Vilniaus miesto apylinkės teismui ketvirtadienį toliau nagrinėjant baudžiamąją bylą, kurioje prorusiškas aktyvistas L. Ragelskis kaltinamas kurstymu ir memorialo prie Baltarusijos ambasados išniekinimu, antrą kartą liudyti į teismą pakviesta Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė F. Kukliansky.

Liudytoja teigė, kad L. Ragelskio 2020 m. interneto vaizdo įrašų platformoje „Youtube“ patalpintame vaizdo įraše skambėjo pareiškimai, kuriuose ji įžvelgė antisemitizmo elementų.

„Įraše yra antisemitizmo elementas. (...) Pažiūrėjus šį įrašą, manau, galima daryti išvadą , kad žydų bendruomenei jis įžeidžiantis“, – teisme sakė F. Kukliansky.

L. Ragelskio advokatė Violate Bazienė klausė F. Kukliansky, ar ji žino, kad Vilnius yra vadinamas Šiaurės Jeruzalė, ar ją žeidžia pareiškimai apie tautinę miesto sudėtį. Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė tikino žinanti apie tokį sostinės apibūdinimą ir tvirtino, kad kalbėjimas apie tautinę miesto sudėtį niekaip nežeidžia.

Tiesa, F. Kukliansky pridurė, kad L. Ragelskis savo įraše apie žydus yra kalbėjęs ir kitaip.

Bylą nagrinėjantis Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjas Miroslavas Gvozdovičius, atsivertęs bylos medžiagą, patikslino, kad L. Ragelskis savo vaizdo įraše, kalbėdamas apie žydus, kalbėjo apie „grynakraujus apipjaustytus litvakus“.

„Litvakai, gyvenę Lietuvos didžiojoje kunigaikštystės teritorijoje, sudaro ir dabar ypatingą kastą. Mūsų puikus miestas yra visiškai ne mūsų, jie to nepamiršo, jie nori ne tik kompensacijų, bet nori į jį gražinti su visa gyvūnija“, – L. Ragelskio žodžius, užfiksuotus byloje, citavo teisėjas.

F. Kukliansky pabrėžė, kad šie pareiškimai yra žeidžiantys.

„Tokie pasisakymai yra ne pirmi ir ne paskutiniai. Žydai jautriau reaguoja į pasisakymus negu kitos tautos. Paprastas žmogus, išgirdęs tokius žodžius, juk nebėga skaityti istorijos knygų, jie tai priima iš karto“, – komentavo liudytoja.

ELTA primena, kad L. Ragelskis yra kaltinamas kurstymu, tyčiojimusi iš baltarusių, žydų, viešosios pagarbos vietos išniekinimu.
Prokuratūros duomenimis, 2020 m. spalį L. Ragelskis prie Baltarusijos ambasados pastato Mindaugo gatvėje, Vilniuje, filmavo save, tyčiojosi iš protestuojančių žmonių, kalbėjo apie getus, litvakus.

Kitame „Youtube“ kanale patalpintame vaizdo įraše, anot teisėsaugos, L. Ragelskis įžeidinėjo protestuojančiuosius prieš autoritarinį Baltarusijos prezidentą A. Lukašenką, tyčiojosi iš jų.

Taip pat, prokuratūros duomenimis, viename iš vaizdo įrašų L. Ragelskis fiksavo, kaip esą išniekino viešą pagarbos vietą – į šiukšlių maišą sukrovė prie Baltarusijos ambasados pastatytus nuo Minsko režimo žuvusių aktyvistų portretus, pastatytas žvakes, gėles.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)