„Mes labai kritiškai žiūrime į tokį pasiūlymą. Pirmiausia, kaip sakė prezidentas, galbūt reikėtų atšalti nuo politikos ir tada eiti. Visgi Konstitucinis Teismas neturėtų būti politizuota institucija, o politikas ateina iš politinės partijos, ilgai vadovavęs komitetui“, – žurnalistams Seime penktadienį teigė A. Sysas.

„Tai mes kategoriškai pasisakome, bent frakcijoje apie tai kalbėjome ir nepritarsime jo kandidatūrai“, – pridūrė jis.

Tuo tarpu konservatorių frakcijos seniūnė Seime Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė opozicijos reiškiamus priekaištus dėl S. Šedbaro atmetė.

„Stasį Šedbarą pažįstų kaip labai kompetentingą žmogų, teisininką ir jeigu Seimas jį patvirtins būti Konstitucinio Teismo teisėju, aš manau, kad Konstituciniam teismui ir visai Lietuvos teisinės sistemai tai bus į naudą“, – žurnalistams Seime sakė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Savo ruožtu Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė sakė, kad „laisveičiai“ dar neapsisprendė ar palaikys konservatorių frakcijai priklausančio parlamentaro kandidatūrą į KT teisėjus.

„Tarsimės. Visus pasikviesime, tada komentuosieme“, – sakė ji.

Penktadienį Seimui prisistatys trys kandidatai į Konstitucinio Teismo (KT) teisėjus. Visgi LAT pirmininkės teikiama konservatorių frakcijai priklausančio parlamento Teisės ir teisėtvarkos komiteto vadovo S. Šedbaro kandidatūra Seime spėjo sulaukti kritikos.

Opozicijai priklausantys politikai teigė, kad LAT sprendimas teikti valdančiąją daugumą atstovaujantį parlamentarą į KT primena politinį paskyrimą. Kritiškai situaciją įvertino ir Prezidentūra. Šalies vadovo manymu, tai gali tapti precedentu ateityje politizuoti Konstitucinio Teismo darbą.

KT sudaro devyni teisėjai, skiriami devyneriems metams ir tik vienai kadencijai. Teisėjus skiria Seimas. Kandidatūras į teisėjus teikia Prezidentas, Seimo Pirmininkas ir Aukščiausiojo Teismo pirmininkas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją