„Ne, pavasario nejaučiu, labai šaltas vėjas. Sniegas... Visai nepanašu į pavasarį... Man tai jau tikrai nusibodo, kadangi žiema tai prasidėjo dar lapkričio viduryje“, – LNK sakė viena vilnietė.

Kitas vilnietis sutiko, jog žiema Lietuvoje tikrai užsibuvo.

„Man atrodo, kad čia vienintelis toks kartas, kai labai užsilaikė tas sniegas“, – svarstė kita LNK žinių kalbinta vilnietė.

Nors kai kurie gyventojai įsitikinę, kad tokio šalto pavasario dar nėra buvę, sinoptikai sako, kad kiekvienais šilti orai ateina skirtingu laiku.

Pavasaris įvairiais metais vis skirtingu laiku ateina. Tai šiais metais taip papuolė, kad jis ateis šiek tiek vėliau.

Ir dažniausiai tikrasis pavasaris nesutampa su kalendorinio pavasario pradžia“, – LNK žinioms sakė sinoptikas Tadas Kantautas.

Įprastai tokiu metu kelininkai jau ruošiasi pavasariniams darbams. Tačiau ne šiemet.

„Darbo tiesą sakant turime apsčiai. Nors kalendorius rodo pavasarį, bet yra šalta. Orai yra labai permainingi. Ir šeštadienį turėjome tokią situaciją, kad atlikome daugiau nei 230 reisų ir tai buvo viena iš sunkesnių mūsų parų“, – LNK sakė „Grinda“ atstovas Egidijus Steponavičius.

Stebina ir tai, kad kelininkams šiomis dienomis tenka dirbti taip pat, kaip ir pačiame viduržiemyje.

„Kai sniego daug nebuvo, tai mes apsieidavome su medžiagomis: druskos tirpalu ir chemija. Šiuo metu, kai laukiame didesnio sniego sluoksnio, maunam peilius ir vėl pradėsime žiemą iš naujo“, – LNK kalbėjo smėlio barstytuvo vairuotojas Ruslanas Kuralovas.

„Niekas nepasikeitė, kelininkams žiema nesibaigė. Kaip ir buvo žiemos sezono metu – 50 sunkvežimių, taip ir dabar“, – sakė „Grinda“ atstovas.

„Pavasario dar reikia palaukti. Šiuo metu pas mus iš šiaurės vakarų, šiaurės plūsta šaltas oras. Tai jis ir lemia tokius šaltesnius orus. Ir kritulių fazė – daugiausiai sniegas“, – sakė sinoptikas T. Kantautas.

Tiesa, žiemiški orai pabodo ne visiems. Kai kurie vis dar džiaugiasi sniegu ir tikina, kad yra buvę dar šaltesnių pavasarių.

Pasak sinoptikų, sunku pasakyti, kada sulauksime šiltų orų. Tačiau panašu, kad dvikova tarp žiemos ir pavasario prasidėti turėtų jau kitą savaitę.

„Bent jau ši savaitė, panašu, kad tokia ir liks – daugiau žiemiška. Iki pat savaitgalio vyraus sniego pavidalo krituliai, šlapdriba. Temperatūra naktimis neigiama, o dienomis – apie 0, arba silpnas pliusas“, – kalbėjo sinoptikas T. Kantautas.

Antradienį sinoptikai siūlo apsirengti šilčiau, kadangi šalį kaustys stipri pūga.

„Ši savaitė daugiau žiemiška. Kitą savaitę, bent jau kol kas iš duomenų, kuriuos turime, tai prasidės daugiau dvikova tarp pavasario ir žiemos. Slinks tokie aktyvesni ciklonai, gal dažniau pateksime į šiltesnes ciklonų dalis, kartais – šaltesnes.

Tai bus ir šiltesnių ir šaltesnių dienų. Bet tokio tikro pavasario dar kol kas nematyti“, – kalbėjo sinoptikas T. Kantautas.

Bus ir šaltesnių naktų, sakė LNK pašnekovas.

„Jeigu ketvirtadienio, ar penktadienio naktį pragiedrės, temperatūra kai kur gali kristi ir iki 9–10 laipsnių šalčio“, – sakė sinoptikas.

LNK reportažus žiūrėkite čia: