Kova dėl Bachmuto

Žūtbūtinė kova dėl Bachmuto tęsiasi. Griuvėsiais virtusiame mieste dar liko 4 tūkstančiai civilių. Iš jų – 38 vaikai.

Gynyba yra itin svarbi, nes, anot Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio, jei miestą okupantai užgrobs, šiems atsivers kelias į kitas gyvenvietes Rytų Ukrainai užkariauti.

Bet JAV karo tyrimų instituto analitikai kritiški – rusams trūksta mechanizuotų pajėgų. O ir tie šturmo būriai nesugebės kariauti manevrinio karo.

Savo ruožtu „Vagner“ smogikai imituoja, kaip drasko Ukrainos vėliavas ir sakosi jau užgrobę rytinę miesto dalį. Jevgenijaus Progožino samdinių gretas papildys ligoniai iš psichiatrijos klinikų, juos jau ėmėsi verbuoti.

Jevgenijus Prigožinas

Skelbta, kad ir Rusijos gynybos ministro Sergejaus Šoigu žentas pats tapo „Vagner“ samdiniu. Bet J. Prigožinas prognozuoja, kad „Vagner“ amžinai nekovos.

„Daug kas negyvena amžinai – 300 spartiečių ar 3 rusų didvyriai. Jie lieka liaudies atmintyje. Tas pats gali nutikti ir „Vagner“. Bet taikinį paimsime. O po Bachmuto paėmimo gynybos ministras jums pasakė – pasaulis dar nėra susidūręs su gerai parengta Rusijos armija. Idealiai parengti jie laukia“, – kalbėjo J. Prigožinas.

O kaip kariaus toji grėsmingoji armija, rodo kadrai, kaip okupantai Ukrainoje, neturėdami šarvuočių, keliauja ant iš Ukrainos ūkininkų pavogtų kultivatorių.

Ukrainos prašymas

Švedijoje Stokholme vyksta dviejų dienų Europos Sąjungos (ES) valstybių gynybos ministrų neformalus susitikimas. Ukraina atvyko su prašymu.

„Pirmas prioritetas – oro gynybos sistemos. Ir amunicija, amunicija, amunicija“, – sakė Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas.

Šalys tarėsi, kaip iš savo atsargų nusiųsti Ukrainai šaudmenų už 1 milijardą eurų. Ir toliau didinti gynybos pramonės apsukas.

„Vladimiro Putino karas prieš Ukrainą tęsiasi, jis nesiruošia taikai, o tik dar didesniam karui. Rengia naujus puolimus, telkia daugiau pajėgų ir kreipiasi į kitus autoritarinius režimus dėl daugiau ginklų. Aptarėme, kad būtina skubiai didinti ir išlaikyti paramą Ukrainai.

Dėl jos ir mūsų pačių saugumo“, – susitikime teigė NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas.

Zelenskio žodžiai

Ukraina toliau laidoja kritusius šalies gynėjus. Anapilin išlydėta ir jauna karo medikė Jana „Jara“ Rychlicka. Ji žuvo evakuodama sužeistus karius iš Bachmuto.

„Ji išgelbėjo ne vieną gyvybę, nes ilgai dirbo fronte. Per jos rankas perėjo daug sužeistų karių“, – pasakojo karo kapelionas Serhijus.

Prieš maždaug pusantros savaitės žurnalistai dar spėjo įamžinti, kaip ji lauko ligoninėje gydo sužeistus karius. Bet po kelių dienų Jana žuvo.

„Šiandien svarbu padėkoti visoms moterims, kurios dirba, moko, studijuoja, gelbėja, gydo, kovoja... Kovoja už Ukrainą. Padėka paaukojusioms gyvybę už mūsų šalį, reikia padėkoti ir motinoms. Prisiminti, kad kol gyva tavo mama, gali jaustis vaiku.

Padėkoti artimiesiems už stiprybę. Kartu mes stiprūs, kartu mes nenugalimi, laisvi. Ir kartu neabejotinai nugalėsime“, – trečiadienį tokius žodžius skyrė Ukrainos prezidentas V. Zelenskis.

O oligarchas J. Prigožinas netoli fronto iš Ukrainos gamyklos prisivogė šampano ir ant dėžės užrašė, kad siųs Kovo 8-osios dienos proga ukrainietėms. Socialiniai tinklai ūžia, kad geriau jis ukrainietėms padovanotų V. Putino galvą, tuomet tikrai būtų už ką pakelti taures.

Iš bunkerio išlindęs karo dirigentas V. Putinas pats kėlė taurę. Į Kremlių jis sukvietė moteris ir kabino joms medalius už tarnybą šaliai.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: