Seimo kanceliarijos Spaudos biuro vedėja Justė Radzevičiūtė-Laugalienė Delfi trečiadienio rytą patvirtino, jog Seimas neterminuotai apriboja O. Šurajevo patekimą į Seimą.

„Komisija pasiūlė, kancleris per Seimo valdybos posėdį šiandien viešai pasakė, kad jis pritaria komisijos siūlymui neterminuotai apriboti O. Šurajevo patekimą į Seimą“, – sakė J. Radzevičiūtė-Laugalienė.

Raskevičius: nereikia pykti ant veidrodžio, jeigu atvaizdas kreivas

Laisvės partijos atstovas Seime Tomas Vytautas Raskevičius trečiadienio rytą įvertino komiko O. Šurajevo pasirodymą Seime antradienį.

„Vakarykštis Oleg Šurajev pasirodymas Seime gali patikti arba nepatikti – skonio reikalas. Gal net ne skonio, o etikos ir takto.

Tačiau kai Seimo nariai į provokaciją atsakinėja frazėmis „silpnaprotis“, „tai todėl, kad tu čiulpi“, „su psichiniais ligoniais nebendrauju“ ir „su psichiškai neįgaliais asmenimis nekalbu“, tampa akivaizdu, kad kažkas yra ne taip.

Nereikia pykti ant veidrodžio, jeigu atvaizdas kreivas“, – feisbuke šią situaciją komentavo politikas T. V. Raskevičius.

Maldeikis: šis fenomenas nesulaukė deramo įvertinimo

Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) atstovas Seime Matas Maldeikis teigė, jog humoro fenomenas „ant ribos“ jau ilgą laiką atlieka svarbų vaidmenį.

„Benski šou. Kazlas su nekenčiu reklamos. Radijo šou. Dviračio žinios. Dabar Olegas Šurajevas.

Visą nepriklausomybės laikotarpį Lietuvoje buvo vienas ar kitas humoro fenomenas „ant ribos“. Kiekvieną kartą jie atliko labai svarbų vaidmenį humoro pagalba gydant visuomenėje esančius pūlinius – apie juos kalbant ir juos išjuokiant. Ir taip stumiant šalį į priekį. Šis fenomenas mūsų politikoje ir viešame gyvenime, iš tiesų, dar nesusilaukė deramo įvertinimo“, – teigė konservatorius M. Maldeikis.

Jo nuomone, O. Šurajevas be savo visuomeninės veiklos, visų pirma yra jaunosios kartos veidas ir dvasia.

„Zeitgeist'as. Nuoširdi kai kurių mūsų politikų neapykanta jo atžvilgiu yra ne tiek apie patį Olegą, kiek bejėgiškas supratimas, kad jų politika, besiribojasi su melo ir baimių visuomenėje skleidimu, neturi ateities, nes jauna karta nebijo ir nevalgo jų kliedesio“, – tokią poziciją socialiniame tinkle dėstė M. Maldeikis.

Morkūnaitė–Mikulėnienė: kitą kartą linkiu atitinkamai reaguoti

TS-LKD frakcijos Seime seniūnė Radvilė Morkūnaitė–Mikulėnienė feisbuke rašė nepritarianti O. Šurajovo saviraiškai Seime.

„Bet tai yra jo pasirinkimas. Vat kas stebina, tai reakcija – kad čia yra dugnas ir pasityčiojimas iš Seimo. O nėra pasityčiojimas iš Seimo, kai Seimo narys Bakas mano frakcijos kolegę Seimo salėj išvadina kale, kai Skardžius su Širinskiene žvengia ant suvarpyto šaudymo taikinio užsirašę „gabrielius“, kai Skardžius viešai tyčiojasi iš mano frakcijos kolegos dėl jo kūno sudėjimo, kai Gedvilas tyčiojas ir niekina kolegę dėl šeimyninės padėties.

Negirdėjau tuomet dabar susirūpinusiu kolegų reakcijų. Tai čia viskas ok, tai yra aukštos kultūros ir moralės zenitas? Ar Širinskienės nuolat lašinami nuodai, Žemaitaičio ir Gražulio nuolatiniai išpuoliai apvadinant bei šmeižiant. Čia ok?“ – klausimą kėlė politikė.

R. Morkūnaitė–Mikulėnienė stebėjosi vieno kolegos pastebėjimu antradienį.

„Vienas kolega man čia vakar sakė – „tai jei kažkas jūsiškius taip puldinėtų, turbūt nebūtų patenkinti“. Tai jau mus puldinėjo. Kažkieno (Puidoko?) suleisti šeimų maršo dalyviai, be visa ko ir padėjėjus terorizavo. O prie Seimo išvis jau patyliu, kokio lygio „kultūra“ buvo, su tam tikrų politikų finansine parama.

