Kaip antradienį pranešė LVAT teisėja Virginija Volskienė, teismas tenkino K. Tubio skundą iš dalies, tai yra nutarė panaikinti VRK sprendimą dėl politiko šalinimo iš rinkimų ir priteisti pareiškėjui 544,5 euro bylinėjimo išlaidų.

Anot teisėjos, VRK sprendimą šalinti K. Tubį iš rinkimų priėmė negavusi teismo procesinio dokumento iš bylos, nors būtent toks dokumentas, LVAT įsitikinimu, buvo būtinas.

„Sprendimas buvo priimtas, remiantis teismo nuosprendžiu, kuriuo pareiškėjui buvo atimta teisė dirbti valstybės tarnyboje. VRK nustatė, kad šis nuosprendis buvo neaiškus, tačiau negavus teismo procesinio sprendimo dėl nuosprendžio išaiškinimo, vis tiek priėmė sprendimą. Visi klausimai, susiję su asmens nuteisimu, gali būti sprendžiami, remiantis Konstitucija, tik baudžiamojoje byloje. Šiuo atveju VRK tokio procesinio dokumento, priimto baudžiamojoje byloje, neturėjo. Todėl LVAT mano, kad VRK sprendimas yra nemotyvuotas, nepagrįstas, negalėjo būti toks priimtas pagal turėtus dokumentus“, – dėstė teisėja V. Volskienė.

K. Tubis LVAT taip pat prašė atstatyti jo teises, tai yra grąžinti jį į mero rinkimus, tačiau teismas šio prašymo dalies netenkino.

Šis LVAT sprendimas yra neskundžiamas.

K. Tubio advokatas Justas Vilys žurnalistams teigė, kad LVAT sprendimas iš esmės reiškia tai, kad politikas grįžta į Anykščių rajono mero rinkimus. Jo teigimu, VRK turės nuspręsti, kaip LVŽS atstovą grąžinti į merų rinkimus.

„VRK automatiškai turi savo sprendimu atlikti šitą veiksmą, tai yra grąžinti K. Tubio atimtas teises. Dabar organizuoti rinkimų procesą teks VRK ir VRK galvos skausmas, kaip tai padaryti“, – dėstė advokatas.

J. Vilys neatmetė, kad VRK gali tekti atšaukti antrąjį turą Anykščių rajono mero rinkimuose, kuriuose išankstinis balsavimas jau prasidėjo antradienį, 7 val. ryto.

„Tai yra teisinė kolizija ir netvarka, nes rinkimai jau prasidėjo šiandien, 7 valandą ryto, ir į dienos vakarą mes žinome, kad kandidatas yra ne tas, kuris turėtų būti. Manau, kad mažiausiai turės būti atšauktas antras rinkimų turas ir kartojamas“, – tikino K. Tubio gynėjas.

K. Tubis LVAT apskundė VRK sprendimą, kuriuo komisija nutarė naikinti politiko registraciją tiesioginiuose mero rinkimuose. VRK tokį sprendimą priėmė remdamasi šių metų vasario 2 d. Panevėžio apygardos teismo priimtu apkaltinamuoju nuosprendžiu K. Tubio byloje dėl prekybos poveikiu. Teismas uždraudė politikui ketverius metus dirbti valstybės tarnyboje.

VRK atstovė spaudai Indrė Ramanavičienė Delfi teigė, jog komisija kviečia skubų posėdį, kuris vyks antradienį 18.15 val.. Jame ir bus sprendžiamas šis klausimas.

Buvęs LVŽS kandidatas į Anykščių rajono merus K. Tubis pirmame rinkimų ture surinko 29,39 proc. rinkėjų balsų ir buvo patekęs į antrąjį rinkimų turą su socdemų kandidatu į merus Dainiumi Žiogeliu, kuris pirmame ture surinko 19,45 proc. rinkėjų balsų.

VRK panaikinus K. Tubio registraciją mero rinkimuose, į antrą rinkimų turą vietoje minėto politiko pateko Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų kandidatas į Anykščių rajono merus Sigutis Obelevičius.

Palankaus teismo sprendimo sulaukęs Tubis: džiaugiuosi, kad anykštėnai nepatikėjo VRK paskleista informacija

Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui (LVAT) nutarus iš dalies tenkinti buvusio Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) kandidato į Anykščių rajono merus Kęstučio Tubio skundą dėl jo pašalinimo iš tiesioginių merų rinkimų, politikas neslėpė, kad džiaugiasi sulaukęs palankaus teisėjų sprendimo. Pasak jo, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) turėtų dirbti savo darbus, o ne „politikuoti“. Be to, kandidatas į merus tvirtina, kad būtų iškovojęs mero postą dar pirmajame rinkimų ture, jeigu komisija nebūtų įsikišusi į rinkimų procesą.

„Džiugu, kad žmonių balsai neprarasti, bet jaudulio ir neteisingumo jausmo... Sunku jį išsakyti. Manau, kad VRK negali politikuoti, ji turi tik organizuoti rinkimus ir juos teisingai pravedinėti, skaičiuoti balsus. Iš savo pusės mes padarėme viską sąžiningai, dorai“, – antradienį Seime surengtos spaudos konferencijos metu teigė politikas.

„Labai džiaugiuosi, kad anykštėnai nepatikėjo kovo 3 d. VRK paskleista informacija dėl išankstinės nuomonės, kad jeigu balsuosite už Kęstutį Tubį, tokiu atveju jūsų balsai bus panaikinti, jie bus neužskaitomi – kas ir buvo padaryta vėliau“, – tęsė jis.

„Manau, jeigu VRK nebūtų dariusi to veiksmo politizuoto, aš būčiau laimėjęs (mero rinkimus – ELTA) pirmame ture“, – neabejojo kandidatas į Anykščių merus.

ELTA primena, kad vasario 2 d. Panevėžio apygardos teismas, patenkindamas prokuratūros apeliacinį skundą, buvusį Anykščių merą K. Tubį pripažino kaltu dėl prekybos poveikiu.

Teismas K. Tubiui skyrė 9,9 tūkst. eurų baudą, taip pat 1 tūkst. eurų vertės turto konfiskavimą bei uždraudė ketverius metus dirbti valstybės tarnyboje.

Panevėžio apygardos teismas K. Tubį kaltu dėl korupcijos pripažino viename iš bylos epizodų, o dėl kitų epizodų paliktas galioji išteisinamasis pirmos instancijos Utenos apylinkės teismo sprendimas.
Kaip anksčiau skelbė teisėsauga, ikiteisminio tyrimo duomenimis, tuometinis Anykščių rajono savivaldybės meras ir savivaldybės tarybos narys K. Tubis nuo 2018 metų spalio iki 2019 metų vasario galimai naudojosi savo tarnybine padėtimi, siekdamas naudos sau ir savo vadovaujamam visuomeniniam rinkimų komitetui.

Pareigūnai buvo gavę duomenų, kad iš dviejų verslininkų politikas reikalavo finansinės paramos minėtam visuomeniniam rinkimų komitetui, besiruošiančiam 2019-ųjų metų savivaldybių merų ir tarybų rinkimams.