„Ožiai jūs, norėjote mus nugalėti? Špygą jums. Pažiūrėkite į savo durną raketą“, – tokius žodžius viename socialiniuose tinkluose išplitusiame vaizdo įraše okupacinėms Rusijos pajėgoms skyrė viena ukrainietė.

Rusijos kariuomenė toliau daužo miestus ir gyvenvietes Donecko ir kaimyninėse srityse, bet jokių rimtesnių pasiekimų šiuose frontuose pademonstruoti negali. Nebent pataikymus į gyvenamus namus iš vidutinio nuotolio raketinių sistemų „Grad“.

„Žiūrėkite, čia krėslas, o čia gulėjo raketos gabalas. Išgirdome, kaip lekia sviediniai“, – per sprogimą suniokotus namus rodė Kupjansko gyventoja Svitlana.

Taip rusai dabar apšaudo ir bombarduoja Kupjansko priemiesčius Charkivo srityje. Bandydami nors kiek pajudėti į priekį. Nors strategiškai svarbų Kupjanską jie prarado dar žiemą.

„Noriu tik vieno, kad ten nukristų kažkas panašaus, tai būtų sąžininga, nes jau ima pyktis. O taip būtų teisinga“, – kalbėjo Kupjansko gyventojas Evgenijus.

Siaubinga rusų kariavimo būdą parodo ir kraupūs vaizdai iš visiškai suniokotos Mariinkos kaimyninėje Donecko srityje. Net sunku įsivaizduoti, kad čia buvo klestintis miestelis.

Panaši padėtis ir Bachmute. Šį kalnakasių miestą iš trijų pusių apsupo Vladimiro Putino bendražygio oligarcho Jevgenijaus Prigožino privati armija „Vagner“ ir elitiniai rusų kariuomenės daliniai.

Bet Ukrainos kariai nesitraukia. Jų duomenimis rusai čia pakloja 7 savo karius už vieną nukautą ukrainietį. Dėl tokios padėties Ukrainos prezidentas V. Zelenskis, pasikonsultavęs su kariuomenės vadais, nusprendė, kad sunki ir kruvina kova tokiame siaurame fronto ruože vis tiek apsimoka.

„Abu generolai pasakė – neatsitraukti ir stiprinti gynybą. Šiai pozicijai per posėdį pritarta vieningai. Kitų siūlymų nebuvo. Vyriausiajam vadui liepiau rasti tinkamų pajėgų, kurios padėtų vaikinams Bachmute“, – sakė Ukrainos prezidentas V. Zelenskis.

Sergejus Šoigu

Savo ruožtu, retai pasirodantis Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu teigė, jog jo manymu – Ukraina patiria daug nuostolių.

NATO šalių parama Kyjivo režimui nelemia Ukrainos karių sėkmės mūšio lauke. Atvirkščiai – matome, kad Ukrainos ginkluotųjų pajėgų gyvosios jėgos nuostoliai gerokai išaugo. Vien vasario mėnesį lyginant su sausiu, jie išaugo daugiau kaip 40 procentų ir sudarė daugiau kaip 11 tūkstančių karių“, – kalbėjo S. Šoigu.

Be abejo, rusų nuostoliai yra visiška paslaptis. Nors neoficialiais duomenimis, rusai per karo metus tikrai prarado ne mažiau 100 tūkst. karių. Ir atrodo, kad jų bus daugiau, nes V. Putino įsakymas užimti Donbasą, taip pat ir Bachmutą bus vykdomas toliau.

„Tęsiamas Bachmuto išvadavimas. Šis miestas svarbus Ukrainos karių gynybos centras Donbase. Perimus jo kontrolę, bus galima toliau pulti į Ukrainos ginkluotųjų pajėgų gynybos gilumą“, – sakė S. Šoigu.

O ukrainiečiai stengiasi padaryti viską, kad šie V. Putino generolų planai nebūtų įgyvendinti. Ukrainos kariuomenė aršiai ginasi Donbase, kaimyninėse Charkivo ir Luhansko srityse, Zaporižioje ir Chersono srityje.

Ukrainos tankistai labai laukia NATO pažadėtų tankų, bet yra pasiryžę iki galo kovoti ir su tuo, ką turi dabar.

„Jie nesiskaito su nuostoliais, nei žmogiškaisiais, nei technikos. Jie tiesiog grūdasi pirmyn. Jų principinė pozicija – užimti Bachmutą. O mūsų principo reikalas yra jį apginti. Nes mums tai jau ne tik miestas, bet ir simbolis“, – kalbėjo Ukrainos karys. Jis dar pridūrė, jog atiduoti savą žemę „tiems išsigimėliams“ yra tiesiog nepriimtina.

Rusijos armijos barbarizmą akivaizdžiai parodė jų pačių karių nufilmuoti kadrai, kaip jie sušaudo beginklį Ukrainos karį už tai, kad jis pasakė „šlovė Ukrainai“.

„Okupantai žudo vien dėl fakto, kad esame ukrainiečiai. Vos už vieną žodį apie Ukrainą. Už mūsų svajonę apie Ukrainą. Ir mes naikiname okupantus visur. Bachmutas davė ir duoda viena didžiausių rezultatų per šį karą“, – teigė Ukrainos prezidentas V. Zelenskis.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: