Tačiau aiškinantis, kas iš tiesų vyksta gimnazijoje, į dienos šviesą ėmė lįsti detalės, visai priešingos pasakotoms minėto tėvelio. Išgirdome, kad pedagogė galimai smurtauja ne tik prieš mažuosius, bet ir prieš kolegę. Dėl to gimnazija auklėtojos atžvilgiu inicijavo tyrimą, kurį vėliau perėmė Plungės rajono savivaldybės Švietimo ir sporto skyrius. Tyrimo išvados interpretacijoms vietos nepalieka – pedagogė vis tik nusižengė ir už tai jau yra atleista iš darbo.

Pažeidimų būta

Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Gintautas Rimeikis „Žemaitį“ informavo, jog tyrimo išvados jau yra. Kokios jos, vedėjas atsisakė komentuoti, teigdamas, jog „vasario 17 dieną tyrimo išvados pateiktos tik suinteresuotoms šalims“.

Vėliau, spaudžiamas į kampą, G. Rimeikis vis tik paaiškino šiek tiek daugiau: „Kadangi plačiai detalizuoti negaliu, galiu pakomentuoti trumpai. Darbo grupė atliko tyrimą ir nustatė, jog buvo pažeisti teisės aktų reikalavimai ir įstaigos vidinės tvarkos taisyklės. Visa tyrimo medžiaga perduota gimnazijai, kad ši, remdamasi išvadomis, priimtų sprendimą.“

Labai abstrakčiai kalbėjo ir laikinai gimnazijai vadovaujanti Inga Blėdienė. Ji tik patvirtino, kad pažeidimų būta, tačiau kokie jie, neįvardijo.

„Pažeidimai nustatyti. Pedagogė yra atleista. Mes vadovavomės tyrimo komisijos išvadomis, kuriose yra aiškiai įvardinta, kokius pažeidimus pedagogė padarė, ką ji pažeidė pagal Švietimo įstatymą, ir tada buvo priimtas sprendimas. Viešinti negaliu. Buvo vertinti pačios pedagogės veiksmai. Jos veiksmuose tėvų ir vaikų atžvilgiu būta pažeidimų“, – lyg nenorėdama, lyg su baime kalbėjo laikinoji vadovė, pokalbio pabaigoje dar pridūrusi, jog į nemalonumus įsivėlusi auklėtoja iš darbo atleista vasario 21-ąją.

Nors nei vedėjas, nei laikinoji direktorė nieko konkretaus nepasakė, iš patikimų šaltinių sužinojome, jog į priešmokyklinės grupės auklėtojos pusę skriejo ne iš piršto laužti tėvelių ir jos kolegės kaltinimai. Esą tyrimas parodė, jog pedagogė išties per daug sau leido ir šiurkščiai nusižengė. Pasak tų pačių šaltinių, į visą šią istoriją įsikišo vaiko teisių apsaugos specialistai bei policija.

Susisiekę su Plungės rajono policijos komisariato viršininku Gintautu Pocevičiumi, išgirdome, jog policija išties buvo sulaukusi pranešimų apie situaciją gimnazijoje. Tačiau viską įvertinę pareigūnai priėmė sprendimą atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą pedagogės atžvilgiu, jos veiksmuose nesant nusikalstamos veikos požymių. Tiesa, tokį sprendimą dar turi patvirtinti prokuratūra.

Pavyks išsisukti?

Panaši situacija ne taip seniai buvo susiklosčiusi Plungės „Ryto“ pagrindinėje mokykloje – seksualiniu priekabiavimu kaltintas fizinio lavinimo mokytojas iš balos išlipo sausas, mat policija, gavusi vaiko teisių specialistų informaciją, tyrimą dėl galimo seksualinio priekabiavimo galiausiai nutraukė. Priežastis – nesulaukta galimai nukentėjusių mokinių tėvų pareiškimų.

Panašu, kad teisėsaugos dėmesio nesulauks ir pedagogė, kuri, pasak jau minėtų patikimų šaltinių, gimnazijoje elgėsi, kaip nori, ir jautėsi nebaudžiama, nes įstaigoje turėjo tvirtą užnugarį – tarp darbuotojų buvo ne vienas jos giminaitis. Esą būtent dėl šios priežasties auklėtojos kolegės, net ir matydamos ją nederamai elgiantis, bijojo kam nors apie tai pranešti, nes pačios neva būtų skridusios iš darbo.

Susidorojimo bijojo ir kartu dirbusi auklytė, todėl ilgai nedrįso prabilti, kas iš tiesų vyksta vienoje iš priešmokyklinių grupių.

Nedrąsiai moteris bendravo ir su žurnalistais, kai susisiekėme su ja įsibėgėjus šiai nemaloniai istorijai. Auklytė drebančiu balsu pasakojo, kad jos kolegė ne sykį skriaudė vaikus. Nuo jos esą yra nukentėjusi ir ji pati.

„Dažnai ji negražiai elgdavosi. Jai užeidavo... Bet dabar, kai grįžo po biuletenio, tai išvis buvo paklaikusi. Žemino mane, sakė, kad nieko nesugebu. Grupėje stumdė spinteles, vaikų žaislus liepė išnešti. Man buvo šokas, buvo baisu. Vaikai klausinėjo, kas su auklėtoja darosi. Iš tikrųjų aš jos kiekvieną dieną bijojau, kasdien jaučiau baimę ir įtampą. Pirmus metus buvo nuolat ašaros“, – išsigandusi kalbėjo moteris.

Kad priešmokyklinės grupės auklėtoja galimai ne kartą smurtavo prieš mažuosius, byloja ir tėvelių skundai, iš pradžių pasiekę gimnazijos administraciją, o po to – ir Švietimo ir sporto skyrių.

Skriaudė ir fiziškai, ir psichologiškai

Su nukentėjusių vaikų tėveliais tąkart „Žemaitis“ kalbėjosi asmeniškai.

Viena mama pasakojo, jog pedagogė kai kuriuos mažuosius draskydavo gulinčius lovelėse, tampydavo iš suolo, purkšdavo vandenį į veidą, kad nusiramintų. Skriausdavo, o paskui ramindavo, kišdama saldainius. Vaikų tėvai kalbėjo, kad jų atžalos kentėjo tiek fiziškai, tiek psichologiškai.

Pati pedagogė tokius kaltinimus kategoriškai neigė ir tikino, jog visa tai – šmeižtas. Esą tėvai ją kaltina nebūtais dalykais, norėdami susidoroti. Jauna pedagogė sakė nesuprantanti, kuo užkliuvo keliems tėvams, ir tikino, kad tik su jais ir kyla bėdų, nes patys vaikai – ja patenkinti, visi puikiai sutaria. Prikurstyta ir nuteikta prieš ją esą buvusi ir auklytė.