Kaip teigiama Baltarusijos Teisingumo ministerijos išplatintame pranešime, viceministras Olegas Kotas E. Jagelavičiui pirmadienį įteikė įregistruotus organizacijos įstatus.

„Kaip pažymėjo O. Kotas, „Tarptautinis kaimynystės forumas“ siekia kilnių tikslų: palaikyti ir plėtoti taikius, geros kaimynystės santykius tarp tautų“, – viceministrą citavo naujienų agentūra „BelTA“.

Ministerijos pranešime rašoma, kad visuomeninė organizacija „skatins tautų tradicines, dvasines, dorovines ir šeimos vertybes, sieks nacionalinių ir kultūros tradicijų išsaugojimo, skatins tarpusavio supratimą apie istorinį likimą ir siekį išsaugoti suverenitetą ir nepriklausomybę“.

Skelbiama, kad Baltarusijoje įsteigto „Tarptautinio geros kaimynystės forumo“ steigėjais tapo 15 asmenų iš Baltarusijos ir Lietuvos.

Baltarusių valstybinis kanalas „Belteleradiokampanija“ parodė reportažą apie organizacijos įkūrimą, kuriame aiškino, kad Lietuvoje forumo atstovai neva buvo teisiami dėl politinių priežasčių.

„Kai kurie jų rado patikimą prieglobstį mūsų šalyje. Jie pasiryžę tęsti savo kovą už demokratiją“, – aiškinama minėtame reportaže.

„Vyko aštuoni teismo posėdžiai, kartais atrodė, kad jie patys nesuprato, ką su mumis daryti. Bet kaip pasakė buvęs Konstitucinio Teismo teisėjas (pirmininkas - Delfi) Dainius Žalimas, jei nepavyksta įrodyti mūsų kaltės, reikia įjungti fantaziją“, – baltarusių žurnalistams aiškino A. Paleckio bendražygis E. Jagelavičius.

Teisėsauga Jagelavičiaus namie nerado

Delfi anksčiau rašė, kad pernai rudenį, pareigūnai krėtė prorusiško „Tarptautinio geros kaimynystės forumo“ narių namus. Jie buvo atvykę ir pas E. Jagelavičių, bet ten jo nerado.

Apie tai jis pats pasipasakojo propagandinei baltarusių televizijai.

Erika Švenčionienė

E. Jagelavičius tuomet teigė, kad sulaukė šaukimo į apklausą, bet paskambino pareigūnams ir pasakė, jog nuo liepos gyvena Baltarusijoje ir į Lietuvą negrįš.

„Jeigu jie nori, tegu atvažiuoja į Baltarusiją ir mane čia apklausia“, – kad net neplanuoja grįžti, neslėpė jis.

Teismas nusprendė likviduoti

Vilniaus regiono apylinkės teismo Vilniaus rajono rūmai vasario pabaigoje nusprendė likviduoti asociaciją „Tarptautinis geros kaimynystės forumas“.

Forumo vadovė Erika Švenčionienė neseniai teigė šį sprendimą apskųsianti.

„Mes eisime iki pat piramidės aukštumos, iki tarptautinio teismo ir vis tiek kažkokį sprendimą turėsime“, – sakė ji.

„Toks sprendimas priimtas, nes asociacijos tikslas yra veikti prieš Lietuvą, taip pat buvo pažeistas tam tikros asociacijos steigimo taisyklės“, – ELTA citavo teismo sprendimą aiškinusią teisėją Enriką Janušonienę.

Pasak teisėjos, asociacija „Tarptautinis geros kaimynystės forumas“ Rusijoje neteisėtai kalbėjo Lietuvos vardu, neteisėtai neigė Konstitucijoje įtvirtintą Lietuvos europinę ir transatlantinę integraciją.

„Be to, asociacija viešai skleidė melagingą informaciją apie neva neteisėtus rinkimų rezultatus Lietuvoje. Taip iš esmės buvo neigiama Lietuvos konstitucinė santvarka, tai yra kad Lietuva yra nepriklausoma ir demokratinė valstybė“, – dėstė E. Janušonienė.

Teisėjos teigimu, taip pat konstatuota, kad „Tarptautinis geros kaimynystės forumas“ viešai parodė palaikymą Rusijai dėl jos pradėto karo prieš Ukrainą. „Asociacijos steigėjai prisidengia žodžio laisve, tačiau, pagal Lietuvos Konstituciją, laisvė skleisti informaciją nesusijusi su dezinformacija, su socialinės nesantaikos kurstymu ar kita neteisėta veikla“, – komentavo teisėja.

Į teismą dėl „Tarptautinio geros kaimynystės forumo“ kreipėsi Generalinė prokuratūra, kuri prašė likviduoti minėtą asociaciją kaip neteisėtai įsteigtą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)