Nubaudė Laisvės partiją: atstovų sumažėjo kone per pusę

Laisvės partijos narių skaičius sostinės taryboje po rinkimų sumažės kone perpus: laisviečiai turės ne 17, kaip dabar, o 9 narius.

Į tarybą pateko: mero kėdę perleisiantis, Laisvės partijos rinkimų sąrašą vedęs Remigijus Šimašius, jo patarėjų grupės vadovė Ieva Dirmaitė, teisininkė Deimantė Rimkutė, buvusi renginių ir televizijos laidų vedėja, aktorė, pastaruoju metu ėjusi sostinės savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojos pareigas Donalda Meiželytė, dabartinis Vilniaus vicemeras Tomas Gulbinas.

Taip pat – gydytoja odontologė, organizacijos „Mamos už LGBT+ vaikus“ atstovė Rasa Račienė, ekonomikos ir inovacijų ministrės Aušrinės Armonaitės patarėja Erika Kuročkina, susisiekimo viceministrė Agnė Vaiciukevičiūtė ir UAB „Sporto vystymo grupė“ direktorius, buvęs vicemeras Linas Kvedaravičius.

R. Šimašius, I. Dirmaitė, D. Rimkutė, D. Meiželytė, T. Gulbinas bei L. Kvedaravičius dirbo taryboje ir iki šiol.

Labiausiai iš būsimų Laisvės partijos narių taryboje per rinkimus sąraše pakilo R. Račienė – ją rinkėjai iš 13 vietos reitingavo į 6.

Rasa Račienė

Buvęs vicemeras L. Kvedaravičius pakilo per dvi pozicijas – iš 11 į 9, teisininkė D. Rimkutė iš 4 vietos pakilo į trečią, ministrės patarėja A. Vaiciukevičiūtė iš 7 sąrašo vietos nusileido į 8, susisiekimo viceministrė E. Kuročkina – iš 6 į 7, D. Meiželytę rinkėjai taip pat reitingavo į viena pozicija žemesnę vietą – iš 3 į 4.

Visų likusių būsimų Laisvės partijos atstovų sostinės taryboje pozicijos sąraše po rinkimų nepasikeitė.


Taryboje – dvigubai daugiau konservatorių

Daugiausia mandatų sostinės taryboje turės konservatoriai – 19, kai anksčiau turėjo 9.

Į tarybą pateko Vilniaus vicemeras, partijos kandidatas į miesto vadovus Valdas Benkunskas, garsaus mikrochirurgo Kęstučio Vitkaus dukra ir buvusios Seimo pirmininkės Irenos Degutienės marti, plastikos chirurgijos klinikos „Vitkus Clinic“ vadovė Vita Degutienė, krepšinio treneris Jonas Kazlauskas, kultūros viceministras Vygintas Gasparavičius, Vyriausybės strateginės analizės centro politikos analitikas Liutauras Kazlavickas, knygų autorė, apžvalgininkė Rasa Baškienė, konservatorių pirmininko, užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio patarėjas Seime Dovydas Skarolskis, gynybos ir saugumo ekspertas, bendrovės „Pervesk“ valdybos narys Aurimas Navys, krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko patarėja Kamilė Šeraitė.

Aurimas Navys

Taip pat – švietimo ministrės Jurgitos Šiugždinienės patarėjas Vytautas Vaitiekūnas, Okupacijos ir laisvės kovų muziejaus direktorius Remigijus Černius, aktorė Violeta Podolskaitė, V. Benkunsko sūnėnas, asocijuotasis teisininkas Mantas Benkunskas, įstaigos „Socialinių inovacijų ir mokslo centras“ direktorius, sekretorius referentas Vilniaus miesto savivaldybės administracijoje, energetikos ministro Dainiaus Kreivio patarėjas Seime Mantas Jurgelaitis, įstaigos „Lietuvos energetikos agentūra“ Energetinio saugumo ir inovacijų centro vadovas, konservatorės Paulės Kuzmickienės patarėjas Seime Vytautas Budreika.

