Skaičiavo, kas kurį galėtų palaikyti

Vilniaus mero rinkimų lyderiu laikytas Artūras Zuokas, nors ir pateko į antrą turą, tačiau geriausiai pirmajame ture pasirodė V. Benkunskas.

„Galėjo būti geriau. Kodėl nebuvo? Sunku dar atsakyti, nes dar neturiu galimybės paanalizuoti duomenų. Bet, aišku, svarbu, kad yra antras turas ir frakcija nemaža, o rezultatų tikėjomės geresnių. Turime dar dvi savaites ir tikėkimės, galėsime tą žinią nunešti geriau tam, kad Vilniaus mieste vyktų pokyčiai, o ne būtų tik kėdžių perstumdymai“, – DELFI TV laidoje „Iš esmės“ kalbėjo A. Zuokas.

Artūras Zuokas

Jis pabrėžė, kad pirmajame ture dažniausiai renkamasi tarp partijos ir jos keliamo kandidato, esą natūralu, kad jei balsuoja už partiją, tai balsuoja ir už jos kandidatą. Antrasis turas bus personalijų kova.

„Socialdemokratai pirmajame ture balsavo už savo kandidatą, antrajame ture tikiuosi jų palaikymo. Turėjome puikią diskusiją su Liberalų sąjūdžio atstovais. Taigi, atsiveria naujas langas ir galimybės pritraukti tam tikrą skaičių rinkėjų, kurių reikia laimėti antrame ture“, – optimizmo neprarado A. Zuokas.

Pergalės antrame ture tikisi ir pirmajame geriausiai pasirodęs konservatorius V. Benkunskas, jam nerimo nekelia net tai, kad esą konservatoriai turi lubas, kurias reikėtų praplėsti, jei norisi pasiekti pergalę.

Valdas Benkunskas

„Kiekviena partija, kiekvienas politikas turi savo lubas, jas pamatysime antrame ture. Bet šiaip Vilnius standartiškai balsuoja už dešiniuosius, Vilnius yra dešiniųjų miestas, tai tas tikslas ir buvo, kad vilniečiai, kurie per nacionalinius rinkimus balsuoja už Tėvynės sąjungą, balsuotų už mane. Manau kad tos lubos yra pakankamai aukštos, kad užtektų laimėti antrame ture. O rinkimų kampanijos strategijos nekeisime – tęsime tai, ką pradėjome rugsėjo 26 dieną. Žinia buvo aiški, kad rinkimai nėra žinomumo, grožio, o apie valdžią, kuri yra arčiausiai žmonių. Nors ir buvau mero pavaduotojas, turėjau problemą pakankamai mažo žinomumo, todėl pradėjome anksti. Tikslai du buvo keliami – patekti į antrą turą ir pasiekti skaitlingą frakciją taryboje. Tai padarėme, o dabar tęsime tai, ką pradėjome“, – tikino V. Benkunskas.

Komunikacijos ekspertas Andrius Baranauskas prognozavo, kaip vyks antrasis Vilniaus mero rinkimų turas, kokios pagrindinės žinios bus transliuojamos.

„Mes turime Zuoką, kuris iš esmės kalba turbūt tai, kad aš turiu teisę būti meru, nes buvau meras. Ir mes turime jo oponentą, kuris sakys, kad dar prisiminkite, kaip lėktuvai skrido už šlavėjų pinigus, kaip kiemsargiai negaudavo atlyginimų pusę metų, kaip Vilnius buvo bankrutavęs. Manau, kad kalbės tokias žinutes, jos bus pakankamai stiprios čia. Vienas jau sako, kad yra prieš konservatorius, o kitas bus, kad prieš Zuoką. Konservatoriai turės klausimą, kiek žmonių, kurie būtų balsavę už Šimašių, pasirinko juos, ir kiek jų nuspręs, kad darbą jau padariau, ir liko ant sofos“, – aiškino A. Baranauskas.

Andrius Baranauskas

Politikos apžvalgininkė Rima Urbonaitė teigė, kad po pirmojo turo geresnėje situacijoje yra V. Benkunskas. „Jis gali tikėtis ne tik savo 30 proc. rinkėjų atėjimo, o jie ateis, nes konservatorių rinkėjai yra disciplinuoti, mobilizuoti. Kitas dalykas, tikėtina, kad ateis Raskevičiaus rinkėjai, ir dar klausimas, kiek buvo tokių, kurie balsavo už Majauską, bet už konservatorių sąrašą, šitie gali irgi atgal sukristi. Zuokui yra didžiulis iššūkis, kaip atvesti tuos rinkėjus, nuo sofos pakelti ir atvesti iki balsadėžių, kurie dabar už jį nebalsavo. Kitaip tariant, mes visada turime tą situaciją, kad antrame ture aktyvumas krenta, o tai paranku konservatoriams. Ir čia bus vienas iš paradoksų – antrasis turas visada buvo būdavo konservatorių prakeiksmas dėl balsavimo prieš, o šįkart jie galvoja tapti nugalėtojais“, – teigė R. Urbonaitė.

Paramos ieško abu kandidatai

Tiek ji, tiek R. Urbonaitė pabrėžė, jog labai svarbu, kuriam iš likusių dviejų kandidatų pavyks susirinkti kitų rinkimuose dalyvavusių politikų balsus.

„Panašu, kad Zuokas jau kalbasi su kai kuriais iš jų, nes tas paraginimas gali irgi galbūt suveikti, kas sugebės tai padaryti, tą rezultatą ir turėsime. Benkunskas, manau, tikisi Laisvės partijos rinkėjų, bet ne tik šitie faktoriai lemia, lems ir aktyvumas. Vilniaus nelabai aukštas aktyvumas jis, beje, čia ir galėjo padėti konservatoriams, čia yra tam tikri aspektai, tai bus tikrai ne vienas faktorius. Manau, kad bus ir debatų maratonas, manau, kad kandidatai ruošis ir labiau personalizuos šituos rinkimus, tai čia labiau pradės žaisti net labiau psichologiniai dalykai, įvairios plonybės. Laukia labai intensyvios dvi savaitės“, – prognozavo R. Urbonaitė.

