Visai prieš pat savivaldos rinkimus feisbuke buvo paviešintas vaizdo įrašas, kuriame Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovas I. Malinauskas užfiksuotas užpernai rugpjūtį dalyvaujantis Rusijos oro desantininkų dienos minėjime Latvijoje.

Vaizdus iš šio minėjimo vėliau paviešino ir europarlamentarė, konservatorė Rasa Juknevičienė.

„2021 metais (!) kandidatas su rusų desantininkais švenčia Rygoje ir atsiima apdovanojimą, ties kuriuo – „Служу России!“ (tarnauju Rusijai – Delfi) Kiek dar penktos kolonos veržiasi į Lietuvos savivaldą?“, – klausė ji.

Vaizdo įraše matyti rikiuotėje stovintis I. Malinauskas, o titrai skelbia, kad renginio dalyviams buvo išdalinti atminimo apdovanojimai.

Tai ne pirmas kartas, kai I. Malinauskas, anksčiau gyvenęs Latvijoje, dalyvavo Rusijos desantininkų dienoje.

2018 metais jį renginyje pakalbino propagandinio „Sputnik“ kanalo žurnalistas.

„Afganistane tarnavau pačioje karo pabaigoje – 1986-1989 metais, mes su bendražygiais buvome vieni paskutiniųjų, palikusių Kabulą. Po to atvykau į Latviją, nors esu lietuvis ir Lietuvoje buvau pašauktas į armiją, kur tarnyba prasidėjo mokymuose Prienuose. Ten, mokymuose, ir susipažinau su latviais, po to tarnavau su jais Afganistane ir grįžau į Latviją, čia ir gyvenu. Ir oro desantininkų dieną mes visada švenčiame kartu. Desantininkų brolybė – ji tikra“, – žurnalistui kalbėjo jis.

Malinauskas: titrai neturi nieko bendro su tiesa

LVŽS atstovas į paviešintą informaciją sureagavo feisbuke.

I. Malinauskas rašė, kad prasidėjus rinkimų kampanijai jis ne kartą buvo kaltinamas prorusiškumu, o europarlamentarė R. Juknevičienė esą tai pabandė įrodyti.

„R. Juknevičienė nurodė, kad aš 2021 metais Rygoje švenčiau „su rusų desantininkais ir netgi atsiėmiau apdovanojimą, ties kuriuo – „Служу России!“ – „Tarnauju Rusijai“. Matyti, kad europarlamentarė „nepastebėjo“, kad įrašas, kurio nieko bendra su tiesa neturinčiuose titruose puikuojasi „Tarnauju Rusijai“, padarytas berods prieš vieną dieną... Bet kokius subtitrus galima pridėti prie bet kokio įrašo – kad ir pačios R. Juknevičienės, bet svarbiausia, žinoma, ne subtitrai“, – feisbuke rašė jis.

Politikas teigė niekuomet neslėpęs, kad tarnaujant sovietų armijoje teko kariauti Afganistane, nei tarnybos, nei jos vietos pasirinkti jis negalėjo, be to, jaunuoliai nesidžiaugdavo sužinoję, kad teks tarnauti Afganistane.

„Daugybė jaunų žmonių iš Lietuvos ten žuvo, dar daugiau grįžo suluošinti. Vėliau karo Afganistane veteranai ėmė burtis į bendruomenes, organizacijas. Susitikdavome, bendraudavome, padėdavome ir padedame vieni kitiems, nes dažnai baisias emocines traumas patyrę žmonės buvo palikti likimo valiai“, – teigia jie.

I. Malinauskas teigė dalyvaudavęs buvusių „afganistaniečių“ renginiuose, buvęs „sankcionuotame, oficialiai vykusiame“ renginyje Rygoje.