Taryboje dirbs ir konservatoriaus Antano Matulo patarėja Seime Neringa Laurinavičiūtė, konservatorių partijos projektų vadovė ir frakcijos Seime referentė Raminta Keršytė, Nacionalinės mokėjimo agentūros Teisės departamento direktorius, finansų ministrės Gintarės Skaistės sutuoktinis Audrius Skaistys ir konservatorės Aistės Gedvilienės patarėjas Seime Tomas Bernotas.

Audrius Skaistys

Iš jų visų L. Kazlavickas, R. Baškienė, V. Benkunskas, V. Budreika, V. Podolskaitė, A. Skaistys ir K. Šeraitė sostinės taryboje pareigas ėjo iki šiol.

Daugumą konservatorių iškeltų kandidatų rinkėjai sąraše perreitingavo: T. Bernotą iš 51 vietos pakėlė į 19, R. Keršytę – iš 19 į 17, R. Černių iš 23 į 11, V. Vaitiekūną – iš 28 į 10, A. Navį – iš 11 į 8, D. Skarolskį – iš 13 į 7, V. Gasparavičių – iš 5 į 4, V. Degutienę – iš 3 į 2.

Kai kuriuos kandidatus rinkėjai sąraše nuleido žemyn: A. Skaistį iš 14 vietos į 18, N. Laurinavičiūtę iš 15 vietos į 16, V. Budreiką iš 10 vietos į 15, M. Jurgelaitį iš 9 vietos į 14, M. Benkunską iš 8 vietos į 13, K. Šeraitę iš 7 vietos į 9, L. Kazlavicką iš 4 vietos į 5, J. Kazlauską iš 2 vietos į 3.

Valdas Benkunksas, Jonas Kazlauskas

Likusių trijų kandidatų V. Benkunsko, R. Baškienės ir V. Podolskaitės vietos sąraše nepasikeitė.


A. Zuoko komanda turės vienu mandatu daugiau

Tiek pat atstovų kaip ir Laisvės partija taryboje turės partija „Laisvė ir teisingumas“ – 9. Per praėjusius rinkimus partijos vieno iš lyderių Artūro Zuoko vedamas sąrašas taryboje gavo 10 mandatų.

Dabar į tarybą pateko: mero posto siekiantis A. Zuokas, galerijos „Meno niša“ direktorė Diana Stomienė, advokatas Vydūnas Sadauskas, verslininkas Antanas Juozas Zabulis, lobisto Algio Čapliko sutuoktinė, Neįgaliųjų reikalų departamento direktorė Eglė Čaplikienė, bibliotekininkė gimnazijoje Nijolė Jagelavičienė, bendrovės „Biomedikos centras“ projektų vadovė Justina Kašėtaitė, Medicinos diagnostikos ir gydymo centro generalinio direktoriaus patarėjas, mero patarėjas Švenčionių rajone Kęstutis Štaras ir įstaigos „Vilniaus futbolo akademija“ kolegialaus valdymo organo narys, įstaigos „Prelegentai“ dalininkas Gintautas Babravičius.

Artūras Zuokas

Iš jų A. Zuokas, N. Jagelavičienė, V. Sadauskas, E. Čaplikienė ir D. Stomienė ir dabar dirbo sostinės taryboje.

Rinkėjai kiek perreitingavo A. Zuoko vedamos partijos sąrašą: labiausiai – iš 51 vietos į 9 – sąraše pakilo G. Babravičius, taip pat iš 15 į 8 vietą – K. Štaras, iš 13 į 6 vietą – N. Jagelavičienė, iš 5 į 4 vietą – A. J. Zabulis.

Žemyn sąraše pakrito E. Čaplikienė – iš 4 į 5 vietą ir J. Kašėtaitė – iš 6 į 7 vietą.

Eglė Čaplikienė

Kitų numeriai sąraše liko tie patys.


Vienu mandatu didesnę komandą turės ir LLRA-KŠS

Vilniaus miesto taryboje Lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS) frakciją turėjo kartu su Rusų aljansu. LLRA-KŠS vienu mandatu naujos sudėties taryboje turės daugiau – nebe 6, o 7.

Iš partijos sąrašo į tarybą pateko: dabartinė mero pavaduotoja Edita Tamošiūnaitė, Lietuvos lenkų sąjungos viceprezidentas, buvęs kultūros viceministras Edwardas Trusewiczius, buvusi Seimo narė Vanda Kravčionok, Labdaros ir paramos fondo „Vilniaus lenkų kultūros namai“ direktoriaus pavaduotoja Kristina Ziminska, Seimo nario Česlovo Olševskio patarėjas Viktoras Juselas, projektų vadovas, buvęs sostinės vicemeras 2010–2015 metais Jaroslavas Kaminskis ir advokatas Gžegožas Saksonas.

Vanda Kravčionok

Būtent G. Saksonas iš išrinktų LLRA-KŠS atstovų padarė didžiausią šuolį sąraše – iš 12 vietos jį rinkėjai reitingavo į 7.

J. Kaminskis iš 8 pozicijos pakilo į šeštą, K. Ziminska iš iš 5 vietos pakilo į ketvirtą, o E. Trusewiczius – iš 3 į 2.

Per vieną poziciją rinkėjų valia sąraše nusileido V. Kravčionok – iš 2 į 3 ir V. Juselas, kuris iš 4 pozicijos nusileido į penktą.

Iš visų šių išvardintų į naują tarybą patekusių LLRA-KŠS atstovų 2019–2023 metų kadencijos sostinės taryboje dirbo E. Tamošiūnaitė ir G. Saksonas.

Socdemai vėl turės atstovų taryboje

Pastaruosius ketverius metus neturėję nė vieno savo atstovo, naujos sudėties taryboje socialdemokratai turės keturis mandatus.

Į tarybą iš LSDP sąrašo pateko COVID-19 pandemijos metu dažnai ekranuose matytas virusologas profesorius Saulius Čaplinskas, europarlamentaro ir buvusio ministro Juozo Oleko sūnus, mažosios bendrijos „Burnos sveikatos centras“ vadovas Juozas Olekas, Seimo pirmininko pavaduotojo Juliaus Sabatausko padėjėjas, LSDP Vilniaus skyriaus pirmininkas Povilas Pinelis ir diplomatas Remigijus Motuzas.

Saulius Čaplinskas

Iš šių būsimų sostinės tarybos narių socdemų sąraše rinkėjai labiausiai kilstelėjo J. Oleką jaunesnįjį – šis pakilo iš 6 į antrą vietą, o S. Čaplinskas buvo reitinguotas į 1 vietą iš 3.

Sąrašą vedęs P. Pinelis po rinkimų nusileido į 3 vietą sąraše, o R. Motuzo pozicija nesikeitė – liko 4. J. Olekas jaunesnysis dirbo savivaldybės tarybos nariu ir 2015–2019 metų kadencijoje.

Pirmą kartą taryboje dirbs Nacionalinis susivienijimas

Pirmą kartą Vilniaus miesto taryboje dirbs Nacionalinio susivienijimo atstovai, jų bus 3.

Į tarybą pateko mero posto siekęs, jaunimo sambūrio „Pro Patria“ vadovas, įstaigos „Valstybingumo studijų centras“ vadovas Vytautas Sinica, energetikos ekspertas, konsultantas Almantas Stankūnas ir įstaigos „Respublikos gatvės šeimos klinika“ direktorius, įstaigos „Tu esi Vilnius“ vadovas Aleksandras Nemunaitis.

Rytas po rinkimų su ELTA. Politinių partijų lyderiai aptarė svarbiausius rezultatus

Rinkėjai nepakeitė jų pirmumo eilės partijos sąraše.


Besibaigiančios kadencijos Vilniaus miesto taryboje dirbo su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąrašu išrinkti trys politikai, tačiau frakcija subyrėjo.

Darbo partija, iš kurios sąrašo į 2019–2023 metų kadencijos sostinės tarybą buvo išrinkti 5 politikai, naujoje kadencijoje savo atstovų neturės.

Konservatorių kandidatas į Vilniaus merus V. Benkunskas anksčiau minėjo, jog būsimą koaliciją bandytų formuoti iš savo partijos branduolio, Laisvės partijos ir socialdemokratų.

Kitas kandidatas į merus, partijos „Laisvė ir teisingumas“ atstovas A. Zuokas kol kas nesiėmė kalbėti apie galimą koaliciją su kitomis partijomis – esą reikia sulaukti antrojo rinkimų turo rezultatų.

Antrasis tiesioginių merų rinkimų turas vyks kovo 19 dieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)