Jei tiksliau, VRK antradienį panaikino K. Tubio registravimą kandidatu į Anykščių rajono savivaldybės merus ir savivaldybės tarybos narius. Už tai balsavo 10 VRK narių, vienas buvo prieš.

Vietoje pašalinto K. Tubio antrajame ture dėl Anykščių rajono mero posto varžysis konservatorių kandidatas Sigutis Obelevičius, kuris per pirmąjį rinkimų turą gavo 18,63 proc. rinkėjų balsų.

Priiminėjant sprendimą, nuo balsavimo nusišalino „valstiečių“ į VRK deleguota narė Olga Kilkinova. Nusišalinti norėjo ir socialdemokratų į VRK deleguotas Justas Pankauskas, ir konservatorių deleguota Gitana Matiekuvienė, bet tam VRK balsų dauguma nepritarė.

Aiškino, kad valstybės tarnyba neapima politikų

VRK posėdyje dalyvavęs K. Tubio advokatas Justas Vilys teigė nesutinkantis su priimti sprendimu – esą šalinti į pirmąjį turą praėjusį kandidatą iš rinkimų yra nebe laikas, tam, anot jo, nėra ir teisinių pagrindų.

Advokatas aiškino, kad VRK gautas Panevėžio apygardos teisėjo išaiškinimas neatitinka įstatymo reikalavimų ir yra prieštaringo turinio.

Justas Vilys

J. Vilys ginčijo teisėjo išaiškinimą, kad draudimas K. Tubiui dirbti valstybės tarnyboje yra susijęs ir su politiko pareigomis.

„Teismas pasirinko apriboti teisę dirbti valstybės tarnyboje suprasdamas galbūt, kad kažkoks skirtumas yra pakankamai rimtas – politikas yra renkamas, žmonės juo pasitiki, darbus vertina, perrenka arba neperrenka. Valstybės tarnyba yra kitoks statusas, keliamas nepriekaištingos reputacijos reikalavimas, patirties, kvalifikacijos. Tai yra skirtingo lygio reikalavimai, skirtingo lygio apribojimai“, – dėstė K. Tubio atstovas.

Pasak jo, situaciją reikėtų suprasti pagal tai, kaip teismas pasisakė apie valstybės tarnybą, o ne kaip teisėjas išaiškino konkrečiau.

Advokatas dėl VRK sprendimo pažadėjo bylinėtis.

„Šitas VRK sprendimas, aišku, bus analizuojamas per visas įmanomas teisines prizmes, teisinius pjūvius, tame tarpe ir iki EŽTT su tuo klausimu galima nueiti. Tikrai tai bus daroma, nes mums abejonių dėl turimos pasyvios rinkimų teisės ir negaliojimo ją apriboti tikrai nekyla“, – dėstė J. Vilys.

VRK pirmininkė: politikui keliami aukštesni reikalavimai nei tarnautojui

Atsakydama į ankstesnę advokato repliką, VRK pirmininkė Jolanta Petkevičienė pabrėžė, kad valstybės politikui, kuris duoda priesaiką, keliami dar aukštesni reikalavimai nei valstybės tarnautojui.

Jolanta Petkevičienė

„Valstybės politikui taikomi ženkliai aukštesni reikalavimai etikos, moralės. Valstybės politikas priesaiką duoda, valstybės tarnyboje priesaikų nėra“, – komentavo pirmininkė.

Be to ji pabrėžė, kad VRK anksčiau apie teismo nuosprendį neturėjo žinių.

„Įregistravimas kandidatu įvyko anksčiau negu teismo nuosprendis buvo paskelbtas ir juo labiau anksčiau, nei mes jį gavome“, – sakė ji.

„VRK nebuvo Panevėžio apygardos teismo byloje šalis ir to nuosprendžio neturėjo, tai realiai, ką reikėjo VRK padaryti, visų pirma, gauti tą teismo nuosprendį <...>.

