Jo leidimu dalinamės stebėtojo įspūdžiais. Savanoris akcentavo nekaltinantis tik šios komisijos, nes panaši situacija, tikėtina, gali pasitaikyti ir kitose apylinkėse.

Kaip viskas vyko

„Iš balsų skaičiavimo stebėjimo Šalčininkų rajone grįžau 6 ryte. Kaip ~1000-čio rinkėjų apylinkei, čia yra labai vėlai.

Naktis. Biuleteniai suskaičiuoti, vyksta reitingavimo (pirmumo balsų) suvedimas į Rinkimų Vedlį (VRK programa). Taip bus nuspręsta, kurie Lenkų partijos kandidatai pateks į miesto tarybą. Reitinguotų daugiamandatinių biuletenių šūsnis ~600 vnt.

Po vieną suvedami skaičiukai.

Suvedus 600*5=3000 skaičiukų paaiškėja, kad nesutampa reitinguotų biuletenių skaičius. Rinkimų Vedlys prašo suvesti dar tris biuletenius, bet jų nėra“, – rašė rinkimus stebėjęs savanoris.

Komisija, pasak jo, pavargusi ėmė svarstyti įrašyti bet kokius skaičius.

Savivaldybių tarybų ir merų rinkimai Vilniuje

„Visi siūlo įrašyti bet kokius kandidatų skaičius iš trūkstamų biuletenių ir baigti reikalą. Pirmininkė žiūri į stebėtojus ir supranta, kad jiems tai nepatiks. Čia stabtelkim ir pamąstykim apie gražius dalykus.

Stebėtojai pirmininkei siūlo skambinti VRK (apygardos komisijai), bet jai tai neatrodo gera mintis, nes „jie lieps viską perskaičiuoti“. Dar kartą stabtelkim, įsivaizduokim vasarą ir debesis, ramiai kvėpuokim.

Komisijos liūdesį ir beviltišką tylą nutraukia skambutis. Pirmininkė pažiūri į numerį ir labai giliai atsidūsta. Skambina iš tos pačios VRK (tiksliau apygardos komisijos – Delfi), sistemoje matančios, kad vis dar nėra rezultatų. Negirdžiu pokalbio, bet girdžiu kaip pirmininkė rusiškai į telefoną sako „pas mus Balstosios Pirštinės, taip daryt negalim“. Vėl stabtelkim, įsivaizduokim, kaip krenta medžių lapai ir pučia šiltas vėjas. Kvėpuokim.

Komisija sėdi ir tyli, nes nežino ką daryt. Jie nori namo. Skaičiavimo procedūrą nuo pat pradžių jie atliko ne pagal Rinkimų Organizatoriaus Knygą, todėl ne tik įvyko šitos klaidos, bet ir dingo saugikliai leidžiantis tokią klaidą surasti. Stebėtojai pasiūlo metodą, kaip taupant laiką patikrinti visą suvestą šūsnį. Komisija įkalbama nepasiduoti. Čia taip pat stabtelkim pakvėpuoti“, – pasakojo rinkimų stebėtojas.

Toliau, kaip tęsė jis, metodiškai tikrinant pirmumo balsų kombinacijas kompiuteryje su kombinacijomis biuleteniuose, randami du pasimetę biuleteniai, tačiau vieno vis tiek trūksta.

„Eigoje nelaimių horizontas dar labiau išsiplėtė, nes tikrinimo metu stebėtojas pamatė, kad labai dažnai kandidatas „1“ būdavo suvedamas kaip kandidatas „25“. Sutikite, kad klaviatūroje 1 galima supainioti su 2, bet ne su 25. Šiandien žinome, kad Lenkų sąrašas gavo 19 mandatų, o kandidatas 25 pakilo į saugią 10 poziciją. Ar kvėpuojate giliai?

Stebėtojai reikalauja taisyti, komisija taiso, tačiau visa pilna šūsnis taip ir nebuvo pertikrinta (tik apie dešimtadalis).

Likusio vieno biuletenio, kurio pirmumo balsų prašė Rinkimų Vedlys, bet pats biuletenis nebuvo rastas, likimas buvo toks. Komisija nusprendė į Rinkimų Vedlį įrašyti dažniausiai pasitaikiusią partijos narių numerių kombinaciją. Stebėtojai įspėjo, kad tai būtų rinkimų klastojimas. Tada komisija į Rinkimų Vedlį įrašė neegzistuojančių kandidatų numerius ir uždarė apylinkę“, – rašė savanoris.

„Ar dabar suprantate, kodėl mums reikia bent 2000 Baltųjų Pirštinių savanorių? Ir kodėl komisijos negali dirbti tik viena pamaina nonstop nuo 7 ryto iki 6 ryto? Ir kodėl komisijose turi dirbti tik aštraus proto žmonės? Ir kaip fckn svarbu, kad komisijos neimprovizuotų, o laikytųsi tiksliai surašytų instrukcijų Rinkimų organizatoriaus knygoje?“ – kėlė klausimus jis.