Neteisinu vakar dienos įvykio. Ne apie tai. Apie veidmainystę, apie tai, kai kitus nuolat bullini, tyčiojies bei puldinėji, ir kai iš kažkur gauni atgal, tada jau pragysti apie aukštą kultūrą, kuri iki tol tau buvo nepasiekiama kaip miražas“, – feisbuke rašė TS-LKD frakcijos Seime seniūnė R. Morkūnaitė–Mikulėnienė.

Todėl ji ragino prisiminti kai kurių parlamentarų nuolatinius pareiškimus Seime.

„Kviečiu visus kolegas būti principingais ir kai kitąkart tam tikra leksika skambės Seimo salėje atrasti principingumo ir atitinkamai reaguoti“, – feisbuke rašė politikė.

Komunikacijos ekspertas: triukšmo daug, o naudos?

Komunikacijos ekspertas Arūnas Armalis feisbuke teigė, jog būtent komiko O. Šurajevo provokuoti politikai yra didžiausi naudos gavėjai.

„Ar kam nors iš adekvačios visuomenės naujiena, kas yra Kepenis ir Puidokas? Jų prorusiškumas? Ne. Ar kam nors neaišku, kuo tapo Žemaitaitis ir Gedvilas? Ne. Ar kam nors yra iliuzijų dėl Širinskienės? Taip pat ne.

Taip, emociškai Olego gerbėjai turbūt pajuto malonumą girdėdami žodžius, kuriuos jie patys gal norėtų išrėkt minėtiems Seimo nariams. Bet tai ir viskas. Kad Kepenis negeba išlement, kas kaltas dėl karo Ukrainoje, ar kam priklauso Krymas, ne naujiena. Kepenio simpatikams tai netruko, kad ir kaip tai man šlykštu. Puidoko kliedesiai aiškūs visiems, tačiau jie priimtini jo gerbėjams ir jokia Olego provokacija to nepakeis, nes Sirijus yra kita realybė. Toksiškas Širinskienės medus nuo to nenukentės, tetos su gėlėm profiliuose ir toliau jai dės širdeles“, – įžvalgomis socialiniame tinkle dalijosi A. Armalis.

Visgi, jo teigimu, kai kurie užsipulti politikai galės tik dar labiau išpūsti krūtinę prieš savo auditorijas, rašė komunikacijos ekspertas A. Armalis.

„Tačiau Olego pasirodymas Žemaitaičiui, Puidokui ar Kepeniui tapo dar viena priežastimi išpūst krūtinę prieš savo auditorijas. Ir jie tai jau daro, beje, gana sėkmingai.

Taigi, triukšmo daug, o reali nauda? Labai labai abejotina. Suprantu mėginančius amortizuot ir paaiškint Olego pasirodymo aktualumą. Deja, aš jame matau daugiau žalos nei naudos, nes Olegas legitimizavo labai daug bjaurių dalykų, kuriuos dabar Seime galės krėsti bet kuris blūdas, įleistas neadekvačių politikų“, – teigė jis.

Politologas: pulti politikai dabar atrodo kaip nuosaikūs

Kauno technologijos universiteto (KTU) politologas Ainius Lašas feisbuke taip pat įvertino O. Šurajevo vizitą Seime.

„O. Šurajevas taip pasistengė, kad Gražulis, Puidokas ir Žemaitaitis atrodo kaip nuosaikūs politikai, puolami kažkokio neadekvataus veikėjo. Dar savaitę jam duokite pasireikšti Seime, pakikenkite prieš kameras ir svyruojantys centro dešnės rinkėjai persigalvos dėl savo ankstesnių partinių simpatijų arba tiesiog nepasirodys prie balsadėžių“, – tokią poziciją pateikė jis.

Iš Seimo balkono išvedė

Seime antradienį vaikštinėjęs O. Šurajevas provokavo Seimo narius, pavyzdžiui, šalia priešiškai LGBT bendruomenės atžvilgiu nusistačiusio Seimo nario Petro Gražulio demonstravo LGBT vėliavą, pasiūlė jam pasilaižyti.

Savo ruožtu P. Gražulis klausinėjo, kas O. Šurajevą įleido į salę.

Seime su O. Šurajevu susidūrė ir konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis. „Aš atsiprašau visų“, – su šypsena tarė O. Šurajevas, kai pro jį G. Landsbergis praeidinėjo. Pastarasis į situaciją irgi reagavo su šypsena.

Užlipęs į Seimo balkoną, O. Šurajevas vaizdavo norintis numesti žemiau sėdinčiai parlamentarei Agnei Širinskienei šokoladą, tačiau apsaugos pareigūnai jį nustūmė nuo balkono ir išsivedė. Į įvykius Seimo balkone sureagavo ir posėdžiui pirmininkavęs Seimo vicepirmininkas, konservatorius Jurgis Razma.

„Vadovybės apsaugos departamentas turėtų susitvarkyti su netinkamais veiksmais Seimo tribūnose. Matau, kad tas ir buvo padaryta, tęsiam posėdį“, – Seimo narius paragino jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)