„Šiandieną susitikime pažymėjo, kad turime du labai svarbius prioritetus, nenorėčiau netgi jų ranguoti kažkaip: tai yra mūsų valstybės saugumas ir socialinės atskirties mažinimas. Valstybės saugumo klausimu tikrai turime labai platų politinį konsensusą ir tikiuosi, kad ir toliau dirbsime ta linkme, kad valstybė būtų saugesnė, valstybė ir visuomenė būtų atsparesnė ir išorės, ir vidaus grėsmėms“, – Prezidentūroje po susitikimo su Seimo valdyba teigė G. Nausėda.

Tuo tarpu kalbėdamas apie antrąjį prioritetą – socialinės skirties mažinimą – šalies vadovas pažymėjo, kad savivaldos rinkimai parodė, jog savivaldybės tampa vis svarbesne valdžios dalimi.

„Žmonės turi vis didesnių lūkesčių, susijusių su savivaldybėmis ir tuo tikslu aktyviau dalyvauja rinkimuose, ir renka tą valdžią, kurią mano, turėtų išsirinkti. Labai svarbu, kad šitoje situacijoje, kuomet infliacija didėja, kuomet iš tikrųjų atsiranda papildomų iššūkių ir mūsų ekonomikos augimui, pasaulinės ekonomikos lėtėjimo tendencijos, energetikos krizė, kad mes rastume socialiai jautrius sprendimus ir pasiūlytume žmonėms tokius sprendimus, kurie padėtų pirmiausiai kompensuoti infliacijos pasekmes, antra, padėtų suvaldyti pačią infliaciją“, – akcentavo prezidentas.

G. Nausėda pažymi, kad dėl energetikos kainų sprendimai ES mastu jau buvo rasti. Jo teigimu, to rezultatas jau matomas ir Lietuvoje.

„Energetikos kainų prasme tokie sprendimai ES mastu jau buvo rasti ir mes matome, kad energetikos išteklių kainos pamažu rimsta, tačiau, kaip matote, infliacija yra persimetusi į maisto produktų ir kitų prekių sritį ir mums būtina daryti viską, kad žmonių pajamos didėtų ir kad žmonės nepadėtų realaus pajamų sumažėjimo šiuo sudėtingu laikotarpiu“, – sakė jis.

Šalies vadovas taip pat pažymi, kad vienas iš esminių Seimo pavasario sesijos klausimų – mokesčių reformos projektas.

„Mokesčių reforma neturi žmonėms asocijuotis su eiliniu mokesčių naštos didinimu. Tai tikrai neturėtų būti tikslas. Mokesčių sistemoje mes pasigendame teisingumo. Mokesčių sistemoje tie, kurie uždirba mažiau, kartais moka daugiau negu tie, kurie uždirba daug. Ir tai tikrai nėra gera praktika“, – teigė G. Nausėda.

Pasak jo, susitikimo metu taip pat buvo apsikeista nuomonėmis dėl bankų viršpelnių pajamų apmokestinimo.

„Manau, kad turėtų visos valdžios institucijos būti atviros diskusijai ir ieškoti tokių sprendimų, kurie būtų Lietuvos žmonėms patys naudingiausi“, – pabrėžė G. Nausėda.

Prezidentas taip pat akcentavo, kad būtina išspręsti ir įstrigusį valstybės tarnybos reformos klausimą.

„Palaikėme iš pat pradžių valstybės tarnybos reformą kaip tokią, tačiau tikrai negalime sutikti su tokiomis nuostatomis, kurios kelia pirmiausia suderinamumo su Konstitucinio teismo doktrina problemą. Ir, be jokios abejonės, taip pat yra ir socialinės valstybės tarnautojų garantijos, kurių mes negalime tiesiog išmesti į šiukšlių kibirą taip pat. Nes tai yra žmonių lojalumo savo valstybei elementas“, – teigė G. Nausėda.

„Todėl turime ieškoti tokio Valstybės reformos modelio, kuris ne likviduotų valstybės tarnybą kaip tokią ir jos išskirtinumą, be vis dėl to leistų jai dirbti efektyviau ir pasitarnauti visuomenės reikmėms“, – pridūrė jis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)