Vokietijos laikraštis „Die Welt“ taip pat teigia, jog dujotiekio sprogimas sietinas su Ukraina. Ukrainos vyriausybė neigia bet kokį dalyvavimą, o Volodymyro Zelenskio patarėjas Michailas Podoliakas Vakarų žiniasklaidos pateiktą informaciją sulygino su konspiracijos teorijomis.

Specialiųjų operacijų pajėgų atsargos karininkas Aurimas Navys trečiadienį „Žinių radijo“ laidoje „Aktualusis interviu“ minėtas publikacijas įvertino kaip neturinčias konkrečių faktų ir įrodymų.

„Matyt, reikėtų galvoti apie tai, kad kažkam labai knieti būtent tokią informaciją paleisti į viešumą ir, trumpai tariant, papūsti burbulą“, – sakė A. Navys.

Jo teigimu, toks informacinio burbulo pūtimas yra parankus Kremliui.

„Ilgą laiką Kremliaus atstovai Jungtinėse Tautose, Saugumo Taryboje bandė šį klausimą kelti“, – priminė laidos dalyvis.

Atsargos karininkas svarstė, kad galbūt tokią informaciją paviešinusiems leidiniams kyla problemų su skaitomumu.

„Kitas dalykas, kuris, matyt, irgi neturėtų būti atmestas, tai, kad kažkas iš JAV mato naudą tame, kad būtų parodyta Rusijai, jog NATO, JAV mano, kad yra proukrainietiška jėga, galbūt tame tarpe joje yra ir Rusijos Federacijos piliečių, kurie oponuoja režimui, ir kad ta jėga yra jau pakankamai apginkluota, pakankamai pavojinga bei galinti kelti tam tikrą grėsmę režimui“, – komentavo A. Navys.

Tokia žinutė, pasak jo, labiau skirta ne patiems Kremliaus vadovams, o tai Rusijos visuomenės daliai, kuri gali ją perskaityti – oligarchai.

„Nord Stream“ nuotėkis

„Tai yra dar vienas niekuo nepagrįstas, niekuo neparemtas informacijos pliūpsnis į bendrą informacijos jūrą šiame informaciniame kare. Apskritai visas šis karas, Rusijos agresija Ukraina pasižymi labai plačia informacinių operacijų kampanija, kurią vykdo abi pusės. Matyt, nenori atsilikti ir kitos šalys, kuriuos šiuo atveju yra tuo suinteresuotos“, – kalbėjo A. Navys.

Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad žvalgyba įprastai nesidalina informacija ir neatskleidžia kažkokių svarbių medžiagų, kurios yra tik jų dokumentuose.

„Ir tai yra suprantama. Tam ir yra riboto naudojimo informacija, kuri visuomenei nepateikiama. Kitas dalykas – jei tokia informacija ir yra pateikiama kažkokiems pareigūnams, tai ar jiems neatrodo, kad jei tokie pareigūnai papasakotų viešai, padarytų pažeidimą – atskleistų informaciją, kurios negalima atskleisti. Daug klaustukų, kurie įneša daug skepsio“, – sakė pašnekovas.

A. Navys akcentavo, kad žvalgybos institucijų yra ne viena.

„Toks labai aptakus, miglotas, jokiais argumentais, faktais neparemtas pasakojimas labiau primena stebuklines pasakų knygas nei tikrą informaciją, kurią būtų galima rimtai analizuoti ar vertinti“, – pabrėžė atsargos karininkas.

Sprendžiant iš to, kaip buvo pažeistas „Nord Stream“ dujotiekis, tam, pasak laidos dalyvio, reikėjo ir sprogmenų, ir gebėjimo juos gabenti.

„Jei jau taip paprasta pas mus, Baltijos jūroje, padaryti, tai mes labai nesaugiau gyvename, nors mes suprantame, kad ES ginklų, sprogmenų kontrolė yra labai griežtoje atskaitomybėje. Dirba visos žvalgybos, kontroliuodamos tuos judėjimus. Tai visiškai paprastai tai padaryti kažkokiems žmonėms nėra lengva“, – paaiškino A. Navys.

Tad, jo vertinimu, tikėtina, kad tai yra Rusijos tarnybų darbas.

„Jos turi visus tuos sugebėjimus, galimybes, sprogmenis – paprasčiausia tai padaryti būtent tais robotais, dronais, kurie ir aptarnauja tą vamzdyną, nes vamzdyno viduje yra remontui ir stebėjimui skirti robotai, kurie lengviausiai šiuo atveju galėjo būti panaudoti“,– sakė pašnekovas

Visą „Žinių radijo“ pokalbį su A. Naviu klausykite čia: