A. Širinskienė O. Šurajevą premjerės patarėju pavadino savo įraše feisbuke, kur taip pat aprašė jo elgesį, pavyzdžiui, Seimo balkone, kėlė klausimus, ar O. Šurajevas nusipelnė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto suteikto apdovanojimo „Metų valstybės kūrėjas“.

Prašo atsiprašymo

Savo ruožtu kreipimesi Seimo etikos sargams ministrė pirmininkė pažymėjo, kad joks jos patarėjas antradienį iš Seimo balkono nerėkavo.

„Ponia A. Širinskienė savo „Facebooko“ paskyros įraše 2023 m. kovo 13 d. teigė, jog posėdžio metu įraše neįvardytas premjerės patarėjas neva „rėkavo iš antro aukšto balkono ir buvo pirmininkaujančio Razmos iš ten išprašytas“.

Kadangi Seimo rytinio plenarinio posėdžio metu buvau salėje, ne tik kad nemačiau jokio rėkaujančio plenarinių posėdžių salės balkone savo patarėjo, bet ir tvirtinu, kad joks mano patarėjas nebuvo balkone apskritai. Atitinkamai, joks mano patarėjas nebuvo iš balkono išprašytas“, – dėstė ministrė pirmininkė.

Olegas Šurajevas

I. Šimonytė pažymėjo, kad Seimo nario etikos principai neleidžia Seimo nariui, „net jeigu tai yra p. A. Širinskienė“, atvirai meluoti ir šmeižti žmonių, bei paprašė Seimo Etikos ir procedūrų komisijos apsvarstyti šį incidentą ir įpareigoti A. Širinskienę viešai atsiprašyti jos patarėjų.

Landsbergis: nemanau, kad tokie žodžiai priimtini Seime

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos pirmininkas, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis trečiadienį žurnalistams sakė, kad komiko O. Šurajevo vizito į Seimą metu išsakytiems žodžiams nepritaria.

„Jo formuluotėms, arba žodžiams, kurie buvo naudojami kolegoms stovint eilėje prie balsadėžės, kada buvo slapto balsavimo laikas, nesakyčiau, kad aš pritariu. Nemanau, kad tokie žodžiai priimtini Seime. Ir raginčiau nuo to susilaikyti.

Tačiau Olegas yra žinomas ir pažįstamas kaip kovotojas už tam tikrus principus. Jo pasirinkti metodai gali būti nepriimtini, tą jau pabrėžiau. Bet jo kova yra aiški. Jis uždavė klausimą, labai paprastą klausimą kolegai Seimo nariui, kam priklauso Krymas. Negavęs atsakymo leido sau paplėtoti tą temą į tokias lankas, kurioms mes ne visi pritartume“, – trečiadienį sakė TS-LKD lyderis G. Landsbergis.

Jis, visgi, kėlė klausimą, kodėl konkretus Seimo narys nusprendė neatsakyti į klausimą, kam priklauso Krymas.

„Čia irgi įdomus aspektas“, – sakė G. Landsbergis.

TS-LKD vadovas dar pridūrė, jog didelė dalis pasipiktinimo šiuo įvykiu ateina iš parlamentarų, kurie leidžia sau „kitokius epitetus, kitokius veiksmus“.

„Bet iš esmės repertuaras panašus“, – trečiadienį atidavęs savo balsą išankstiniame savivaldybių tarybų ir merų rinkimų antrajame ture sakė TS-LKD vadovas G. Landsbergis.

Kliuvo opozicionieriams

Antradienį O. Šurajevas, lankydamasis Seime, kalbino ir provokavo parlamentarus – taip pat ir vartodamas necenzūrinę leksiką. Būdamas Seimo posėdžių salės balkone jis vaizdavo, kad A. Širinskienei numes šokoladą ir šūkavo, o tuo metu vyko Seimo posėdis.

Apsaugos pareigūnai O. Šurajevą iš balkono išlydėjo.


Vieni tokiu jo elgesiu piktinosi, teigė, kad gėda, jog Seimas nesugeba apsiginti, kiti O. Šurajevo elgesį tikino suprantantys kaip humorą.

Į O. Šurajevo klausimus, replikas, įžeidinėjimus parlamentarai taip pat reagavo, pavyzdžiui, Remigijus Žemaitaitis, jam atsakydamas, tarė „tu čiulpi“, Aidas Gedvilas atkirto, kad „su psichiniais ligoniais nebendrauja“, o Mindaugas Puidokas, – kad „su psichiškai neįgaliais asmenimis nekalba“.

O. Šurajevo nemalonės sulaukė politikai iš opozicijos, su valdančiaisiais buvo elgtasi pagarbiai, pavyzdžiui, su I. Šimonyte, kitais Seimo konservatoriais O. Šurajevas mandagiai pasisveikino, trumpai šnektelėjo.

Seimo kanceliarija dėl O. Šurajevo elgesio pradėjo tyrimą, jo patekimas į Seimą neterminuotai apribotas.

Armonaitė: su Olegu jo performanso nederinome

Skelbiama, kad į Seimą O. Šurajevas pateko leidimą užsakius Laisvės partijos lyderei Aušrinei Armonaitei.

