Ekspertai: tai gali būti saviveikla

Atsargos pulkininkas Vaidotas Malinionis laidoje teigė, jog Rusija nenori jokios konfrontacijos su JAV ar NATO, todėl turėtų būti logiška, kad tokių provokacijų reikėtų vengti.

Atsargos pulkininkas sutiko, jog šis incidentas buvo tyčinis veiksmas.

„Tik tiek, kad Rusijos ambasadorius JAV paskubėjo deklaruoti, kad Rusija tikrai nenori konfrontacijos, ėmėsi pakankamai ryžtingų žingsnių, kai matosi, kad yra bandoma situaciją užglaistyti, kad amerikiečiai per daug nereaguotų“, – pabrėžė V. Malinionis.

Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ atsargos pulkininkas taip pat ragino pažvelgti į tai, kas dedasi pačioje Rusijoje.

„Žiūrint jau vien į tai, kaip veikia šitie propagandistai Rusijoje, matosi, kad nėra vieningos propagandos linijos, nėra kontrolės ir valdymo.

Visko gali būti, kad įvyko gal, nenorėčiau sakyti, kad savarankiškai rusų pilotas priėmė tokį sprendimą, bet gali būti, kad nelabai valdomi procesai vyksta ir pačioje Rusijos kariuomenėje. Gal Vladimiras Putinas nelabai valdo to, kas vyksta mūšio lauke“, – įžvalgomis laidoje dalijosi V. Malinionis.

Jis neatmetė versijos, jog rusų kariai galėjo ir nežinoti, kad dronas – amerikiečių.

„Gal jie identifikavo jį kaip ukrainiečių. Neatmetu tokios galimybės, kad tai yra rusiško neprofesionalumo ir grubumo klaida“, – Žinių radijo laidoje sakė V. Malinionis.

Atsargos pulkininkas V. Malinionis Žinių radijo eteryje įvardijo ir „gerą“ žinią rusams.

„Tai buvo bepilotis orlaivis. Todėl greičiausiai JAV kažkokių kietų priemonių arba atsakomųjų veiksmų ginklais nesiims. Kadangi ten nebuvo gyvų žmonių. Nors to kaina, aišku, milžiniška to bepiločio. Bet vis tiek Vakaruose ir JAV žmogaus gyvybė yra aukščiau viso šito, priešingai nei Rusijoje“, – kalbėjo jis.

Ginkluotės ekspertas Arturas Plokšto Žinių radijo laidoje taip pat sakė galvojantis, jog šis veiksmas – „saviveikla“.

„Nuostolis yra grynai materialinis. Bet reakcija rusų buvo tokia, kad Rusijos ambasadorius nubėgo atsiprašyti. Dabar gerai būtų sužinoti, kas bus tam rusų pilotui, kuris taip sugebėjo“, – teigė ginkluotės ekspertas A. Plokšto.

Kur nuves?

Atsargos pulkininkas V. Malinionis Žinių radijo laidoje teigė, jog šis incidentas stipresnės eskalacijos nesukels.

„Abi pusės iš karto deklaravo, kad nenori tiesioginės konfrontacijos ir konflikto. (…) Rusijos ambasadorius iš karto sureagavo, ėmėsi glaistyti situaciją. Tai nėra panašu, kad ir amerikiečiai suinteresuoti.

Bet kokia yra pridėtinė vertė? Tai galbūt paspartins svarbius JAV sprendimų priėmėjus greičiau apsispręsti teikiant reikalingą pagalbą ir ginkluotę Ukrainai“, – pabrėžė V. Malinionis.

Jis priminė, jog ukrainiečiai šiuo metu ruošiasi kontrpuolimui: telkia pajėgas, ruošia ginkluotę ir logistiką. Todėl jiems reikalinga tinkama ginkluotė.

„Tikėkimės, kad šitas incidentas atvers galbūt dvejojantiems JAV politikams akims. Ir jie galbūt pritars tiems, kurie sako, kad reikia priimti sprendimus greitai“, – teigė atsargos pulkininkas V. Malinionis.

Ginkluotės ekspertas A. Plokšto taip pat teigė, jog tarpvalstybiniame lygyje šis konfliktas bus užglaistytas.

„Viduje JAV politikų, nemanau, kad tai praeis be atsako, nes niekas nemėgsta prarasti brangų ir gerą lėktuvą. Galbūt dalis respublikonų supras, kad vaidinti, jog nieko nevyksta ir užteks Ukrainai padėti. (…) Bet čia tik pirmosios reakcijos. Bus matyti, kas bus toliau“, – teigė ginkluotės ekspertas A. Plokšto.