„Infrastruktūra bus rengiama nepriklausomai nuo ministro vizitų ar to, kas kam yra aiškiau ar neaiškiau. Mes skaitome prezidento Nausėdos ir kanclerio Scholzo komunikatą taip, kaip skaitome: kad tai yra brigada Lietuvoje ir infrastruktūrą bet kuriuo atveju rengiame pagal šitą savo skaitymą“, – žurnalistams Seime sakė premjerė.

ELTA primena, kad antradienį Lietuvoje apsilankęs Vokietijos gynybos ministras Borisas Pistoriusas kėlė klausimą, ar Baltijos šalims yra reikalinga nuolat dislokuota Vokietijos brigada. Kalbant apie Rytų flango apsaugą, jis svarstė, kad reikėtų ieškoti „lankstesnių struktūrų“. Todėl politikas vylėsi, kad į šiuos klausimus bus atsakyta Vilniuje vykstančiame NATO viršūnių susitikime. Tokie Vokietijos politiko pareikšimai vėl šalyje sukėlė diskusijas dėl brigados dislokavimo. Pirmiausiai keliant klausimą, ar Lietuvos saugumo interesus atitinka Vokietijos sprendimas nedislokuoti viso karinio dalinio.

G. Nausėda: jokios dramos aš čia nematau

Situaciją ketvirtadienį pakomentavo prezidentas Gitanas Nausėda. Jis tvirtino nelinkęs sureikšminti ar dramatizuoti B. Pistoriuso pamąstymų.

„Jokios dramos aš čia nematau. Tiesiog turime visi toliau sutelktai dirbti“, – aiškino jis.

Klausiamas, apie B. Pistoriuso pamąstymus ir požiūrį į Berlyno bei Vilniaus lyderių komunikatą, G. Nausėda teigė, kad vertinti Vokietijos gynybos ministro laikyseną kaip dvišalio susitarimo ignoravimą yra pernelyg radikalu. Tai pat jis akcentavo, kad susitarimas dėl brigados nėra konkrečiai apibrėžtas laike, tad, pasak jo, šalys privalo tęsti ir glaudinti dvišalį bendradarbiavimą šiuo klausimu.

„Lietuvos Respublikos prezidento Gitano Nausėdos ir Vokietijos kanclerio Olafo Scholzo pasirašytas susitarimas, komunikatas toliau galioja. Visos pusės tai patvirtina. Šiame komunikate yra numatyta ir visiško, šimtaprocentinio brigados dislokavimo galimybė. Tiesiog ji nėra konkretizuota laike. Dėl to, manau, kad būtent šias komunikato nuostatas mes turime užpildyti turiniu, bet tai turi daryti abi valstybės suartėjimo būdu – viena daro savo namų darbus, kita įvertina savo pasirengimą ir, atsižvelgusi į mūsų pasirengimą, priimti atitinkamus sprendimus“, – ketvirtadienį po susitikimo su Seimo valdyba žurnalistams teigė G. Nausėda.

„Der Spiegel“: neketina dislokuoti nuolatinės karių brigados Lietuvoje

Šią savaitę Lietuvoje lankantis Vokietijos gynybos ministrui Borisui Pistoriusui, vokiečių leidinys „Der Spiegel“ publikavo straipsnį „Vaiduoklių brigada“, kuriame nurodoma, kad Berlynas neketina dislokuoti nuolatinės karių brigados Lietuvoje.

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas tvirtina, kad vertinant Berlyno poziciją dėl vokiečių brigados dislokavimo Lietuvoje, nereikėtų vadovautis tik skambiomis užsienio apžvalgininkų antraštėmis. Pasak jo, Lietuva ir Vokietija „žingsnis po žingsnio“ juda bendro tikslo link ir siekia užtikrinti, kad šalyje būtų kuo daugiau sąjungininkų pajėgumų.

„Aš manau, kad suprasti (situaciją – ELTA) reikia visada naudojantis savo galva, o ne „Der Spiegel“ antraštėmis. Šiuo atveju, vis dėlto, šis žurnalistas (parašęs straipsnį leidinyje – ELTA) taip pat buvo Lietuvoje. Tas straipsnis buvo parašytas iki vizito, ne po vizito. Po vizito aš jau publikacijos šia tema nemačiau“, – ketvirtadienį „Žinių radijui“ teigė A. Anušauskas.

Politikai nesutaria, kaip reikėtų vertinti Berlyno ir Vilniaus komunikatą

Lietuvoje jau anksčiau kilo politinės diskusijos dėl brigados dislokavimo. Politikai nesutarė, kaip reikėtų vertinti Berlyno ir Vilniaus komunikatą dėl karių perkėlimo. Taip pat diskutuota, ar Lietuvos saugumo interesus atitinka Vokietijos sprendimas nedislokuoti viso karinio dalinio.

Vokietijos ambasadorius Lietuvoje pažymėjo, jog kalbos, esą Vokietija atsitraukia nuo savo įsipareigojimų dėl brigados, yra įžeidžiančios, o viešai reiškiamas nepasitenkinimas neatsiųs nė vieno papildomo kario į Lietuvą.

Šiuo metu šimtai Vokietijos kariuomenės 41-osios mechanizuotos pėstininkų brigados karių kartu su Lietuvos ginkluotosiomis pajėgomis dalyvauja pratybose „Grifono žaibas“ („Griffin Lightning“).

Lietuvoje šiuo metu yra apie 1 450 Vokietijos kareivių. Šalis siekia, kad pilnos sudėties Vokietijos brigada Lietuvoje būtų dislokuojama nuolat.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją