Geopolitinis kontekstas

Praėjusi savaitė buvo gausi vizitų ir aukščiausių vadovų susitikimų.

Panašu, Vašingtone jau kelinta savaitė yra aptariamos net tik Rusijos — Ukrainos karo tendencijos, bet ir karo užbaigimo algoritmai. Tikėtina, su tokia darbotvarke užpraeitą savaitę Baltuosiuose rūmuose lankėsi Vokietijos kancleris O. Scholtzas, praėjusią savaitę J. Bideną aplankė Europos komisijos vadovė U. Von der Leyen.

Nors viešai įvardinta, jog abu politikai aptarė sankcijų Rusijai perspektyvą bei pagalbos Ukrainai dinamiką, tačiau pokarinės Europos ateitis negalėjo nebūti tarp pokalbio temų.

Tuo labiau, kad Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas R. Sunakas nepraleido progos pasisakyti šia tema. Jo teigimu, kaip ir kiekvienas karas, šis karinis konfliktas baigsis derybomis, tačiau šį sprendimą priims Ukraina, o Vakarai turi padėti jai užimti kuo geresnę derybinę poziciją. Iš vienos pusės, senai girdimi žodžiai, iš kitos pusės akivaizdu, kad Europos ir JAV valstybių vadovai vis dažniau apie tai kalba.

Viešoje erdvėje ir politikų diskusijose vėl iškilo „Nord Stream“ dujotiekio diversijos klausimas.

Kyšo Kremliaus ausys

Ukrainos prezidentas V. Zelenskis griežtai atmetė svarstymus apie ukrainiečių vaidmenį šioje istorijoje.

Ekspertai teigia, kad nors neturi duomenų iš bylos, tačiau vidinis jausmas sako, kad šioje istorijoje kyšo sunkiai nepamatomos Kremliaus ausys.

Toks bandymas sukiršinti Vakarus su Ukraina, kai pastarajai kritiškai svarbi karinė pagalba, daugiau nei atitinka rusų interesus ir veiklos metodus.

Situacija fronte


Luhansko kryptis

Svatovė. Agresorius ir toliau spaudė šiauriniame flange, tačiau be apčiuopiamos perspektyvos ką nors pasiekti. Tikėtina, tokiais veiksmais bandyta sukaustyti ukrainiečių vienetus neleidžiant jiems vystyti savo sumanymų.

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Kremina. Mūšiai kontaktinėje linijoje suaktyvėjo. Panašu, kad ukrainiečių pagrindinės pastangos nuo pietvakarinių Kreminos prieigų buvo perkeltos į Ploščankos — Červonopopivkos ruožą.

Savo ruožtu agresorius suintensyvino savo veiksmus miškuose į pietvakarius nuo Kreminos.

Tikėtina, abi pusės bandė perimti iniciatyvą minėtuose ruožuose, kur anksčiau buvo aktyvesnis oponentas, todėl ir įvyko toks savotiškas apsikeitimas krepšiais. Tuo pačiu, tikėtina, ukrainiečiai siekia spausti agresoriaus grupuotę aplink Dibrovos, todėl Ukrainos gynėjų suaktyvėjimas Ploščankos — Červonopopivkos ruože — tai bandymas prie Dibrovos spausti rusų pajėgų šiaurinį ir šiaurės rytinį flangus.

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Lisičianskas. Tradiciškai agresorius intensyviai atakavo, tačiau dėl išsekusių pajėgų, ugnies priemonių ir resursų sąlyginio trūkumo (lyginant su padėtimi Kreminoje ir Bachmute), jis neturėjo perspektyvos pasiekti apčiuopiamų rezultatų.

Tiesa, rusų suaktyvėjimas Spirnės — Berestovės ruože rodo, jog kažkokį papildymą kariais jie gavo. Tačiau, tikėtina, tai duos tik trumpalaikį efektą.

Ukrainiečių gynyba ir toliau tvirta, o tai prisideda prie išlaikytų pozicijų ir Kreminos pietvakariuose.

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Donecko kryptis

Bachmutas. Nepaisant prognozių, ukrainiečiai nepaliko Bachmuto miesto. Jiems kuriam laikui pavyko sustabdyti agresorių šiauriniame flange, bet savaitės antroje pusėje rusai nedideliais žingsniais vėl ėmė stumtis į priekį link paskutinio likusio gynėjų aprūpinimo kelio ruože Bohdanivka — Chromovė.

Nors pietvakariniame flange ukrainiečiai toliau laiko iniciatyvą, tačiau rusų taktinė sėkmė šiauriniame flange bei pasistūmėjimas mieste (šiaurėje — prie metalo apdirbimo gamyklos, pietuose — prie dambos ir Mariupolio kapinių) vis akivaizdžiau demonstruoja, kad gynėjams verta apsispręsti dėl likusių Ukrainos pajėgų mieste atitraukimo į naują gynybos ruožą.

Neatmestina, kad sprendimas tęsti Bachmuto miesto gynybą yra susijęs su stringančiais ukrainiečių gynybos įrengimo darbais naujuose ruožuose ir/ar nepakankamu šviežių pajėgų kiekiu naujame gynybos rajone.

Vertinimas: iniciatyvą turi agresorius.

Avdijivka — Marijinka. Agresorius pasiekė taktinių laimėjimų šiauriniame ir vakariniame Avdijivkoje įtvirtinto gynybos rajono flanguose bei siekia čia sukurti panašią situaciją kaip prie Bachmuto. Savaitės bėgyje ukrainiečiams pavyko stabilizuoti situaciją prie Marijinkos, tačiau ten tęsiasi sunkūs mūšiai.

Vertinimas: iniciatyvą turi agresorius.

Vuhledaras. Ukrainiečiai toliau atmušinėja agresoriaus atakas ir kaupia resursus tolimesnėms operacijoms. Savaitės bėgyje vis dažniau yra fiksuojama nedidelių vienetų su šarvuota technika (apie būrio dydžio, t.y. 3–4 PKM ir/ar tankai) ar net pavienių šarvuotos technikos kovos mašinų atakos. Agresoriaus puolimo potencialas ženkliai sumenkęs.

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Zaporižios kryptis

Ukrainiečiai tęsė smūgius agresoriaus logistinei bei komunikacinei sistemai. Svarbu, kad Mariupolio apylinkės ir toliau išliko tarp ukrainiečių taikinių.

Tiesa, agresoriaus logistinė sistema dar nepasiekė lūžinio momento, tačiau problemų daugėja. Viešų šaltinių duomenimis nepanašu, kad tikėtinas rusų planas (puolimo veiksmais pastumti kontaktinę liniją į šiaurę, taip apsisaugant nuo ukrainiečių smūgių į aprūpinimo kelius ir rajonus) pajėgų ir resursų prasme turi potencialo.

Vertinimas: lygiosios pozicinėje gynyboje.

Pietų kryptis

Praėjusią savaitę abi pusės apsikeitė artilerijos smūgiais. Pažymėtina, kad agresorius daug dėmesio skyrė Očakivo ir Dnipro įlankos atakavimui, taip tikėtina, bandydamas riboti Ukrainos pajėgų veiksmus patruliuojant aplink Kiburno neriją.

Vertinimas: lygiosios pozicinėje gynyboje.

Mūšių dinamika

Agresorius surengė masinį smūgį raketomis. Šį kartą iš beveik 90 raketų, ukrainiečiams pavyko numušti apie trečdalį (34 raketas).

Tai lėmė, kad smūgių metu nemažą dalį sudarė ukrainiečių gynybai sunkiai įveikiamos modernios raketos (pvz.: „Kinžal“), senesnio tipo bet vis tiek pavojingos raketos ir Ukrainos oro gynybos masalų funkciją atliekančios „S300“ raketos ar dronai — savižudžiai. Pastarųjų nuostoliai yra iš esmės identiški tiems, kurie buvo prieš savaitę (34 ir 37).

Agresoriaus nuostoliai kituose parametruose augo. Tai nulėmė intensyvėjančios kautynės Kreminos, Bachmuto, Avdijivkos — Marijinkos sektoriuose.

Mūšių kontaktinėje linijoje intensyvumas:

Bendri agresoriaus artilerijos nuostoliai išliko panašūs (59 ir 66). Daugiausia sunaikinta haubicų, o MLRS netektys, lyginant su užpraeita savaite, gerokai sumenko (13 ir 5).

Tačiau reikia turėti omenyje, kad užpraeitos savaitės rodikliai buvo neįprastai aukšti, o dabartinis sunaikintų MLRS kiekis grįžo į įprastinai aukštų agresoriaus nuostolių lygį.

Rusų gyvosios jėgos (4990 ir 5970) ir šarvuotos technikos (110 ir 126) nuostoliai išaugo.

Taip pat smarkiai išaugo agresoriaus oro gynybos priemonių nuostoliai (1 ir 11).

Priminsime, kad užpraeitą savaitę šioje kategorijoje agresoriaus nuostoliai pasiekė rekordines žemumas, tad toks pasikeitimas labai džiugina. Reikia atkreipti dėmesį, kad retėjant rusų oro gynybos priemonėms kontaktinėje linijoje, agresorius bus priverstas jas pritraukinėti iš kitų vietovių.

Tai gali palengvinti ne tik Ukrainos aviacijos darbą kontaktinėje linijoje, bet ir palengvina smūgius raketomis ir dronais į agresoriaus karinius taikinius gynybos gilumoje.

Prognozės

Tikėtina, agresorius tęs lokalias atakas Svatovės sektoriuje, tačiau vargu ar ryšis didesnio masto puolimui Kupjansko link.

Neatmestina, kad ukrainiečiai gali imti vykdyti intensyvesnes atakas šiauriniame flange arba prie Novoselivskės.

Tikėtina, Kreminos sektoriuje abi pusės pirmiausia sieks sumažinti oponentų puolimo potencialą. Todėl mažai tikėtina, kad išvysime vienos kurios nors pusės didelio masto puolimą.

Labai tikėtina, kad agresorius, nesiskaitydamas su nuostoliais, dės visas pastangas, kad įžengtų ir įsitvirtintų ruože Bohdanivka — Chromovė ir taip atkirstų Bachmute vis dar veikiančią ukrainiečių grupuotę.

Gali būti, kad nepaisant apsupimo galimybės ukrainiečiai rizikuos priešakinėmis pajėgomis tęsti miesto gynybą ir spartins įsitvirtinimą tikėtiname naujame gynybos ruože

Labai tikėtina, kad agresorius ir toliau sieks išnaudoti iniciatyvos prie Bachmuto demoralizuojantį efektą ir tęs intensyvias atakas Avdijivkos ruože, ketindamas apeiti įtvirtintą rajoną iš šiaurės (Krasnohorivka) arba/ir iš vakarų (Pervomaiskė).

Labai tikėtina, kad tokią pat taktiką agresorius naudos ir prie Marijinkos. Savo ruožtu, tikėtinos Ukrainos vienetų didesnės atakos link Vuhledaro siekiant nustumti agresorių į Mikilskę.

Labai gali būti, kad kad ukrainiečiai intensyvins agresoriaus logistinės sistemos naikinimą jo užnugaryje Donecko, Zaporižios ir Pietų kryptyse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją