VRK savo sprendimą šalinti iš rinkimų „valstiečių“ kandidatą į savivaldybės tarybą ir merus, ir anuliuoti jo gautus balsus, grindė Panevėžio apygardos teismo išaiškinimu, kuriame draudimas K. Tubiui ketverius metus dirbi valstybės tarnyboje susietas ir su politikos pareigomis.

Tiek K. Tubio advokatas Justas Vilys, tiek kandidato bendražygiai „valstiečiai“ ginčijo VRK sprendimą ir tikino, kad jį skųs teismui.

Jeigu teismas panaikins komisijos sprendimą, K. Tubis galės dalyvauti antrajame rinkimų ture, anksčiau kalbėjo VRK pirmininkė Jolanta Petkevičienė.

Justas Vilys, Kęstutis Tubis, Jolanta Petkevičienė

VRK: nėra pagrindo rinkimus pripažinti negaliojančiais

Priešingu atveju, pasak jos, antrajame ture dalyvaus trečiąją vietą mero rinkimuose iškovojęs dabartinis rajono meras, konservatorius Sigutis Obelevičius. Jis per pirmąjį turą gavo 18,63 proc. rinkėjų balsų.

Savo ruožtu didžiausią rinkėjų palaikymą pelnė minėtas K. Tubis – sulaukė 29,39 proc. balsų ir antrajame ture turėjo varžytis su socialdemokratų kandidatu Dainiumi Žiogeliu, kuris gavo 19,45 proc. rinkėjų paramą.

Rinkimų kodeksas numato, kad kandidato registraciją panaikinus po rinkimų dienos, „už jį vienmandatėje rinkimų apygardoje paduoti rinkėjų balsai ir (arba) daugiamandatėje rinkimų apygardoje jo gauti rinkimų reitingo balsai pripažįstami negaliojančiais.“

Balsus pripažinus negaliojančiais, gali būti sprendžiama ir dėl rinkimų pripažinimo negaliojančiais.

Tačiau VRK nurodė, kad pagrindo pripažinti rinkimus Anykščių rajone negaliojančiais nėra.

„Rinkimų pripažinimą negaliojančiais reglamentuoja Rinkimų kodekso 181 straipsnis. Jame nurodyta, kad „Vyriausioji rinkimų komisija pripažįsta rinkimų rezultatus rinkimų apygardoje negaliojančiais, jeigu nustato, kad:

1) šio kodekso 193 straipsnyje nurodyti šiurkštūs pažeidimai turėjo esminės įtakos rinkimų rezultatams;

2) rinkimų dokumentų klastojimas ar jų praradimas turėjo esminės įtakos rinkimų rezultatams;

3) pagal balsų skaičiavimo protokolus ar kitus rinkimų dokumentus negalima nustatyti rinkimų rezultatų.

Nė viena iš šių dalių nėra įvykusi šių savivaldybių tarybų ir merų rinkimų metu. Dėl to nėra pagrindo pripažinti rinkimus Anykščių rajono savivaldybėje negaliojančiais.

Todėl vadovaujamasi Rinkimų kodekso 167 straipsnio 4 dalimi, kuri nurodo, kad „jeigu pirmą kartą balsuojant mero rinkimuose nė vienas kandidatas nesurenka reikiamos balsų daugumos, ne vėliau kaip po dviejų savaičių nuo balsavimo dienos šio kodekso nustatyta tvarka rengiamas pakartotinis balsavimas dėl dviejų kandidatų, gavusių daugiausia balsų balsuojant pirmą kartą“, – Delfi paaiškino VRK atstovė spaudai Indrė Ramanavičienė.

Obelevičius: situacija sudėtinga, bloga ir kvaila

Delfi kalbintas į antrą mero rinkimų turą visgi keliausiantis S. Obelevičius teigė, kad susiklosčiusi situacija bloga. Jo matymu, žmonės, kurie pirmajame rinkimų ture reiškė paramą K. Tubiui, jaučiasi apgauti ir įskaudinti.

„Aš jaučiuosi nelabai gerai. Tokia situacija sudėtinga, žmogus lyg ir dėl kažko be kaltės kaltas. O aš, pavyzdžiui, iš VRK neturiu net jokio nei rašto, nei ženklo, kad esu antrame ture. Net ir atsivertus VRK puslapį, antrame ture vis dar yra K. Tubis“, – pastebėjo S. Obelevičius.

Paklaustas, ar toks atvejis rajone beprecedentis, pašnekovas su tuo sutiko, nors minėjo, kad yra buvę panašių situacijų.

„Tai žinoma. Nors prieš ketverius metus buvo situacija kažkiek panaši. Buvo labai sudėtinga kadencijos pabaiga, kada K. Tubį suėmė STT, aš tuomet buvau vicemeras, o buvo nei patvirtintas biudžetas, iš koalicijos išėjo ne tik liberalai, bet, atrodo, pasitraukė ir valstiečiai – žodžiu pasidarė koalicija be žmonių. Aišku, tada irgi buvo sunkus laikotarpis, bet šiaip ne taip suvaldėm situaciją.

Dabar šiek tiek situacija analogiška, bet situacija yra bloga, nes VRK sprendimas yra pavėluotas. Dabar žmonės, kurie balsavo už K. Tubį, jaučiasi apgauti, įskaudinti, nes jie už kažką balsavo. Būtų normalus antras turas, būtų vėl kažką pasirinkę. Iš tikrųjų kvaila situacija“, – vertino S. Obelevičius.

Antrasis savivaldos rinkimų turas vyks kovo 19-ąją.

Vasario 2 dieną Panevėžio apygardos teismas, patenkindamas prokuratūros apeliacinį skundą, buvusį Anykščių merą K. Tubį pripažino kaltu dėl prekybos poveikiu, rašo ELTA.

Teismas K. Tubiui skyrė 9,9 tūkst. eurų baudą, taip pat 1 tūkst. eurų vertės turto konfiskavimą bei uždraudė ketverius metus dirbti valstybės tarnyboje.

Kęstutis Tubis

Antradienį VRK posėdyje dalyvavęs K. Tubis tikino, kad šį teismo nuosprendį apskundė Aukščiausiajam Teismui.

Kaip anksčiau skelbė teisėsauga, ikiteisminio tyrimo duomenimis, tuometinis Anykščių rajono savivaldybės meras ir savivaldybės tarybos narys K. Tubis nuo 2018 metų spalio iki 2019 metų vasario galimai naudojosi savo tarnybine padėtimi, siekdamas naudos sau ir savo vadovaujamam visuomeniniam rinkimų komitetui.

Pareigūnai buvo gavę duomenų, kad iš dviejų verslininkų politikas reikalavo finansinės paramos minėtam visuomeniniam rinkimų komitetui, besiruošiančiam 2019-ųjų metų savivaldybių merų ir tarybų rinkimams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)