Jis rašė, kad kaip ir visa žiema, prasidėjusi lapkričio mėnesio pabaigoje, taip ir kovo mėnuo vis dar stebina „orų nepastovumu, teritoriniu netolygumu ir, dalinai, nenuspėjamumu“.

„Taigi, šią savaitę jau kelis kartus stipriau atšalo, o užfiksuota minimali oro temperatūra priminė, kad vis dar tęsiasi klimatinė žiema.

Pavyzdžiui, antradienio rytą vietomis Lietuvos šiaurės rytuose oro temperatūra krito iki –10 – –15 °C, kiek mažiau Žemaitijoje, kitur –5 – –10 °C, pajūryje – vos keli laipsniai šalčio.

Penktadienio rytą buvo dar šalčiau: šiaurinėje ir šiaurės rytinėje Lietuvos dalyje šaltis siekė –13 – –20 °C, Vidurio Lietuvoje ir Žemaitijoje – –6 – –12 °C, šalies pietuose ir pietvakariuose bei pajūryje – –2 – –7 °C“, – rašė klimatologas G. Stankūnavičius.

Šią naktį dar didesnis šaltis fiksuotas kaimyninėse šalyse. Pavyzdžiui, Latgaloje –19 – –21 °C, o Vidžemės aukštumoje – –24 – –26 °C (Zoseni, –26.,4 °C), panašus šaltis fiksuotas Estijos pietryčiuose, rytuose ir kai kur centre.

„Toks jau senai pamirštas stipresnis šaltis kovo pradžioje ir viduryje (paskutinį kartą fiksuotas 2018 metais) nėra staigių poliarinio oro įsiveržimų pasekmė“, – pabrėžė G. Stankūnavičius.

Pagrindinė priežastis to priežastis, anot klimatologo, yra Šiaurės Atlante.

„Kur vidutinių platumų vakarų–rytų oro srautas yra užblokuotas (blokuojančią sistemą sudaro stiprus poliarinis anticiklonas virš Grenlandijos, Islandijos ir Šiaurės vakarų Atlanto ir gili žemo slėgio sistema virš subtropinių Atlanto akvatorijų), o Atlanto ciklonai į rytus slenka žymiai piečiau nuo savo vidutinės padėties. Todėl visa šiaurinė Europos dalis (ir Baltijos regionas) yra užpildyta šalta oro mase, o Atlanto šiluma keliauja per Pietvakarių ir Pietų Europą.

Ilga dienos trukmė palanki netgi tokios šaltos oro masės įšilimui prie žemės paviršiaus, tačiau nakties oro temperatūrą lemia debesuotumo erdvinis pasiskirstymas.

Ten, kur naktį vyrauja mažas debesuotumas ir nėra šaltį švelninančio veiksnio (pavyzdžiui, oro pernašos nuo jūros) – stipriai atšąla. Tokia didelio masto atmosferos cirkuliacijos struktūra, kai vakarinis oro srautas yra užblokuotas ar modifikuotas plataus ir stipraus poliarinio anticiklono, atitinka Arkties osciliacijos (AO) neigiamai fazei būdingą slėgio lauką.

Paprastai tokia AO fazė yra labai „patvari“ laike ir greitai nesuyra, tačiau ilgėjant dienos ilgiui ir stiprėjant saulės spinduliuotei jos poveikis Europos ir Lietuvos orams silpnės“, – prognozavo klimatologas G. Stankūnavičius.

Jo teigimu, Atlanto ciklonų trajektorijos dabar yra gerokai pasistūmusios į pietus nuo savo vidutinės padėties. Ir tai lems ir Lietuvos orus.

„Šiuo metu (11 val.) vienas tokių aktyvių ciklonų yra virš Flandrijos (989 hPa) ir toliau keliaus per Vidurio Europą link Lietuvos. Jo šilto fronto kritulių zona (sniegas) jau siekia pietinį Lietuvos pakraštį, o iki popietės apims visą pietinę, rytinę ir dalį Vidurio Lietuvos, mažiausiai palies pajūrio zoną“, – įžvalgomis feisbuke dalijosi klimatologas.

Anot jo, penktadienį Lietuvoje daug kur laukiamas sniegas (Lietuva šaltoje ciklono periferijoje), šalies pietuose ir pietryčiuose vietomis gausus.

„Ateinančią naktį ciklono centras pasieks Lenkiją, o šiltoji ciklono periferija – Pietų ir Pietryčių Lietuvą. Todėl rytoj ryte ir pirmoje dienos pusėje pietinėje ir rytinėje Lietuvos dalyje atšils iki +3 – +8 °C, sniegą keis lietus, vietomis gausus, o po pietų vėl lietų keis šlapdriba ir sniegas. Taip pat ir švelnų pietų ir pietvakarių krypties vėją keis gūsingas šiaurės vakarų“, – teigė klimatologas G. Stankūnavičius.

Sekmadienio naktį Lietuva ir vėl pateks į šaltos oro masės įtaką, todėl vėl šals.

„Didžiausi terminiai ir kritulių kontrastai prognozuojami Lietuvos pietryčiuose ir rytuose, o mažiausi – vakaruose. Sekmadienio naktį ciklono centras jau bus virš Pskovo srities (Rusija) ir Lietuva vėl pateks į šaltos oro masės įtaką, todėl sekmadienio naktį oro temperatūra kris iki –3 – –8 °C (panašus oro temperatūros fonas prognozuojamas ir pirmadienio naktį), dieną – 0 – –5 °C, vietomis pasnigs“, – rašė klimatalogas.

Pirmadienio popietę vėl bus fiksuojami orų pokyčiai – orai šils.

„Pirmadienį po pietų prie Lietuvos iš pietvakarių priartės naujo ciklono frontinė sistema su kritulių zona, orai ims šilti, o šlapdribą keis lietus.

Antradienį Lietuva ir visa Baltijos regiono pietinė dalis pateks į šio naujo ciklono šiltąjį sektorių, todėl visoje šalyje stipriau atšils, o maksimali oro temperatūra prognozuojama nuo +6 iki +11 °C.

Trečiadienį ir ketvirtadienį orai atvės, tačiau bus šiltesni nei šią savaitę. Kitą penktadienį prognozuojamas dar vienas ciklonas su krituliais“, – teigė jis.

Klimatologas G. Stankūnavičius feisbuke pateikė ir ilgalaikių orų prognozių duomenis.

„Kkovo trečias dešimtadienis Lietuvoje bus šiltesnis už daugiametį, o balandžio pirmas – vėsesnis. Sausesni orai taip pat prognozuojami balandžio pradžioje ir viduryje“, – rašė klimatologas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją