Prezidentas pažymėjo, kad jau metus gyvenant Rusijos karo prieš Ukrainą akivaizdoje visos valstybės valdžią vykdančios institucijos, taip pat ir Seimas, visų pirma turi spręsti valstybės saugumo stiprinimo ir atskirties mažinimo klausimus, skelbiama prezidentūros pranešime žiniasklaidai.

Pridedama, kad šalies vadovas padėkojo Seimo vadovybei už rudens sesijoje nuveiktus svarbius darbus: priimtą fiskalinės sutarties įgyvendinimo įstatymą, priimtą biudžetą su numatyta galimybe skolintis iki 3 proc. BVP krašto gynybai, taip pat skirtą deramą dėmesį energijos kainų didėjimo poveikio švelninimui, priimtą Teismų įstatymą, Negalios reformos paketą.

G. Nausėda taip pat atkreipė dėmesį į laukiančius svarbius nepadarytus darbus, kuriems lieka vis mažiau laiko. Pirmiausia, į mokesčių sistemos teisingumo didinimą.

Šalies vadovas pabrėžė, kad dėl spartaus visuomenės senėjimo tendencijų labai svarbi jau praėjusioje Seimo sesijoje žadėta, bet Seimo kol kas taip ir nepasiekusi ilgalaikės priežiūros reforma.

Prezidento požiūriu naujas ilgalaikės priežiūros įstatymas yra kaip niekad aktualus. Pagrindinis reformos kokybės indikatorius bus politinė valia suformuoti tokią naują ilgalaikės priežiūros paslaugų finansavimo sistemą, kuri leistų ir padidinti priežiūros paslaugų finansavimą, ir užtikrinti jo tvarumą ateityje, ir nustatyti teisingumo principą atitinkančias apmokėjimo už paslaugas sąlygas, o svarbiausia – leistų pasiūlyti žmonėms miestuose ir regionuose daugiau priežiūros paslaugų, sumažinant eiles prie jų.

Kaip pranešama, G. Nausėda iškėlė dar vieną svarbų šios Seimo sesijos klausimą – Seime jau pradėtą svarstyti Valstybės tarnybos reformą.

„Tikiuosi Seime sistemingos ir visas suinteresuotas puses apimančios diskusijos dėl valstybės tarnybos gerinimo, jos efektyvesnio darbo, kuri padėtų rasti tinkamus sprendimus tam, kad reforma būtų suderinama su Konstitucinio Teismo doktrina, kad būtų išsaugotos socialinės valstybės tarnautojų garantijos“, – sakė šalies vadovas.

Prezidentas pažymėjo, kad jei valstybės tarnybos reforma užstrigtų politiniame procese, jis yra pasiruošęs teikti atskirą iniciatyvą dėl teisėjų ir prokurorų darbo užmokesčio pareiginių koeficientų didinimo.

G. Nausėda taip pat pasveikino Seimo Pirmininkės iniciatyvą artėjant NATO viršūnių susitikimui Vilniuje organizuoti NATO šalių parlamentinę asamblėją, kuri padėtų ir parlamentiniu lygiu siekti kuo didesnio sutarimo tarp Aljanso sąjungininkių.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)