Dėl M. Pakalnio sprendimų nuolatinė kritika

M. Pakalnis jau daugybę metų sostinės savivaldybėje eina vyr. architekto pareigas. Ir jo darbas bei artimas ryšys su dabartiniu meru Remigijumi Šimašiumi nuolat kelia klausimų.

2021 m. garsiai nuskambėjo skandalas, kai STT pradėjo tyrimą statybos leidimų išdavimo srityje. STT agentų akiratyje buvo atsidūrę ir M. Pakalnio pavaldiniai savivaldybėje.

„Įtariama, kad valstybės tarnautojai per tarpininkus priimdavo kyšius įvairiose teritorijų planavimo, dokumentų rengimo stadijose: išduodant statybos leidimus, viešinant, derinant projektus, priduodant įvairius NT objektus“, - tuomet nurodė STT Centrinės tyrimų valdybos vadovas Darius Balčiūnas.

Ikiteisminio tyrimo metu siekta nustatyti, ar valstybės tarnautojai priimdavo kyšius už teisėtą veikimą, vykdant įgaliojimus, ar už neteisėtą. Tai yra dirbtinai sudarant biurokratines kliūtis, tokiu būdu netiesiogiai provokuojant, ar reikalaujant duoti kyšius.

„Ikiteisminis tyrimas pradėtas dėl kyšininkavimo, papirkimo, prekybos poveikiu, neteisėto praturtėjimo bei pinigų plovimo. Ikiteisminiame tyrime yra nustatyta virš 80 nusikalstamos veikos epizodų, tiriama virš 150 nusikalstamų veikų. Nustatyta per 60 galimų įtariamųjų, iš kurių 20 valstybės tarnautojų“, - sakė D. Balčiūnas.

Pats M. Pakalnis tuomet teigė nieko bežinojęs apie galbūt korupcinius savo kolegų veiksmus. Esą viskas vyko be jo žinios.

Vėliau STT ne kartą atliko antikorupcinius vertinimus Vilniaus miesto savivaldybėje, kai didelių antikorupcinių rizikų buvo pastebėta statybų leidimų išdavime, vietoj svečių namų ir komercinių pastatų leidžiant statyti daugiabučius ir derinant įtarimų keliančius rekonstravimo projektus.

Vilniaus miesto savivaldybės vyr. architekto M. Pakalnio veiksmai ne kartą buvo nagrinėjami ir Seimo Antikorupcijos komisijos posėdžiuose, Seimo Aplinkos apsaugos komitete.

Klausimų buvo kilę ir dėl to, kad M. Pakalnio sprendimai kai kuriais atvejais esą galėdavę būti išskirtinai palankūs R. Šimašiaus sutuoktinės architektės ir verslininkės, projektavimo įmonei „Do Architects“.

Statybos inspekcija ne kartą yra nustačiusi, kad M. Pakalnio pavaldinių išduoti statybos leidimai neteisėti.

Taip pat, kaip paaiškėjo, M. Pakalnio kuruojamame padalinyje dirbo nemažai architektų, kurie be darbo savivaldybėje vertėsi ir privačia praktika, sukosi statybų versle. Ne visi jie buvo tinkamai deklaravę interesus. Į tai dėmesį buvo atkreipusi ir STT.

Savo ruožtu vilniečiai socialiniuose tinkluose piktindavosi dėl to, kad vadovaujant M. Pakalniui savivaldybė esą nuolaidžiaudavo didiesiems statybų verslo magnatams, o viešojo intereso esą buvo nepaisoma.

M. Pakalnio toje pozicijoje nemato

„Žinių radijo“ laidoje paklausta: „Ar jums tapus Vilniaus metu vyriausiuoju architektu liktų M. Pakalnis?“

Konservatorių kandidatas II ture V. Benkunskas teigė, kad M. Pakalnio šioje pozicijoje nematytų. Jo teigimu, čia reikia pokyčių.

„Architektūros srityje, pirmiausia – administracijoje, matyčiau pokyčių. Reikėtų pokyčių, kad ši miesto struktūros dalis funkcionuotų geriau. M. Pakalnį matau kaip savivaldybės darbuotoją – jis talentingas architektas. Bet funkcijų peržiūrėjimas jo atžvilgiu galėtų būti – M. Pakalnį daugiau matyčiau kaip vizionierių, kuris formuotų ilgalaikę miesto perspektyvą, o administracinė našta galbūt būtų skirta kitiems administracijos darbuotojams“, - teigė V. Benkunskas.

Tuo metu A. Zuokas pasisakė dar griežčiau. Jis M. Pakalnį vertina kaip „žmogų-chaosą“, todėl, jo teigimu, M. Pakalniui šioje pozicijoje ne vieta.

„Savivaldybėje buvo padarytos dvi administracijos reformos, panaikinti departamentai, sukurta plokščia struktūra, dėl ko šiandien Vilniaus mieste stringa dauguma projektų, nes skyriai tarpusavyje nesąveikauja. Mano tikslas – grįžti prie departamentų struktūros. Būtų atkurtas miesto plėtros departamentas, vyriausiasis architektas būtų vienas pavaduotojų. Tai turėtų būti žmogus, kuris supranta architektūrą. Vertinu M. Pakalnį kaip urbanistą, tačiau tai žmogus-chaosas, todėl abejoju, ar jis galėtų būti šioje pozicijoje“, - teigė A. Zuokas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)