Valdančiosios „Sakartvelo svajonės“ partijos balsais po pirmojo skaitymo patvirtintas įstatymas dėl užsienio agentų priverstų registruotis visas žiniasklaidos priemones, kurios gauna daugiau kaip 20 procentų finansavimo iš užsienietiškų šaltinių.

Turint omenyje, kad dabartinę valdžią kontroliuoja ganėtinai prorusiškas oligarchas Bidzina Ivanišvilis, opozicinės politinės jėgos įžvelgia pasikėsinimą į jų žiniasklaidos šaltinius. Net jei jiems padeda amerikiečiai, ar Europos Sąjungos (ES) fondai.

„Šiandien matome, kad Sakartvele turime visiškai Rusijos sukurtą režimą – putinistinį režimą. Jie neteisėtai naudoja jėgą prieš taikius žmones.

Prie Sakartvelo parlamento susirinkę žmonės priešinasi Rusijos įstatymams. Todėl raginu visus vakarus palaikyti Sakartvelo žmones, padėti mums. Mums reikia jūsų pagalbos. Mums reikia sankcijų prieš valdžią.

Protestas Gruzijoje

Mums reikia būtent jūsų skubios reakcijos“, – apie situaciją šalyje sakė opozicijos lyderis Grigol Vashadze.

Formaliai įstatymas tikrai panašus į Vladimiro Putino represinius įstatymus, kurie Rusijoje likvidavo nepriklausomą žiniasklaidą.

150 deputatų turinčiame Sakartvelo parlamente už jį balsavo dauguma iš 90 valdančiosios partijos narių.

Sakartvelo prezidentė Salomė Zurabišvili pareiškė, kad šį įstatymą vetuos. Bet jos veto galima įveikti.

„Kiekvienas privalo ginti šios šalies ateitį. Kiekvienas turėtų ginti mūsų europinę ateitį. Kiekvienas privalo suprasti, kad mūsų šalis, mūsų jaunoji karta, mūsų ateitis gali būti išgelbėta tik einant europiniu keliu“, – parlamente kalbėjo opozicijos deputatė Khatia Dekanoidze.

Net JAV ambasada Tbilisyje perspėjo, kad tokiais veiksmais dabartinė Sakartvelo valdžia nusisuka nuo vakarietiškų demokratinių vertybių.

Beje, pagal tarptautinius vertinimas Sakartvelas vis dar balansuoja tarp autoritarinės sistemos ir demokratinės su trūkumais. Be to, daug klausimų kelia dabartinė Sakartvelo politika į šalį įsileisti šimtus tūkstančių rusų, taip pat ir bėgančius nuo mobilizacijos, bei jų pinigus.

Protestas Gruzijoje

Į tai labai įtariai žiūri su Kremliaus režimu kariaujanti Ukraina.

„Paradoksas toks, kad valdančioji partija negali paaiškinti šio įstatymo esmės. Norėčiau kiek kitaip užduoti klausimą – kas tokiu atveju yra tie, kurie bėga nuo mobilizacijos iš Rusijos. Kas jie? Ar jie nėra užsienio agentai? Apie tai kalba ir Sakartvelo gyventojai ir opozicija. Atsakymo iš valdžios taip ir negavome“, – kalbėjo nuomonės formuotoja Nana Nebieridze.

Per protestus prie parlamento Tbilisio policija panaudojo ir pipirines dujas, ir vandens patrankas, ir net gumines kulkas.

Negalutiniais duomenimis per susirėmimus su protestuotojais suimta apie 70 žmonių.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: