Apie tai, kad politikas neteko teisės stebėti balsavimų, antradienį pranešė portalas lrytas.lt. Pasak publikacijos, Lazdijų rajone rinkimus stebėjęs V. Semeška „išprašė ir balsavimo kabinos“ balsuoti atėjusią neįgalią merginą ir jos mamą, reikalavo parodyti neįgalumo pažymėjimą. Portalo žiniomis, dėl tokio politiko elgesio buvo kreiptasi į Lazdijų rajono rinkimų komisiją, kuri nutarė anuliuoti V. Semeškos pažymėjimą.

Pats V. Semeška tvirtina siekęs užkardyti Rinkimų kodekso pažeidimus ir nesulaukęs jokių pretenzijų dėl jo elgesio rinkiminėje apylinkėje. Be to, jis svarsto, ar jo stebėtojo pažymėjimo suspendavimui galėjo turėti įtakos apylinkės komisijos pirmininkė, kandidato į rajono merus žmona Lina Margelienė.

VRK patvirtino gavusi politiko kreipimąsi ir žada jį apsvarstyti artimiausiu metu.

Politikas tvirtina, kad sprendimas suspenduoti jo stebėtojo pažymėjimą prasilenkia su teise.

V. Semeška Eltai pateikė kitokią įvykių versiją. Anot jo, Lazdijų rinkiminėje apylinkėje, stebint balsavimą kartu su kitais 4 stebėtojais, jis užfiksavo Rinkimų kodekso pažeidimus ir kreipėsi į apylinkės komisijos pirmininkę, kandidato į mero postą Artūro Margelio žmoną L. Margelienę. Tačiau, pažymėjo politikas, pastaroji nesiėmė jokių veiksmų nusižengimams užkardyti.

„Matau, kad su biuleteniais į balsavimo kabiną įžengia galimai motina su dukra. Mes atkreipėme pirmininkės dėmesį, kad į balsavimo kabiną negali užeiti du asmenys – jos nebuvo nei su kokiais ramentais, nei su kokiais kitais neįgalumo požymiais. Bet ponia pirmininkė pasakė, kad neva jos turi problemų su rega ir turi neįgalumo (laipsnį – ELTA)“, – nurodė jis.

„Aš pirmininkės paprašiau, kad ji užkardytų tokį pažeidimą, tačiau ji nieko nedarė. Tada pasakiau, kad tai yra neteisėtas dalykas, Rinkimų kodekso pažeidimas – slaptumo principo pažeidimas, tačiau pirmininkė ignoravo ir toliau leido balsuoti“, – situacijos aplinkybes aiškino politikas.

V. Semeška tvirtino, kad rinkiminėse apylinkėse žmonėms su regos negalia turi būti paruošti padidinamieji stiklai arba Brailio rašto įmautės. Be to, kiti stebėtojai jam užsiminė, kad tai nėra pirmasis atvejis, kai į balsavimo kabiną yra įleidžiami keli asmenys.
„Sakau, surašome skundą ir leiskime ištirti savivaldybės rinkimų komisijai, kodėl taip daroma. Kodėl ponia Margelienė leidžia tokius pažeidimus, ar ji suinteresuota kaip kandidato į merus žmona?“, – svarstė jis.

„Aš parašiau skundą, kurį pasirašė dar du stebėtojai kartu su manimi“, – sakė V. Semeška ir pridūrė, kad po apsilankymo Lazdijų rinkiminėje apylinkėje jis nuvyko pas apygardos komisijos pirmininką ir įteikė pasirašytą skundą.

Jis akcentavo, kad palikdamas balsavimo apylinkę jis nesulaukė jokių pastabų ar priekaištų dėl netinkamo elgesio. Visgi, sekmadienio vakarą sulaukė žinios apie panaikintas stebėtojo teises.
„Pagal įstatymą, ne komisija, o savivaldybės rinkimų komisijos pirmininkas sprendžia, ar panaikinti kokio nors pažymėjimo registraciją, ar ne. Kodėl jie nesprendė skundo, o, vadovaudamiesi mano skundu, panaikino registraciją? Tai apskritai prasilenkia su teise“, – stebėjosi V. Semeška.

„Galbūt pasirinko lengviausią kelią – netirti skundo, tiesiog pašalinti stebėtoją“, – apgailestavo jis.

Dėl skundo ir panaikinto pažymėjimo kreipėsi į VRK
V. Semeška informavo, jog dėl tokio Lazdijų rajono apygardos pirmininko sprendimo kreipėsi į VRK.

„Surašiau prašymą Vyriausiosios rinkimų komisijai – įvertinti visą situaciją, grąžinti mano stebėtojo pažymėjimo registraciją ir ištirti mano skundą, o ne mano veiksmus, dėl kurių niekas neturėjo jokių pretenzijų“, – sakė jis.

„Tikiuosi, kad VRK situaciją įvertins ir priims protingą sprendimą, grąžins tą registraciją ir įpareigos (išnagrinėti – ELTA) arba patys ištirs visą situaciją su ponia Lina Margeliene“, – vylėsi politikas.
VRK patvirtino gavusi V. Semeškos skundą ir ketina nagrinėti jį artimiausiu metu.

„Taip, Vyriausiajai rinkimų komisijai yra žinomas šis atvejis, p. Viliaus Semeškos skundas yra gautas ir bus nagrinėjamas“, – Eltai raštu perduotame atsakyme nurodė VRK atstovė Indrė Ramanavičienė.
Visgi, ji pastebėjo, kad Rinkimų kodekso 143 str. 4 dalis numato, jog „negalią turinčiam rinkėjui privalo būti sudarytos sąlygos balsuojant naudotis pagalbinėmis priemonėmis ir technologijomis“. Kitu atveju, kai dėl negalios rinkėjas negali balsuoti, „jo prašymu rinkimų biuletenius užpildo pasirinktas kitas asmuo“. Tai, pažymima, turi būti padaryta rinkėjo akivaizdoje ir išsaugant balsavimo paslaptį.
Be to, I. Ramanavičienė pažymėjo, kad rinkėjui atvykus balsuoti jis privalo pateikti tik savo asmens tapatybės dokumentą – negalią įrodančio dokumento parodyti nėra privaloma.

„Negalią turinčiam rinkėjui Rinkimų kodekse nėra numatyta pareiga atėjus į balsavimo vietą pateikti jo neįgalumą įrodantį dokumentą. Kaip ir kiti rinkėjai, balsuoti atvykę negalią turintys asmenys turi pateikti tik savo asmens dokumentą“, – aiškino I. Ramanavičienė.
ELTA primena, kad kovo 5 d. Lietuvoje įvyko pirmasis savivaldos tarybų ir merų rinkimų turas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)