Ji pati aiškino, kad leidimas O. Šurajevui „buvo išrašytas“, bet kas jį užsakė, politikė nepaminėjo. A. Armonaitės vertinimu, O. Šurajevo elgesys Seime nebuvo etiškas, tačiau, anot jos, ir kai kurie parlamentarai nesielgia etiškai – Seimo salėje, socialiniuose tinkluose.

„Olegą Šurajevą į Seimą pasikviečiau ne aš. Jį pasikvietė Agnė Širinskienė. Būtent jos ir grupės Seimo narių klausimuose man, kaip Ekonomikos ir inovacijų ministrei, į kuriuos rimtai turėjau atsakinėti Seimo tribūnoje, dominavo Olego vardas ir pavardė.

Olegas panoro stebėti posėdį, kuriame jo asmeniui skirtas toks dėmesys – jam buvo išrašytas leidimas. Kaip viskas toliau rutuliojosi, jūs matėte.

Manau, kad kiekvienas suaugęs žmogus yra atsakingas už savo veiksmus, ir su Olegu jo performanso mes nederinome, priešingai, nei vakar paskelbė vienos žinios. Ar tai buvo etiškas elgesys? Nemanau. Ar parlamentinis? Irgi ne.

Ar man pačiai yra tekę būti tokioje situacijoje, į kurią taip jautriai dabar sureagavo kolegos Seimo nariai, t. y. gauti kamerą į veidą prie sienos ir būti kažkuo pavadintai? Taip, ne kartą.

Šiandien labiausiai įsižeidę žmonės yra tie, kurie nuo ryto iki vakaro ne vienerius metus kolioja ir visokiais vardais vadina kitus, – ar Seimo salėje, ar socialiniuose tinkluose. Ir kai kažkas peržengė ribas jų atžvilgiu, jie tapo labai jautrūs.

Ir dar liūdniau, kad ne vienas Seimo narys, paklaustas, kam priklauso Krymas, vakar negalėjo atsakyti“, – feisbuke antradienį rašė A. Armonaitė.

Atsakinėjo į klausimus

A. Armonaitė antradienį Seime iš tribūnos turėjo atsakinėti į klausimus, susijusius su O. Šurajevu ir su LITEXPO parodų centre eksponuota menine instaliacija, kuria buvo pristatoma knyga „Baimės metai“.

Seimo narių iš opozicijos suformuluotame klausimų tekste teigiama, kad „LITEXPO vadovybė knygos ekspozicijos organizatoriams nurodė išmontuoti ir pašalinti meninę instaliaciją, nes neva nenorinti problemų, be to, esą yra gavusi reikalavimą iš Olego Šurajevo nuimti šią „politizuotą“ instaliaciją“.

A. Armonaitės buvo klausiama, ar O. Šurajevas užima kokias pareigas jos vadovaujamoje ministerijoje, Vyriausybėje ar LITEXPO, „ar turi valdingų įgaliojimų duoti nurodymus dėl ekspozicijų turinio ir formos“.

Aušrinė Armonaitė

A. Armonaitė tikino, jog meninę instaliaciją pašalinti nusprendė pati knygos leidykla, o LITEXPO vadovybė esą jokio nurodymo nedavė.

O dėl O. Šurajevo ji pakomentavo taip: „Asmuo, vardu Olegas Šurajevas, ekonomikos ir inovacijų ministerijoje nedirba. Kiek man žinoma, toks asmuo nedirba ir Vyriausybėje, ir Vyriausybės kanceliarijoje. Olegas Šurajevas, kaip ir bet kuris parodos lankytojas, gali reikšti savo pilietinę poziciją, kaip tai garantuoja Lietuvos Respublikos Konstitucija. Suprantu, kad Agnės Širinskienės ir Olego Šurajevo santykiai nėra patys geriausi, tačiau manau, kad Seimo nariai neturėtų naudotis savo pareigomis suvedinėdami sąskaitas su visuomenininkais ir kovodami prieš neįtinkančią sau nuomonę.“

Praėjusių metų kovą O. Šurajevas lankėsi Vyriausybėje, kur su premjere aptarė ekonominių ryšių su Rusija ir Baltarusija nutraukimą. Po susitikimo O. Šurajevas kalbėjo, kad ne jam ekonomistei premjerei patarinėti apie ekonomiką, o jo įvardytas tikslas – baksnoti visus lazda ir priminti, kad vyksta karas.

Policija pradeda administracinę teiseną

Antradienį Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai, įvertinę pirmadienį viešojoje erdvėje pasirodžiusį O. Šurajevo vaizdo įrašą, dėl tokio asmens elgesio Seimo rūmuose pranešė priėmę sprendimą pradėti administracinę teiseną pagal Administracinių nusižengimų kodekso 481 str. 1 d. (Nedidelis viešosios tvarkos pažeidimas), t. y. necenzūriniai žodžiai ar gestai viešosiose vietose, įžeidžiamas kibimas prie žmonių, kiti tyčiniai veiksmai, kuriais siekiama pažeisti viešąją tvarką ir žmonių rimtį.

Už tokį elgesį įstatymas numato atsakomybę – baudą nuo trisdešimt iki vieno šimto keturiasdešimt eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (92)