„Be abejo, vėliau pradėto atviro Rusijos karo prieš Ukrainą kontekste bet koks renginys, susijęs su buvusia sovietine kariuomene, gali būti vertinamas prieštaringai. Tačiau aiškiai sakau – dalyvavau buvusių karo Afganistane dalyvių veikloje, niekuomet nepalaikiau ir dabar nepalaikau Rusijos valdžios ar prorusiškų jėgos struktūrų“, – įraše pabrėžia jis.

Politikas priduria smerkiantis Rusijos pradėtą karą prieš Ukrainą, palaikantis Ukrainos žmones.

„Būčiau jaunesnis – vykčiau kovoti ginklu ukrainiečių pusėje. Juolab, nesu svetimas ukrainiečiams, esu apdovanotas Ukrainos medaliu ir tuo didžiuojuosi. Neslepiu savo praeities, nes neturiu ko gėdytis. Priešingai nei kai kurie, šmeižiantys mane, niekuomet nebuvau komunistas, neturėjau reikalų su sovietinėmis represinėmis institucijomis, o prasidėjus Sąjūdžiui kartu su kitais žmonėmis kovojau dėl Lietuvos Nepriklausomybės“, – rašo jis.

I. Malinauskas taip pat teigia galintis atsakyti į visus jam tiesiai užduodamus klausimus, tačiau esantis „užklumpamas iš pasalų“ tokiais, jo žodžiais, tendencingai sumontuotais filmukais, kurie buvo paskleisti į viešąją erdvę paskutinėmis dienomis prieš rinkimus, jam nesudarant galimybės paaiškinti situaciją.

Klausimų sulaukė ir debatuose

Klausimų apie prorusiškumą I. Malinauskas sulaukė ir priešrinkiminiuose debatuose.

„Sputnik.ru nuotraukas dedasi, važiuoja su desantininkų maikutėm pasimaudyti į Rusiją baseine per desantininkų dieną, prašo palaikinti Instagrame rusų armiją agresorę prieš Ukrainą. Buvo pokalbis mūsų „Arkos“ kavinėje, prieš kokius penkerius metus kalbėjomės, prasitarė jis man, sako: pas mane ir šiai dienai yra išlikę labai geri santykiai Maskvoje su „komitetčikais“ (buvusiais KGB, Valstybės saugumo komiteto, darbuotojais). Jeigu jie išlikę, reiškia, jie buvo geri“, – tokio klausimo iš salės Pasvalyje įvykusiuose „Žinau, ką renku“ debatuose sulaukė I. Malinauskas.

Pats politikas teigė šio klausimo sulaukęs dėl to, kad klausimą uždavęs žmogus yra nepatenkintas jo pozicija balsuojant Pasvalio rajono savivaldybėje.

„Pas mane jokių ryšių su Rusija nėra, brangusis mano. O jeigu jūs norite mane apjuodinti, mes galime pasišnekėti ir kitose įstaigose – teisme“, – debatuose kalbėjo I. Malinauskas.

Paminklų griauti nereikia

Debatų vedėjo paklaustas, ar iš tiesų anksčiau sakė, kad už sovietinių paminklų nukėlimą meras Rusijoje bus areštuotas ir nuteistas, politikas aiškino turėjęs omenyje tai, kad Rusijoje buvo priimtas sprendimas tokiems politikams iškelti baudžiamąsias bylas, todėl Rusijos teritorijoje jie galėtų būti sulaikyti.

„Sakiau, kad paminklų nereikia griauti, nes klūpintis kareivis ar kas, savo anūkui ar sūnui galiu parodyt, kad čia buvo rusų kareiviai ir jie buvo išvaryti iš mūsų žemės, ir jis atsiklaupęs prašo atleidimo. Ir palikim mirusius ramybėj“, – kalbėjo I. Malinauskas.

Jis debatuose teigė palaikantis Ukrainą kare, yra jai aukojęs.

„O Krymas yra Ukrainos teritorija, kurią okupavo rusai“, – į klausimą, kieno Krymas, debatuose atsakė jis.

I. Malinauskui mero rinkimai Pasvalio rajone nesisekė, jis liko ketvirtas, bet politikas pateko į rajono tarybą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)