Ukrainos politinė ir karinė vadovybė antradienio susitikime pas prezidentą V. Zelenskį priėmė sprendimą tęsti Bachmuto gynybą.

Padėtis šiame sektoriuje sistemingai blogėja. Tikėtina, ukrainiečiai rizikuoja ir toliau siekia prie Bachmuto agresoriui padaryti maksimalius nuostolius, sukaustyti priešo pajėgas ir taip ne tik parengti naują gynybos ruožą, bet ir laimėti laiko tęsti pasiruošimus kontrpuolimui.

Luhansko kryptis

Svatovė. Agresorius vykdo lokalias atakas šiauriniame flange, bet ir toliau nesėkmingai.

Kremina. Rusai dar šiek tiek pasistūmėjo Zaričnės–Jampolivkos link.

Agresoriaus pozicijos išsikišusios nedideliu pleištu, tačiau neramina pati judėjimo tendencija. Kituose ruožuose ukrainiečiai apsigynė, patys vykdė kontratakas.

Lysyčaskas. Ukrainiečiai ne tik atmušė rusų atakas Bilohorivkos link, tačiau perėjo į kontratakas ir nežymiai pastūmė agresoriaus pozicijas prie Zolotarivkos, bei pasistūmėjo „niekieno žemėje“ Lysyčansko link.

Donecko kryptis

Bachmutas, Berhivka–Rozdolivka. Chromovės–Bohdanivkos ruože ukrainiečiai išlaikė pozicijas, agresorius ieško silpnesnių gynybos vietų.

Tęsiasi sunkūs mūšiai, labai intensyviai dirba abiejų pusių artilerija.

Orihovo Vasilivkos–Zeleznianskės–Vasiukivkos (link Slovjansko) ruože rusai ir toliau spaudžia Minkivkos link.

Vasiukivkos–Rozdolivkos–Veselės (link Siversko) ruože – be pakitimų.

Situacija komplikuojasi

Mieste situacija komplikuojasi. Šiauriniame flange metalų apdirbimo gamyklos rajone vyksta sunkūs mūšiai, agresoriui pavyko pasiekti taktinių laimėjimų.

Pavyzdžiui, pasirodė nuotraukos, kaip „Wagner“ samdiniai pozuoja tame pat ceche, kur Ukrainos prezidentas V. Zelenskis įteikinėjo apdovanojimus.

Blogesnė padėtis pietiniame flange. Rusams pavyko pasistūmėti ne tik Mariupolio kapinių rajone, bet ir pasiekti per miestą kertantį kelią Časiv Jaras–Bachmutas.

T.y., to, kas rusams nepavyko Časiv Jaro–Ivanivskės ruože, jie sėkmingiau įgyvendina mieste. Blogiausia, kad jie įsitvirtino dalyje kalvos į šiaurės vakarus nuo minėtų kapinių.

Jei rusams pavyks pasiekti Čaijkovskyj ir Juvileinajos gatvių sankirtą (liko apie 800 m.), jie turės galimybę tankų, PKM, PTRK ir sunkiųjų kulkosvaidžių ugnimi kontroliuoti likusį išėjimą iš Bachmuto link Ivanivskės, bei gerokai efektyviau užvedinėti aviacijos, artilerijos ir minosvaidžių ugnį.

Paprastai kalbant, tokiu atveju miesto gynėjams aprūpinti mieste veikiančias pajėgas, jas rotuoti ar atsitraukti galimybės gerokai sumažėtų.

Į pietus nuo Časiv Jaro–Ivanivskės tęsiasi susidūrimai, kontaktinėje linijoje pakitimų nėra.

Tai privers rusus reaguoti

Avdijivka–Marijinka. Avdijivkoje įtvirtinto rajono prieigose šį kartą agresoriui nieko nepavyko nuveikti.

Jis dar kartą bandė atakuoti nuo Vodianų į šiaurę, tačiau antrą kartą per pastarąsias dvi dienas patyrė didžiulius nuostolius.

Savo ruožtu ukrainiečiai Niu Jorko ruože (į šiaurę nuo Avdijivkos) perėjo į kontratakas ir susigrąžino pozicijas prie Oleksandropilo.

Tai, tikėtina, privers agresorių reaguoti (permetinėti manevrinius vienetus, artileriją), kas gali sumažinti rusų spaudimą Avdijivkos ruože.

Marijinkos ruože tęsiasi sunkios kautynės, ukrainiečiai toliau demonstruoja stebuklus ir neužleidžia pozicijų.

Vuhledaras. Pasirodė informacija, kad agresorius sektoriuje ėmė telkti pajėgas naujam puolimui.

Ekspertai nefiksavo naujai atvykusių vienetų aplink Vuhledarą. Tad tikėtina, kad reorganizacija vykdoma sektoriuje veikiančių pajėgų ribose.

Kol kas šie pasirengimai neatsispindi kontaktinėje linijoje – agresorius vangiai bando atakuoti, ukrainiečiai rusus toliau sėkmingai lupa.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją