąžino ir D. Štraupaitę

Pirmadienį VRK priėmė analogišką sprendimą dėl kitos pašalintos kandidatės į merus – Visagino rinkimuose dalyvaujančios Dalios Štraupaitės.

Apeliacinis teismas pirmadienį nusprendė pakeisti, tiksliau – panaikinti, Panevėžio apygardos teismo patikslintą sprendimą, kuriuo buvusiai Visagino merei Daliai Štraupaitei uždrausta būti renkamai į merus. Pastarąjį sprendimą politikė buvo apskundusi.

Pagal Apeliacinio teismo nutartį, VRK grąžino D. Štraupaitę į rinkimus. Anksčiau komisija, remdamasi nepatikslintu teismo sprendimu, buvo panaikinusi politikės registraciją rinkimuose.

„Laisvės teisingumo“ partijos atstovė pirmajame mero rinkimų ture surinko 23,77 proc. rinkėjų balsų ir buvo patekusi į antrąjį turą, tačiau, kaip jau minėta, VRK panaikino jos registraciją rinkimuose ir neleido jai toliau dalyvauti rinkimuose.

Dėl Visagino mero posto politikė varžysis su Lietuvos lenkų rinkimų akcijos–Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA–KŠS) kandidatu Elandu Galaguzu.

Seimo pirmininkė antradienį tvirtino, kad labai tikėtina, jog bus pareikalauta minėtose dviejuose savivaldybėse iš naujo organizuoti savivaldos rinkimus.