„Blogai vertinu. Tiesą sakant, net ir su rinkėjais teko pabendrauti. Kaip tik užvakar buvau Anykščiuose, žmonės labai pikti buvo dėl tų sprendimų, sako, kaip čia taip išeina, mes galbūt ir balsavome už Tubį ir jis dabar pašalintas. Tai yra tokia net patarlė, kad žaidimui vykstant žaidimo taisyklės nėra keičiamos. Ir tai, kas įvyko, nėra geras precedentas“, – Žinių radijui antradienį teigė P. Saudargas.

Pasak politiko, jei VRK matė indikacijų, kad kandidatas yra netinkamas varžytis dėl mero posto, jam tai turėjo būti uždrausta iš anksto.

„Aš suprantu, kad buvo teismų sprendimai, jie keitėsi, VRK reagavo, galima sakyti, irgi tarsi pagal įstatymo raidę. Bet tas laike išsidėstymas yra neatlaikantis kritikos. Todėl kad, jeigu rinkimai vyksta, jeigu žmonės jau už vieną kandidatą subalsavo ir jis yra pašalinamas iš rinkimų kovos tolesnės, tai yra bet kokiu atveju blogas precedentas“, – sakė P. Saudargas.

„Jeigu mes jau matome, kad žmogus pagal įstatymą netinkamas registruoti kandidatu reikia ir padaryti iš anksto, neleisti jam registruotis kandidatu ir žmonėms nereikėtų leisti už jį balsuoti, tai yra, žmogus neturėtų būti įrašomas į rinkimų biuletenį“, – pridūrė jis.

P. Saudargas akcentuoja, kad pasibaigus savivaldos rinkimų antrajam turui VRK turės atsakyti į kylančius klausimus.

„Aš manau, kad čia kol kas kažką teisti anksti. Baigsis rinkimai tikrai, nes čia jau nebėra ko belaukti, jau sekmadienį viskas pasibaigs, ir tada, aš manau, (...) visų pirma, Vyriausioji rinkimų komisija turėtų atsakyti į visus klausimus, kaip čia taip išėjo“, – akcentavo parlamentaras.

Konservatorius svarsto, kad dėl susidariusios situacijos gali tekti keisti Rinkimų kodeksą bei kitus susijusius įstatymus.

„Aš manau, kad reikėtų Seime tai panagrinėti. Nebūtinai čia kažkokios tyrimo komisijos (...), yra komitetas, kuris galėtų parlamentinės kontrolės rėmuose panagrinėti įvykusį precedentą, kaip mums visiems užtikrinti, kad daugiau tokių precedentų nebūtų, gal čia reikėtų įstatymus taisyti, gal Rinkimų kodeksą, bet taip neturėtų būti“, – teigė P. Saudargas.

ELTA primena, kad Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) antradienį grąžino „valstiečių“ kandidatą Kęstutį Tubį į rinkimus. Pasak komisijos, šis sprendimas priimtas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui (LVAT) paskelbus apie sprendimo naikinti K. Tubį iš rinkimų, panaikinimą.

Analogiškas sprendimas buvo priimtas ir dėl partijos „Laisvė ir teisingumas“ kandidatės į Visagino mero postą Dalios Štraupaitės. VRK pirmadienį priėmė sprendimą leisti į antrąjį turą patekusiai kandidatei į Visagino mero postą Daliai Štraupaitei toliau dalyvauti rinkimuose.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją