Sprogimai Ukrainoje griaudėja visą parą. Donecko srityje be atvangos apšaudoma Kostiantynivka. Rusai taikosi į ukrainiečių karių taktinį užnugarį. Ugnyje žūsta ir civiliai.

Antradienio rytą gaisrai kilo keliuose namuose, ugniagesiams gaisrus tenka gesinti net per apšaudymus.

„Pataikė kasetinis įtaisas, ėmė degti, iškvietėme ugniagesius“, – pasakojo viena vietos gyventoja.

Šaudmuo iš reaktyvinės salvinės sistemos išsprogdino asfaltą, skeveldros suvarpė produktus vežantį vairuotoją.

Okupantai antradienio rytą raketomis atakavo ir Kramatorską. Vienas žmogus žuvo, keli buvo sužeisti, smūgis apgadino 6 daugiaaukščius.

Pasak Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio tai eilinis įrodymas, kad blogio valstybė toliau kovoja su civiliais.

„Nėra ramių ar daugmaž ramių vietų. Priešo artilerija, minosvaidžiai kala visur palei frontą“, – tikino vienas Ukrainos gynėjas.

Bet ir rusams nesaldu. Okupuotame Kryme ugnis apėmė sandėlį. Dėl ko gaisras kilo vėl neaišku. Antradienį Rusijos Belgorodo srityje dirbo rusų oro gynyba. Esą numušė bepilotę skraidyklę, o nuolaužos krito ant garažo.

Bet Vakarai dėl Ukrainos stengtis nepailsta. Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas Paryžiuje priėmė aikštingąjį Vengrijos premjerą Viktorą Orbaną. Per darbo vakarienę jis pabrėžė Europos vienybės poreikį.

V. Orbanas iki šiol ištikimai palaiko ryšius su Maskva. Ne tik kad atsisakė tiekti ginklus Kyjivui, bet ir priešindavosi Europos Sąjungos sankcijoms.

Kremliui griaunant pasaulį tvarką ir Kinijai auginant karinę galią, AustralijaJAV įsigis iki 5 atominių povandeninių laivų.

Be to britai pradės statyti naujo modelio laivą, kuriam bus panaudotos JAV technologijos. Apie tai buvo paskelbta per trišalį aljanso susitikimą Kalifornijos karinio jūrų laivyno bazėje.

„Stebime, kaip pasaulinė, taisyklėmis grindžiama tvarka patiria didžiulį spaudimą ne tik Rytų Europoje, bet ir Indijos–Ramiajame regione. Matome didžiausią karinių pajėgų telkimą nuo II Pasaulinio karo pabaigos. Ir visa tai vyksta mūsų regione ir tą daro ne Australija. Todėl ir turime reaguoti. Jeigu to nepadarysime, istorija mus pasmerks“, – sakė Australijos gynybos ministras Richard Marles.

Joe Bidenas Lenkijoje

Tai, anot lyderių, svarbiausia daugiašalė partnerystė per kelias kartas ir vandenynus – Atlanto ir Ramųjį.

JAV prezidentas Joe Bidenas teigė, jog šis trejetukas taps geriausiu pasaulyje.

Ir Rusija, ir komunistinė Kinija jau užsipuolė trejetą dėl neva kurstomų ginklavimosi varžybų.

„JAV, Jungtinė Karalystė ir Australija sudarė trišalę partnerystę, kuria siekiama skatinti bendradarbiavimą povandeninių laivų ir kitų pažangiausių karinių technologijų srityje. Tai yra tipiškas Šaltojo karo laikų mentalitetas, kuris tik paskatins ginklavimosi varžybas“, – sakė Kinijos Užsienio reikalų ministerijos atstovas Wang Wenrin.

Tuo metu Rusija vaidina, kad kurs daugiau raketų. Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu dvigubinti apimtis įsakė inspektuodamas raketų gamyklą Maskvos regione.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: