LNK pašnekovės teigimu, kiekviena šalies savivaldybė gali detaliai peržiūrėti, kokia yra jų situacija 8 srityse: švietimo, sveikatos, dalyvavimas darbo rinkoje, ekonominis aktyvumas, situacija kultūros, sporto srityse, kaip savivaldybei sekasi užtikrinti lyčių lygybės klausimus valdyme, sprendimų priėmime.

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos ekspertė V. Gabrieliūtė teigė, jog žemėlapis buvo suskirstytas į keturis blokus. Žalia spalva fiksuoja geriausią situaciją. Ir tokių žemėlapyje tik 8, sakė pašnekovė.

„Tai reiškia, kad tik tos savivaldybės užtikrina lyčių lygybės klausimus – vyrų ir moterų padėties skirtumus, kad jie nebūtų didesni nei 20 procentų“, – sakė ji.

Tačiau net ir žalia spalva žemėlapyje nudažytoms savivaldybės skirtingose srityse sekasi nevienodai.

„Tad negalime sakyti, kad šios 8 savivaldybės puikiausiai dirba. Bet šis įrankis turbūt ir yra labiausiai naudingas savivaldybėms, kurios panaudotų jį kaip situacijos analizę, spręstų tam tikrus klausimus“, – ragino Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos ekspertė V. Gabrieliūtė.

Kai kurios tendencijos, anot LNK pašnekovės, atsiliepia ir bendroje šalies statistikoje.

„Tik kiekvienai savivaldybei svarbu konkrečiai įsivertinti savo situaciją. Bet kas labiausiai nuliūdino – socialinės apsaugos srityje prasčiausi rezultatai daugelyje savivaldybių buvo. Kas irgi indikuoja, kad į vaikų priežiūrą tėčiai įsitraukia vis dar per mažai, gal savivaldybės tam per mažai skiria dėmesio.

Pavyzdžiui, tokias koreliacijas matome tarp vaiko priežiūros paslaugų iki 3 metų prieinamumo, naudojimo ir moterų dalyvavimo darbo rinkoje.

Keliose savivaldybėse pamatėme, kad jeigu tik 20–30 procentų vaikų eina į darželį, tai matome, kad tokioje savivaldybėje kas antra moteris nedirba.

O tai turi ir pasekmes – didėja skurdo rizika, gyvenimo kokybė, karjeros galimybės“, – LNK žinioms sakė Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos ekspertė V. Gabrieliūtė.

Anot jos, šis rodiklis veikia ir vyrų gyvenimo kokybę.

„Dabar vis daugiau atsiranda ir tyrimų, nagrinėjančių vyriškumo normą, kaip veikia lyčių stereotipai vyrų gyvenimus.

Pamatome, kad vyrai, kurie įsitraukia į vaiko priežiūrą ankstyvajame amžiuje, mezga prieraišų santykį, turi mažiau minčių apie suicidinį elgesį, net dažniau pradeda tikrintis sveikatą“, – sakė LNK pašnekovė.

Žemėlapis vyrų sveikatos klausimu taip pat parodė netikėtus duomenis.

„Bendroje statistikoje matome, kad vyrai net tris kartus dažniau miršta nuo išorinių priežasčių. Tai ką reiškia? Nelaimingi atsitikimai, arba kitas rizikingas elgesys, bei du kartus dažniau serga profesinėmis ligomis.

Tai galima sieti su tą vyriškumo norma, kad nuo mažens berniukai dirba, būk drąsus, stiprus, nesvarbu, kaip jautiesi, nesvarbu, kokios darbo sąlygos“, – sakė V. Gabrieliūtė.

Visą LNK pokalbį su Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos eksperte V. Gabrieliūte žiūrėkite čia: