Belaisvio egzekuciją filmavo tam, kad vėliau ja galėtų didžiuotis

„Šlovė Ukrainai“, – tokie buvo paskutiniai eilinio Ukrainos kario žodžiai, kurį sušaudė į nelaisvę paėmę rusai.

Akivaizdu, kad Rusijos kariai beginklio ukrainiečio belaisvio egzekuciją filmavo specialiai ir vėliau šiuo įrašu daugybę kartų dalintasi. Nes prieš pasigirstant automatų šūvių serijoms, telefoną laikęs kariškis rusiškai praneša, kad jau filmuoja.

Vėliau pasirodė informacija, jog sušaudytas belaisvis – vasario 3 dieną kovų metu Rytų Ukrainoje be žinios dingęs 30-osios atskirosios mechanizuotosios brigados karys Tymofijus Mykolajovyčius Šadura.

Jungtinėse Amerikos valstijose (JAV) gyvenantis rusų politologas bei publicistas Andrejus Piontkovskis sako, jog šis vaizdo įrašas – tik vienas daugybės vykdomų karo nusikaltimų įrodymų.


„Visi suprantame, jog tai daroma masiškai, ne tik daro karo nusikaltimus, bet ir jais giriasi. Šį vaizdo įrašą Rusijos karo nusikaltėliai rodo vieni kitiems, o visa tai toleruoja aukščiausia vadovybė“, – neslėpė pasipiktinimo politologas.

Karo nusikaltėliai jaučiasi nebaudžiami, netgi skatinami valdžios

A. Piontkovskis pastebėjo, kad Bučoje siautėjusi ir civilių gyventojų skerdynes surengusių Rusijos karių brigada vėliau sulaukė atitinkamo kariuomenės vadovybės įvertinimo. Civilius plėšę, prievartavę ir žudę rusų kariai nebuvo patraukti baudžiamojon atsakomybėn, tačiau buvo išskirtinai pagerbti.

Pats Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas tąkart pasirašė dekretą „Dėl 264-osios atskirosios motorizuotosios šaulių brigados garbės vardo suteikimo“.

„Gvardijos“ vardas Bučoje siautėjusiai brigadai suteiktas už „masinį didvyriškumą ir drąsą, ištvermę ir narsą, parodytą brigados personalo kovinėse operacijose ginant tėvynę ir valstybės interesus ginkluotų konfliktų metu“.

Rusijos visuomenė degradavo, ją užvaldė kriminalinis fašizmas

„Man, kaip Rusijos piliečiui, tai – siaubinga. Tokių nusikaltimų vykdymas ir didžiavimasis jais tik parodo, kaip per pastaruosius du, tris dešimtmečius išsigimė rusų tauta.

Valdžią apėmęs imperinis fašizmas, svajonės apie svetimų teritorijų užgrobimą galiausiai susiliejo su prastuomenės kriminaliniu, banditišku fašizmu. Ir dabar šis kriminalinis fašizmas pačioje tautoje yra taip toli pažengęs, kad jo nebeįmanoma išgydyti“, – konstatavo JAV gyvenantis rusų politologas ir publicistas A. Piontkovskis.

Rusijos nacionalistai

Nors beginklio Ukrainos karo belaisvio žudikus, kaip ir kitus karo nusikaltėlius, reikalaujama teisti tribunole, politologo vertinimu, tai pačioje Rusijoje situacijos iš esmės nepakeis. O norint, kad įvyktų pokyčiai, turi praeiti dešimtmečiai.

Vokietijos kancleris Vilis Brantas atvyko į Lenkiją ir atsiklaupė pagerbdamas aukas tik praėjus 25 metams nuo karo pabaigos.

Tai po kokių dviejų dešimtmečių būsimasis Rusijos kancleris, jeigu Rusija tuo metu dar egzistuos, gal ir nuvažiuos į Bučą. Nes anksčiau kaip po 20 metų jo ten niekas tiesiog neįsileis“, – kalbėdamas Ukrainos naujienų kanalui „Freedom“ sakė A. Piontkovskis.

Rusų reakcija šokiruoja: taip, mes esame velniai

Socialiniame tinkle „Twitter“ imta dalintis į anglų kalbą išverstu susirašinėjimu, kuriame rusai dalinosi įspūdžiais apie karo belaisvio sušaudymą.

„Dabar „euročiulpiai“ ims dalintis šiuo video, rodydami, kad rusai yra velniai. Taip, mes tokie ir esame!“, – rašė vienas rusų.

Rusų susirašinėjimas socialiniame tinkle

Kitas pastebėjo, esą gaila, jog sušaudymo metu išnaudota daug kulkų bei sulaukė pastebėjimo, jog reikėjo vieną kartą šauti į pilvą ir palikti voliotis griovyje.

„Greitai... Su kiekvienu ukrainiečių belaisviu“, – teigė Vadimu pasivadinęs rusas.

Kiti diskusijos dalyviai minėjo, norintys pamatyti daugiau panašių vaizdo įrašų, užsiminta, jog taip reikia elgtis „su visais“.

„Štai to ir norėjo amerikosai ir anglosaksai. Dabar to jau nebesustabdysi. Iki galo, arba jie, arba mes. Viskas“, – rašo kitas internautas.

Paviešintame rusų susirašinėjime esama ir kiek kitokio požiūrio. Ilja Stepanovu pasivadinęs asmuo piktinasi žiaurumu ir svarsto, jog žmogų verčiau reikėjo sumušti, bet nežudyti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)