Komisijos pirmininkė apygardoje: viskas buvo sklandžiai

Delfi norėjo suteikti galimybę situaciją pakomentuoti Šalčininkų rajono rinkimų apygardos komisijai ir VRK.

Delfi kalbinta komisijos pirmininkė Rita Pechovska pažymėjo, kad aukščiau aptariama situacija jau buvo išnagrinėta ir komisija, anot jos, vieningai nusprendė, kad išsakomi priekaištai nepagrįsti.

„Stebėtojo protestas buvo išnagrinėtas vakar 18 val. Baltosios Vokės rinkimų apylinkėje Nr. 24. Yra priimtas protokolinis sprendimas, kad priekaištai yra nepagrįsti, visi nariai balsavo vienbalsiai už“, – teigė R. Pechovska.

„Viskas buvo sklandžiai. Noriu tik pažymėti, kad netgi ir pačiame proteste, jo pabaigoje rašoma, kad „į stebėtojo pastabas komisijos nariai geranoriškai atsižvelgė ir daugeliu atvejų klaidas ištaisė“, – pastebėjo pašnekovė.

– Dar ką noriu pažymėti nuo savęs, kad iš „Baltųjų pirštinių“ tai buvo vienintelis protestas per visas Šalčininkų rinkimų apylinkes, nors iš viso jų turime 35. Kitose apylinkėse visiškai nuo „Baltųjų pirštinių“ ir nuo kitų nebuvo jokių pastabų ir skundų dėl pažeidimų, ir protestų. Čia vienintelis atvejis, kiek matau, trupučiuką jis yra kaip ir išpūstas.“

Paklausta, ar matytų, kaip būtų galima pakeisti rinkimų balsų skaičiavimo tvarką, kad žmogiškųjų klaidų rizika būtų kuo mažesnė, R. Pechovska teigė, jog balsai turėtų būti skaičiuojami dieną.

„Išvis [reikia] pakeitimo balsų skaičiavimo procedūrų tokio, koks yra kitose Europos Sąjungos šalyse, kad skaičiavimas vyktų dieną – sudaryti galimybę saugoti biuletenius kažkurioje patalpoje, kad biuleteniai būtų saugomi policijos naktį praėjus balsavimui, ir žmonės budrūs, pailsėję, išsimiegoję skaitytų. Tai būtų žymiai geresni rezultatai ir nebūtų tokių nepagrįstų kaltinimų vargšams komisijos nariams“, – kalbėjo apygardos komisijos pirmininkė.

Savivaldybių tarybų ir merų rinkimai Vilniuje

VRK: situacija žinoma

Panašiai apie galimus balsų skaičiavimo pažeidimus Baltosios Vokės apylinkėje komentavo VRK – esą išnagrinėtas stebėtojo skundas laikytinas nepagrįstu.

„Taip, ši situacija Vyriausiajai rinkimų komisijai yra žinoma. „Baltųjų pirštinių“ stebėtojo protestas buvo gautas Šalčininkų rajono Baltosios Vokės rinkimų apylinkėje kovo 5 d. ir jau yra išnagrinėtas.

Konstatuota, kad rinkimų komisija atkreipė dėmesį į stebėtojo pastebėjimus balsų skaičiavimo metu, dėl nuovargio įvykusios žmogiškosios klaidos buvo ištaisytos nedelsiant, taip pat ir tai, kad stebėtojo protesto pabaigoje buvo nurodyta, kad „į stebėtojo pastabas komisijos nariai geranoriškai atsižvelgė ir daugeliu atvejų klaidas ištaisė“, todėl laikytina, kad stebėtojas pareikštame proteste prieštarauja pats sau.

Dėl to buvo priimtas sprendimas stebėtojo protestą laikyti nepagrįstu“, – Delfi komentavo VRK atstovė spaudai Indrė Ramanavičienė.

Po pirmojo rinkimų turo paaiškėjo, kad Šalčininkuose darbus tęs jau nuo 2009 savivaldybei vadovaujantis LLRA-KŠS atstovas Zdislavas Palevičius.

2015 metais jį pirmame ture išrinko 74,81 proc. rinkėjų, 2019 metais pirmame ture Z. Palevičių palaikė 75,06 proc. rinkėjų, o šiemet – 80,04 proc. rinkėjų.

Panašiai yra ir su Šalčininkų rajono savivaldybės tarybos sudėtimi – iš 24 mandatų LLRA-KŠS kartu su Rusų aljansu 2015 metais turėjo 20, 2019 metais iš 25 mandatų Lenkų rinkimų akcija turėjo taip pat 20, o šiemet Šalčininkų rajono savivaldybės taryboje dirbs 21 LLRA-KŠS atstovas. Taigi, savivaldybėje – absoliutus vienpartinis valdymas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)