Kaip Eltai teigė J. Sabatauskas, galvoti apie įstatymo pataisas jį paskatino Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) kandidato į Anykščių rajono merus Kęstučio Tubio situacija. Kandidatas pateko į antrąjį rinkimų turą, tačiau Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) imsis klausimo dėl jo pašalinimo iš rinkimų, kadangi politikas vasarį išgirdo apkaltinamąjį nuosprendį savo atžvilgiu byloje dėl korupcijos.

Socialdemokratas priminė, kad Konstitucijoje numatyta, jog Seimo nariais negali būti renkami asmenys, nebaigę atlikti bausmės pagal teismo paskirtą nuosprendį. Ši nuostata, anot J. Sabatausko, taikytina ir kandidatams savivaldos rinkimuose.

„Pagal įstatymą, rinkimuose negali kandidatuoti asmuo, kuris nėra atlikęs teismo paskirtos bausmės. Tarp bausmių K. Tubiui yra piniginė bauda, taip pat baudžiamojo poveikio priemonė – draudimas dirbti tam tikrą darbą, tai yra dirbti valstybės tarnyboje, ir nustatytas terminas. Jis tos bausmės neatliko. Taigi, elementariai vien tuo remiantis, VRK turėjo jį pašalinti iš rikimų“, – dėstė Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto narys.

Teismui uždraudus K. Tubiui keturis metus dirbti valstybės tarnyboje, J. Sabatausko skaičiavimu, jis nuo šių metų vasario iki 2027 m. vasario taip pat negali dalyvauti ir savivaldos ar kituose rinkimuose.

„Iš esmės iki 2027 m. jis nei valstybės tarnyboje negali dirbti, nei būti renkamas į merus, Seimo narius“, – dėstė socdemas.

J. Sabatausko teigimu, šiuo metu, veikiausiai, dėl to, kad užtruko VRK ir teismo aiškinimasis dėl K. Tubio situacijos, už kandidatą atiduoti balsai taps negaliojančiais, mat pats politikas, tikėtina, gali būti pašalintas iš rinkimų.

„Svarstant logiškai, jis būtų išrinktas ir tuoj pat bus pripažinta, kad negali eiti tų pareigų. Tai kokia prasmė jį palikti kandidatu? Viskas – rinkėjų balsai, lūkesčiai, pinigai – eina į šiukšliadėžę“, – tikino parlamentaras.

Pasak J. Sabatausko, ši situacija rodo, kad būtina patikslinti Rinkimų kodeksą. Jame šiuo metu numatyta, kad asmuo negali būti renkamas, jei likus 65 dienoms iki rinkimų dienos, jis yra nebaigęs atlikti bausmės pagal teismo paskirtą nuosprendį. Šią nuostatą, socdemo įsitikinimu, reikėtų patikslinti.

„Reikėtų, kad būtų ne 65 dienų terminas, o tiesiog numatyti, kad rinkimuose negalėtų asmuo dalyvauti, jei rinkimų dieną jis dar nėra atlikęs bausmės“, – aiškino Seimo narys.

Jis teigė, kad šią pataisą ketina siūlyti Seimui po savivaldos rinkimų.

VRK antradienį spręs, ar šalinti iš savivaldos rinkimų į antrąjį turą patekusį LVŽS kandidatą į Anykščių rajono merus K. Tubį, kuris vasario mėnesį teismo pripažintas kaltu dėl korupcijos.

LVŽS kandidatas į Anykščių rajono merus K. Tubis pirmame rinkimų ture surinko 29,39 proc. rinkėjų balsų ir pateko į antrąjį rinkimų turą su socdemų kandidatu į merus Dainiumi Žiogeliu. Šis pirmame ture surinko 19,45 proc. rinkėjų balsų.

VRK dar prieš rinkimus gavo apkaltinamąjį nuosprendį dėl korupcijos K. Tubio atžvilgiu priėmusio Panevėžio apygardos teismo išaiškinimą dėl sprendimo įsigaliojimo. Remiantis šiuo išaiškinimu, bus sprendžiama, ar šalinti kandidatą iš savivaldos rinkimų.

Rinkimų kodeksas numato, kandidato registraciją panaikinus po rinkimų dienos, „už jį vienmandatėje rinkimų apygardoje paduoti rinkėjų balsai ir (arba) daugiamandatėje rinkimų apygardoje jo gauti rinkimų reitingo balsai pripažįstami negaliojančiais“.

ELTA primena, kad vasario 2 d. Panevėžio apygardos teismas, patenkindamas prokuratūros apeliacinį skundą, buvusį Anykščių merą K. Tubį pripažino kaltu dėl prekybos poveikiu.

Teismas K. Tubiui skirė 9,9 tūkst. eurų baudą, taip pat 1 tūkst. eurų vertės turto konfiskavimą bei uždraudė ketverius metus dirbti valstybės tarnyboje.

Panevėžio apygardos teismas K. Tubį kaltu dėl korupcijos pripažino viename iš bylos epizodų, o dėl kitų epizodų paliktas galioji išteisinamasis pirmos instancijos Utenos apylinkės teismo sprendimas.

Kaip anksčiau skelbė teisėsauga, ikiteisminio tyrimo duomenimis, tuometinis Anykščių rajono savivaldybės meras ir savivaldybės tarybos narys K. Tubis nuo 2018 metų spalio iki 2019 metų vasario galimai naudojosi savo tarnybine padėtimi, siekdamas naudos sau ir savo vadovaujamam visuomeniniam rinkimų komitetui.

Pareigūnai buvo gavę duomenų, kad iš dviejų verslininkų politikas reikalavo finansinės paramos minėtam visuomeniniam rinkimų komitetui, besiruošiančiam 2019-ųjų metų savivaldybių merų ir tarybų rinkimams.