Dar noriu atkreipti dėmesį į Rinkimų kodekso 81 straipsnio 6 dalį, kur pasakyta, kad 12 dienų iki rinkimų negali VRK priimti sprendimo dėl kandidato registracijos panaikinimo, tai tas 12 dienų moratoriumas pasibaigė, dėl to VRK irgi gali šiandien priimti [sprendimą]“, – paantrino VRK Teisės ir tyrimų skyriaus vedėjas Rokas Stabingis.

Tubis: pamintas žmonių pasitikėjimas

VRK posėdyje dalyvavęs K. Tubis neigė, kad padarė nusikalstamą veiką. Kandidato įsitikinimu, jo šalinimu iš rinkimų pasirūpino oponentai. O šalinant jį, K. Tubio vertinimu, bus pamintas žmonių pasitikėjimas.

„Žinodami tas aplinkybes žmonės rinkosi mane“, – sakė politikas.

VRK narys Maksimas Reznikovas sutiko, kad situacija, kai tokie sprendimai priimami tarp dviejų rinkimų turų, nėra tobula.

Maksimas Reznikovas

„Bet ne VRK tą laiką pasirinko. Galbūt galima kelti klausimus, kad reglamentavimas galėtų būti tikslesnis šitoje vietoje, bet turime, ką turime“, – pastebėjo jis.

Žurnalistų kalbintas K. Tubis ir po VRK svarstymo patikino, kad sprendimą dėl jo šalinimo iš rinkimų skųs.

„Be abejo, aš negaliu neskųsti. Jeigu manimi pasitikėjo 3050 rinkėjų, jeigu aš neginčiau savo teisių, tai kaip aš atstovaučiau rinkėjams? Kaip aš ginsiu jų teises?“ – kėlė klausimus kandidatas, kurį cituoja ELTA.

„Atvirai pasakius, tikėjausi tokio sprendimo, kadangi penktadienį Vyriausioji rinkimų komisija, baigiantis darbo dienai, išplatino pranešimą spaudai, kad jūsų balsai bus anuliuojami. Jeigu tokio pranešimo nebūtų buvę, aš būčiau laimėjęs pirmajame ture.

Aš dabar matau, kad VRK yra visiškai politizuota institucija, ją sudaro atstovai iš politinių partijų ir, jeigu ne tas laimi, tas kandidatas yra pašalinamas <...>.

Kai išgirdo mano varžovai – politinės partijos – kad aš laimėsiu pirmame ture, sukūrė tokį užklausimą teisėjui. Teisėjas vienasmeniškai tą paaiškino. Po nuosprendžio išklausymo aš to paties teisėjo paklausiau, ar galėsiu dalyvauti rinkimuose. Jis pasakė: „nežinau“. Paklausiau, kodėl yra toks sprendimas, jūs matėte, kad aš nieko nesu padaręs. Jis pasakė, kad ši byla yra rezonansinė ir man reikės praeiti visas instancijas. Tai suprantu, kad tai yra mano ilgas kelias“, – komentavo „valstiečių“ atstovas.

Pirmininkė: liūdna

Komisijos pirmininkė J. Petkevičienė apgailestavo dėl tų rinkėjų, kurie praėjusį sekmadienį atidavė savo balsą K. Tubį.

Ji patikino, kad VRK negalėjo priimti pastarojo sprendimo ir išbraukti kandidato iš rinkimų anksčiau – tai, pasak jos, riboja ir Rinkimų kodekse numatyti tokių procedūrų terminai.

„Situacija būtų mažai kuo pasikeitusi (jeigu būtume surengę posėdį penktadienį – ELTA). Tikrai galvojome, kaip pasielgti geriau, nes visi dokumentai, balsavimo biuleteniai ir visa informacija buvo iškeliavusi. Tai buvo penktadienis. Norint sušaukti VRK posėdį, mes galėjome tą geriausiu atveju padaryti rinkimų dieną arba naktį“, – žurnalistams komentavo pirmininkė.

„Ir pagal Rinkimų kodeksą, (likus – ELTA) 12 dienų iki rinkimų dienos, tiesiog toks sprendimas (pašalinti kandidatą – ELTA) negalėjo būti priimtas. Pagal Rinkimų kodeksą, po rinkimų, iki galutinių rezultatų paskelbimo dienos, komisija turi teisę tokį sprendimą priimti“, – teisines aplinkybes aiškino ji.

Klausiama, ką galėtų pasakyti tiems anykštėnams, kurie atidavė savo balsą už šalinamą kandidatą, J. Petkevičienė teigė, jog situacija yra liūdna.

„Liūdna“, – konstatavo VRK pirmininkė.

Pasak jos, jeigu teismas panaikins komisijos sprendimą, K. Tubis galės dalyvauti antrajame rinkimų ture.

Priešingu atveju, antrame ture dalyvaus trečiąją vietą mero rinkimuose iškovojęs konservatorius S. Obelevičius.

„Nespėliokime, kas bus – tikrai Kęstutis Tubis, kaip ir pareiškė posėdyje, skųs sprendimą teismui. Tikiuosi, kad teismas priims sprendimą, kuris bus neginčijamas“, – paragino VRK vadovė.

Pirmame mero rinkimų ture išsiveržė į priekį

K. Tubis per pirmąjį mero rinkimų turą sulaukė 29,39 proc. balsų ir antrajame ture turėjo varžytis su socialdemokratų kandidatu Dainiumi Žiogeliu, kuris gavo 19,45 proc. rinkėjų paramą.

Rinkiminėje K. Tubio anketoje, kurią skelbia VRK, nėra pažymėta, kad jis būtų pripažintas kaltu dėl kokios nors nusikalstamos veikos padarymo.

VRK dar prieš rinkimus gavo apkaltinamąjį nuosprendį dėl korupcijos K. Tubio atžvilgiu priėmusio Panevėžio apygardos Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjo Valdo Ciesiūno išaiškinimą dėl sprendimo įsigaliojimo ir penktadienį viešai paskelbė, kad spręs dėl K. Tubio šalinimo iš rinkimų.

Rinkimų kodeksas numato, kandidato registraciją panaikinus po rinkimų dienos, „už jį vienmandatėje rinkimų apygardoje paduoti rinkėjų balsai ir (arba) daugiamandatėje rinkimų apygardoje jo gauti rinkimų reitingo balsai pripažįstami negaliojančiais.“

Balsus pripažinus negaliojančiais, gali būti sprendžiama ir dėl rinkimų pripažinimo negaliojančiais.

Vasario 2 dieną Panevėžio apygardos teismas, patenkindamas prokuratūros apeliacinį skundą, buvusį Anykščių merą K. Tubį pripažino kaltu dėl prekybos poveikiu, rašo ELTA.

Teismas K. Tubiui skyrė 9,9 tūkst. eurų baudą, taip pat 1 tūkst. eurų vertės turto konfiskavimą bei uždraudė ketverius metus dirbti valstybės tarnyboje.

VRK posėdyje dalyvavęs K. Tubis tikino, kad šį teismo nuosprendį apskundė Aukščiausiajam Teismui.

Kaltinimai prekyba poveikiu

Kaip anksčiau skelbė teisėsauga, ikiteisminio tyrimo duomenimis, tuometinis Anykščių rajono savivaldybės meras ir savivaldybės tarybos narys K. Tubis nuo 2018 metų spalio iki 2019 metų vasario galimai naudojosi savo tarnybine padėtimi, siekdamas naudos sau ir savo vadovaujamam visuomeniniam rinkimų komitetui.

Pareigūnai buvo gavę duomenų, kad iš dviejų verslininkų politikas reikalavo finansinės paramos minėtam visuomeniniam rinkimų komitetui, besiruošiančiam 2019-ųjų metų savivaldybių merų ir tarybų rinkimams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)