Rusija išsisukinėja

Pentagonas užsipuolė rusus, kad Rusijos naikintuvas virš Juodosios jūros tyčia smogė į amerikiečių stebėjimo drono sraigtą, taip įžūliai pažeisdamas tarptautinę teisę. O bepilotis buvo prarastas.

Ekspertai tvirtina, kad jei tai būtų orlaivis su įgula, pasekmės rusams būtų daug rimtesnės. JAV tai galėtų palaikyti karo veiksmu.

Amerikiečiai išsikvietė Rusijos ambasadorių pasiaiškinti.

„Du Rusijos lėktuvai išpylė degalų ant nepilotuojamo JAV drono, vykdančio įprastines operacijas tarptautinėje oro erdvėje. Ir vienas Rusijos reaktyvinis lėktuvas perėmė ir atsitrenkė į mūsų orlaivį, dėl ko ir įvyko katastrofa. Šis pavojingas epizodas yra Rusijos pilotų agresyvių, rizikingų ir nesaugių veiksmų tarptautinėje oro erdvėje dalis.

Noriu pasakyti aiškiai – JAV toliau skraidys ir veiks visur, kur leidžia tarptautinė teisė. Ir Rusija privalo saugiai ir profesionaliai valdyti savo karinius lėktuvus“, – kalbėjo JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas.

Maskva ciniškai aiškina, kad amerikiečių dronas pats staigiai manevravo ir nukrito į vandenį, priartėjus Rusijos naikintuvams, pakeltiems perimti jo netoli Krymo.

Negana to, Rusija paragino JAV nutraukti tariamai priešiškus skrydžius prie Rusijos sienų.

„Yra tam tikrų problemų, susijusių su tarptautiniais vandenimis. Pavyzdžiui matome, kad Krymas yra Rusijos federacijos dalis. JAV šio statuso nepripažįsta. Ir, žinoma, tai prieštaravimas. Ar tai reiškia, kad reikia provokuoti Rusijos karinį laivyną arba Rusijos oro pajėgas?“ – teigė Rusijos ambasadorius JAV Anatolijus Antonovas.

Lietuvos krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas tikina, kad Rusijos lėktuvai panašiai elgiasi ir su Baltijos šalyse dislokuotais NATO naikintuvais.

„Incidentas yra rimtas. Tai yra tarptautinėje erdvėje, kuomet sugadinamas ir nukrenta kitos šalies orlaivis. Be abejo, tikslingas. Tiesą sakant, ir mes žinome, kaip elgiasi Rusijos koviniai lėktuvai, skrisdami virš Baltijos jūros.

Kuomet mūsų oro policijos misiją atliekantys lėktuvai priartėja. Pavyzdžiui, kuro išpylimo atvejai buvo ir čia. Stengiantis gal apgadinti lėktuvus, o gal kad jie ir nukristų dėl to“, – LNK žinioms sakė krašto apsaugos ministras A. Anušauskas.

Įžūliai elgiasi ir Ukrainoje

Rusų įžūlumas ne ką mažesnis ir karo fronte. Jie vėl naudoja draudžiamus ginklus. Pranešama, kad okupantai negyvenamą teritoriją Rytų Ukrainoje apšaudė baltuoju fosforu. Ginklus, kuriuose yra fosforo draudžiama naudoti prieš civilius ir jų objektus. Tačiau tokius ginklus prieš civilius Rusija šiame kare naudoja ne pirmą kartą.

Esą du sviediniai su baltuoju fosforu buvo paleisti 5 minučių intervalu į kelią, kuris veda į netoliese esantį Bachmutą, kur verda ilgiausias ir kruviniausias per Rusijos invaziją mūšis.

Neramu ir rusų okupuotose teritorijose. Štai Krymo rytuose esančiame Kerčės mieste kilo didelis gaisras. Ugnis įsiplieskė buvusio geležies rūdos kombinato teritorijoje. Kadangi kombinatas nebedirba, spėliojama, kad jis galėjo būti naudojamas kaip sandėlis.

Rusų okupuoto Melitopolio centre nugriaudėjo galingas sprogimas. Buvo susprogdintas kolaboranto automobilis. Jis organizavo Rusijos karių ir „Vagner“ samdinių pervežimą į frontą Zaporižios srityje.

Ukrainos žiniasklaida skelbia, kad Rusijos Gynybos ministerija nuo balandžio planuoja į šalies ginkluotąsias pajėgas priimti 400 tūkst. kontraktininkų. Teigiama, kad jau yra išsiųsti įsakymai, kuriuose yra nurodoma, kiek žmonių turėtų pasirašyti sutartis su kariuomene.

Kremliaus atstovas tikina, kad kol kas apie naują mobilizacijos bangą nediskutuojama. Tačiau regis greitai Rusijai, net ir sutelkus daugiau karių, nebus kuo juos apginkluoti. Mat gynybos pramonėje jau trūksta kvalifikuotų darbuotojų.

„Suprantame ir žinome, o jūs tikriausiai irgi žinote, kad dabar daugelis įmonių praktiškai dirba keliomis pamainomis. Ir ypač aukštos kvalifikacijos specialistų neužtenka. Čia reikia įgyvendinti pokyčius. Visų pirma – darbo užmokesčio lygis turi būti patrauklus darbui tokio tipo įmonėse“, – kalbėjo Rusijos vadovas Vladimiras Putinas.

O kol rusai suka galvą, kaip pritraukti specialistų į karo pramonę, ukrainiečiai toliau sėkmingai naikina jų techniką. Netoli Bachmuto ukrainiečiai numušė Rusijos karo lėktuvą.

Nuo karo pradžios Ukrainos ginkluotosios pajėgos jau sunaikino 304 okupantų orlaivius.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: