„Teisinė kolizija Anykščiuose ir Visagine visiškai sujaukė rinkėjų valią. Juk pašalintieji kandidatai savo vaidmeniu turėjo įtakos, už ką žmonės balsavo ir rinkdami savivaldybių tarybą. Vadinasi, iš rinkimų pašalinus sėkmingai rinkimuose pasirodžiusius kandidatus ir vietoje jų į antrą turą įtraukus trečią vietą užėmusius, neįmanoma objektyviai nustatyti nei merų, nei tarybos rinkimų rezultatų“, – frakcijos išplatintame pranešime teigė E. Gentvilas.

E. Gentvilas atkreipė dėmesį į 119 Konstitucijos straipsnį, kuris numato, kad savivaldybių tarybų nariai ir merai renkami „visuotine, lygia ir tiesiogine rinkimų teise“.

„Šiuo atveju akivaizdu, kad rinkėjų teisė užtikrinta ne tiesiogiai, o atsitiktinai, kaip sukrito matematika pašalinus pirmojo rinkimų turo vienus iš lyderių“, – sakė parlamentaras.

Pirmadienį teismas į savivaldos rinkimų antrąjį turą grąžino partijos „Laisvė ir teisingumas“ kandidatę į Visagino merus Dalia Štraupaitę. Antradienį teismas sprendžia, ar rinkimų į Anykščių rajono merus antrajame ture leisti dalyvauti Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatui Kęstučiui Tubiui, nors išankstinis balsavimas jau prasidėjęs. Abu kandidatus VRK pašalino iš rinkimų.

Abu kandidatai, D. Štraupaitė ir K. Tubis, skirtingų teismų buvo pripažinti kaltais kaip piktnaudžiavę tarnybine padėtimi, todėl negalintys eiti pareigų valstybės tarnyboje. Vis dėlto kovo 5-osios rinkimuose abu kandidatai pateko į antrą tiesiogiai renkamų merų turą.