K. Tubis LVAT apskundė VRK sprendimą, kuriuo komisija nutarė naikinti politiko registraciją tiesioginiuose mero rinkimuose. VRK tokį sprendimą priėmė, remdamasi šių metų vasario 2 d. Panevėžio apygardos teismo priimtu apkaltinamuoju nuosprendžiu K. Tubio byloje dėl prekybos poveikiu. Teismas uždraudė politikui ketverius metus dirbti valstybės tarnyboje.

LVAT antradienį pradėjus nagrinėti bylą, K. Tubio advokatas J. Vilys paprašė prie bylos pridėti kovo 13 d. Apeliacinio teismo nutartį buvusios Visagino merės Dalios Štraupaitės byloje. Šia nutartimi teismas nusprendė pakeisti, tiksliau – panaikinti Panevėžio apygardos teismo patikslintą sprendimo dalį, kuria D. Štraupaitei uždrausta būti renkamai į merus. Pirmadienį VRK, remdamasi šia nutartimi, grąžino D. Štraupaitę į rinkimus. Anksčiau komisija, remdamasi nepatikslintu teismo sprendimu, buvo panaikinusi politikės registraciją rinkimuose.

VRK atstovas Rokas Stabingis neprieštaravo šiam prašymui, tačiau pažymėjo, kad D. Štraupaitės ir K. Tubio bylos nėra analogiškos.

K. Tubio advokatas J. Vilys tikino, kad VRK jo gynėją iš rinkimų pašalino, remdamiesi iš teismo gautu raštu, kuris neatitinka teisės aktų reikalavimų.

„Sprendimas priimtas, ignoruojant teisės normas. Toks sprendimas yra neteisėtas. (...) VRK vadovavosi raštu, kuris pateiktas ne pagal baudžiamojo proceso normas“, – dėstė advokatas.

J. Vilys pažymėjo, kad Panevėžio apygardos teismas uždraudė K. Tubiui dirbti valstybės tarnyboje, tačiau, anot jo, mero postas yra valstybės politiko, o ne valstybės tarnautojo pareigos. Tad, advokato teigimu, K. Tubis gali dalyvauti mero rinkimuose, ji turi teisę būti išrinktas į minėtas pareigas.

Advokato įsitikinimu, VRK, neleidusi K. Tubiui toliau dalyvauti Anykščiu rajono mero rinkimuose, galimai pamynė tiek politiko, tiek ir rinkėjų, už buvusi LVŽS kandidatą atidavusį savo balsus pirmajame rinkimų ture, teises.

„Viena vertus, kalbame apie K. Tubio pasyvią rinkimų teisę, o, kita vertus, kalbame apie 3050 anykštėnų aktyvią teisę, tai yra išreikštą valią rinkimuose“, – aiškino J. Vilys.

Jis pabrėžė prašantis teismo VRK sprendimą naikinti K. Tubio registraciją mero rinkimuose pripažinti neteisėtu ir atstatyti jo ginamojo teises.

J. Vilys pažymėjo, kad K. Tubio situacija yra sudėtinga vien dėl to, jog antradienį jau prasidėjo išankstinis balsavimas antrame savivaldos ir merų rinkimų ture. Advokatas tvirtino, kad Anykščių rajono mero rinkimuose nuo 7 val. ryto rinkėjai gali rinktis iš dviejų pavardžių, tačiau tarp jų nėra K. Tubio, kuris pirmame rinkimų ture surinko daugiausiai.

J. Vilys teigė LVAT neprašantis koreguoti ar daryti įtakos rinkimų rezultatams, tačiau, pasak advokato, jei teismas priims jo ginamajam palankų sprendimą, jie žada kreiptis į VRK su prašymu surengti naują antrą turą Anykščių rajono mero rinkimuose.

„Deja, šiandien, po 7 valandos, galimas tik vienas kelias – anuliavimas rinkimų antro turo rezultatų ir naujo antro turo skelbimas“, – pažymėjo K. Tubio advokatas.

Buvęs LVŽS kandidatas į Anykščių rajono merus K. Tubis pirmame rinkimų ture surinko 29,39 proc. rinkėjų balsų ir buvo patekęs į antrąjį rinkimų turą su socdemų kandidatu į merus Dainiumi Žiogeliu, kuris pirmame ture surinko 19,45 proc. rinkėjų balsų.

ELTA primena, kad vasario 2 d. Panevėžio apygardos teismas, patenkindamas prokuratūros apeliacinį skundą, buvusį Anykščių merą K. Tubį pripažino kaltu dėl prekybos poveikiu.

Teismas K. Tubiui skyrė 9,9 tūkst. eurų baudą, taip pat 1 tūkst. eurų vertės turto konfiskavimą bei uždraudė ketverius metus dirbti valstybės tarnyboje.

Panevėžio apygardos teismas K. Tubį kaltu dėl korupcijos pripažino viename iš bylos epizodų, o dėl kitų epizodų paliktas galioji išteisinamasis pirmos instancijos Utenos apylinkės teismo sprendimas.

Kaip anksčiau skelbė teisėsauga, ikiteisminio tyrimo duomenimis, tuometinis Anykščių rajono savivaldybės meras ir savivaldybės tarybos narys K. Tubis nuo 2018 metų spalio iki 2019 metų vasario galimai naudojosi savo tarnybine padėtimi, siekdamas naudos sau ir savo vadovaujamam visuomeniniam rinkimų komitetui.

Pareigūnai buvo gavę duomenų, kad iš dviejų verslininkų politikas reikalavo finansinės paramos minėtam visuomeniniam rinkimų komitetui, besiruošiančiam 2019-ųjų metų savivaldybių merų ir tarybų rinkimams.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją