„Naujasis rinkimų kodeksas ir šie rinkimai neprisidėjo prie pasitikėjimo rinkimais kalbant apie mūsų visuomenę. Tai sukėlė daugiau abejonių apie rinkimų objektyvumą ir galimybę dalyvauti laisvuose nepriklausomuose rinkimuose. Tos pamokos turėtų būti daromos ir VRK turėtų jas įsivertinti“, – žurnalistams Seime sakė S. Skvernelis.

Pasak jo, atsakomybę už nevienareikšmiškai įvertinus sprendimus turėtų prisiimti ne vien VRK pirmininkė, bet visa komisija.

„Aš nemanau, kad reikėtų kalbėti apie pirmininkės traukimąsi.

Komisija priima balsus kolegialiai. Tai visos komisijos sprendimai.

Yra atitinkamas komitetas, kuris vykdo parlamentinę priežiūrą ir kontrolę ir, matyt, pati komisija įsivertins“, – sakė politikas.

Parlamentaras pažymėjo, kad dėl sprendimo išbraukti iš rinkimų, teisėtų priekaištų gali turėti tiek K. Tubis, tiek ir D. Štraupaitė, kurią pirmadienio vakarą VRK grąžino į rinkimus.

„Tiek Kęstučiui Tubiui, tiek poniai Štraupaitei jau yra sugadinti rinkimai, nes žmonių blaškymąsi ir pasakymas, kad dalyvaus, kad bus basai anuliuoti... Jie turi teisę piktintis, skųstis ir abejoti šių rinkimų sąžiningumu“, – teigė politikas.

Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ praėjusią savaitę kreipėsi į teismą dėl Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) sprendimo po pirmojo rinkimų turo pašalinti „valstiečių“ kandidatą Kęstutį Tubį iš rinkimų į Anykščių mero postą. S. Skvernelio vadovaujama partija, kurios kandidatė į merus Anykščių rajone liko ketvirta, prašo pripažinti pirmojo savivaldos rinkimų turo rezultatus negaliojančiais ir šioje savivaldybėje paskelbti naujus rinkimus. Partija savo reikalavimą motyvuoja tuo, kad pašalinant K. Tubį iš rinkimų, rinkimų procesui rajone buvo padaryta „esminė įtaka“.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) antradienį imsis nagrinėti buvusio Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) kandidato į Anykščių rajono merus K. Tubio skundo dėl jo pašalinimo iš tiesioginių merų rinkimų.

Savo ruožtu pirmadienį VRK priėmė sprendimą leisti į antrąjį turą patekusiai kandidatei į Visagino mero postą Daliai Štraupaitei toliau dalyvauti rinkimuose. Pirmadienio posėdyje komisija paskelbė naikinanti kovo 9 d. priimtą sprendimą panaikinti kandidatės D. Štraupaitės registravimą rinkimuose. Pasak VRK, taip nuspręsta atsižvelgiant į kovo 13 d. paskelbtą Lietuvos apeliacinio teismo nutartį, pagal kurią yra siūloma panaikinti ankstesnį teismo sprendimą, kuriuo buvusiai Visagino merei D. Štraupaitei buvo uždrausta būti renkamai į merus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją