„Akivaizdu, kad po šių rinkimų reikės analizuoti tiek poreikį dar koreguoti Rinkimų kodeksą, tiek ir VRK darbą. Matyt, čia yra uždavinys ir VRK pirmininkei, ir visai VRK. Tiesiog analizuoti, ar buvo viskas padaryta gerai, nes svarbiausias dalykas, kad niekam nekiltų klausimų dėl rinkimų eigos“, – antradienį Seime žurnalistams sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Taip parlamento vadovė sureagavo į staigius pokyčius kandidatų sąrašuose, susijusius su antruoju savivaldybių merų rinkimų turu. Vakar Lietuvos apeliacinis teismas pakeitė nutartį, pagal kurią buvusiai Visagino merei ir kandidatei rinkimuose Daliai Štraupaitei leista būti renkamai į merus. Anksčiau VRK buvo priėmusi sprendimą šalinti į antrąjį turą patekusią kandidatę.

Šiandien analogišką nuosprendį, susijusį su VRK komisijos darbu, turėtų priimti Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas, nagrinėjantis kandidato į Anykščių rajono merus Kęstučio Tubio skundą. Jį VRK pašalino iš tiesioginių mero rinkimų, remdamasi šių metų vasario 2 d. Panevėžio apygardos teismo priimtu apkaltinamuoju nuosprendžiu K. Tubio byloje dėl prekybos poveikiu. Politikas apskundė tokį sprendimą ir viliasi būti sugrąžintas į rinkimus.

Klausiama, ar VRK pirmininkė J. Petkevičienė turėtų prisiimti asmeninę atsakomybę dėl kilusių nesklandumų, Seimo pirmininkė teigė, kad apie tokius sprendimus šiuo metu kalbėti nereikėtų.

„Šitame etape aš tikrai apie tai nekalbėčiau. Aš kalbėčiau apie tai, kad pasibaigus antrajam rinkimų turui tikrai, manau, reikėtų analizuoti tai, kas įvyko ir kiek tai yra įstatymų kažkokių spragų ir kiek tai yra įstatymų taikymo klausimas. Tai tikrai tas darbas bus daromas“, – tvirtino ji.

ELTA primena, kad antradienį 34 Lietuvos savivaldybėse prasideda išankstinis balsavimas antrajame savivaldos rinkimų ture. Kaip praneša Vyriausioji rinkimų komisija (VRK), rinkėjai, kurie dėl įvairių priežasčių negalės balsuoti kovo 19 d., kviečiami pasinaudoti galimybe balsuoti iki rinkimų dienos.

Išankstinis balsavimas antrajame savivaldos rinkimų ture bus organizuojamas nuo antradienio iki ketvirtadienio, kovo 14–16 dienomis, nuo 7 valandos ryto iki 20 valandos vakaro.