Rima Urbonaitė

Į Vilniaus mero antrąjį rinkimų turą patekę kandidatai nė neslėpė, kad jau pradėjo derybas su kai kuriomis partijomis, kurios galėtų juos paremti. „Jau vakar [sekmadienį] vakare turėjau apsilankymą kai kuriuose štabuose, šiandien [pirmadienį] su kai kuriais kalbėjome telefonu, sprendimų greitai niekas negali priimti. Iš ko tikėčiausi? Kalbuosi su visais ir klausiu, ką galvoja, ir artimiausiu metu, matyt, matysime. Kalbuosi su socialdemokratais, su Liberalų sąjūdžiu, buvome susitikę ir su Laisvės partijos atstovais. Neturiu tam tikro apribojimo su kuo kalbėtis, jei turime bendrumą požiūriuose į miesto reikalus“, – teigė A. Zuokas.

V. Benkunskas akcentavo, jog Tėvynės sąjungos tradiciniai partneriai yra liberalios partijos, todėl jau įvyko pokalbis su Laisvės partija, jis bus tęsiamas. „Turėjome trumpą pasikalbėjimą su socialdemokratais, kurie po pertraukos grįžta į miesto tarybą, ir gavome žinią, kad pokalbiai domina. Manau, kad tai galėtų būti būsimos koalicijos branduolys“, – įvardijo V. Benkunskas.

A. Zuokas šiuose rinkimuose siekia jau ketvirtą kartą tapti Vilniaus meru, todėl ir pats sutinka, kad dalis žmonių balsuoja ne už jo konkurentus, o prieš jį.

„Ne tik sutinku, bet ir matau iš oponentų rinkimų kampanijų, kurie kaskart į kiekvienų rinkimų pabaigą bando suformuoti bangą prieš mane. Manau, kad du kartus buvo galima apgauti rinkėją, labai sunkiai noriu tikėti, kad tai galima padaryti trečią kartą. Visos istorijos, kurios šiandien teigiamos kaip kažkoks faktas, yra arba melas, arba interpretacija. Žmogiškai tai labai nemalonu, skaudu, bet kai kas rinkimus gali laimėti tik tokiais būdais. Negaliu pasakyti, kuri čia politinė partija organizavo“, – teigė A. Zuokas.

Artūras Zuokas, Valdas Benkunskas

V. Benkunskas tikino, jog kalba tik apie ateitį, o ne praeitį. „Kiekvieni rinkimai turi savo kontekstą, šių rinkimų kontekstas yra tas, kad nebedalyvauja Šimašius, ir tada rinkėjai žiūri, iš ko reikia rinkis. Pasitikiu rinkėjų išimtimi, atmintimi ir jie jau sprendžia, ar kažkokios dėmės yra reikšmingos. Aš savo kampaniją dėliojau taip, kad kalbėčiau apie save“, – tvirtino V. Benkunskas.

Pažėrė kaltinimų dėl rusiškos naftos

Tačiau A. Zuokas tvirtino, jog R. Šimašiaus šešėlyje buvęs V. Benkunskas taip pat turi daug paslapčių, apie kurias visuomenė nežino.

„Kai ką žinome, kai ką kalbėsime per rinkimų kampaniją. Mano tikslas yra, kad rinkėjas žinotų. Kai rinkėjas pasirenka baltą lapą, nebūtinai jį gauna paskui gražiomis raidėmis prirašytą. Mes kalbame apie tą patį, suprantant kad mazuto deginimas neišvengiama blogybė, bet klausimas, iš kokios naftos jis pagamintas. Galima pateikti dokumentus, kad matytume gamintoją, laivą, iš kur atplaukia. Atsakymų neduoda, nes Vilnius šilumos kainas mažina nafta iš Rusijos“, – tvirtino A. Zuokas.

V. Benkunskas tokius kaltinimus ir kalbas pavadino noru drumsti vandenį, kuris yra švarus, nes į visus šiuos klausimus jau atsakyta. „Jei Zuokas turi įrodymus, kad ta nafta yra rusiška, tai aš norėčiau tai pamatyti, dėkite ant stalo, diskutuojame“, – paragino V. Benkunskas.

Savivaldybių tarybų ir merų rinkimai Vilniuje

R. Urbonaitė tik patvirtino, kad šis apsikeitimas kaltinimais rodo, jog kova dėl Vilniaus mero posto bus labai intensyvi. „Akivaizdu, kad tų priekaištų bus randama. Tai klausiamas, kiek sugebės kandidatai visa tai supaprastinti, tai ištransliuoti labai aiškiai rinkėjams. Šitie dalykai bus labai svarbūs“, – akcentavo R. Urbonaitė.

Jai antrino ir A. Baranauskas, kuris net įvardijo, kad galėtų tapti keliu į pergalę. „Žmonės renkasi pagal labai paprastus dalykus, niekas nežino, kur Vilniuje yra šiukšlių deginimo stotis, bet jie girdės apie užtušuotą eilutę ir nesvarbu, ar ten vardas, kaina, ar klaida, užtušuota eilutė – tai nuo manęs kažką slepia. Tai žmones vilioja, jie iškart pastato ausis. Kas aiškiau sugebės savo žinutę ištransliuoti, tas ir laimės. Viskas. Aiškumas yra paprastume, nes žmonės yra paprasti“, – reziumavo A. Baranauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)