Teisingumo departamento vardu memorandumą pasirašė Jungtinių Amerijos Valstijų generalinis prokuroras Merrickas B. Garlandas.
Pranešama, kad šiuo susitarimu siekiama sustiprinti jungtinės tyrimo grupės narių ir JAV valdžios institucijų, vykdančių atitinkamus tyrimus, bendradarbiavimą.

Pasirašymo ceremonijoje dalyvavusi Lietuvos generalinė prokurorė Nida Grunskienė pasidžiaugė, kad 2022 m. kovą Eurojustas pritarė Lietuvos prokuratūros pasiūlymui inicijuoti jungtinę tyrimo grupę, kuri netrukus sulaukė ir išskirtinio tarptautinio dėmesio bei pripažinimo.

„Noriu padėkoti Eurojusto vadovams, patikėjusiems ir palaikiusiems Lietuvos iniciatyvą dėl šios jungtinės tyrimo grupės sudarymo ir visus šiuos metus labai daug padėjusiems. Taip pat nuoširdžiai džiaugiuosi išskirtinais sprendimais dėl Tarptautinio Baudžiamojo Teismo prokuratūros ir Jungtinių Amerikos Valstijų Teisingumo departamento dalyvavimo šios grupės veikloje. Be abejonės, tai labai reikšmingai prisidės prie skirtingose valstybėse atliekamų tyrimų efektyvumo, bendradarbiavimo bei galutinio tikslo – Ukrainoje įvykdytų karo nusikaltimų ištyrimo ir juos įvykdžiusių asmenų baudžiamojo persekiojimo“, – kalbėdama apie susitarimo memorandumo pasirašymą pabrėžė generalinė prokurorė N. Grunskienė.

JAV generalinis prokuroras Merrickas B. Garlandas įvertino ne tik memorandumu užtikrinamą efektyvesnę, sklandesnę institucijų veiklą, bet ir siunčiamą žinią. „Tai taip pat yra signalas pasauliui, kad šios invazijos vykdytojai nepakenks mūsų bendrosioms laisvos ir demokratinės visuomenės vertybėms“, – sakė generalinis prokuroras Merrickas B. Garlandas, savo sveikinimo kalboje ne kartą paminėjęs Lietuvą ir Lietuvos prokuratūrą, kaip šios grupės iniciatorę.

Kaip skelbia prokuratūra, Eurojusto koordinuojama jungtinė tyrimo grupė buvo sudaryta 2022 m. kovo 25 d., kai susitarimą dėl jos sudarymo pasirašė Lietuvos, Ukrainos ir Lenkijos generaliniai prokurorai. Netrukus šios grupės nare tapo Tarptautinio Baudžiamojo Teismo prokuratūra, kiek vėliau – Estija, Latvija, Slovakija bei Rumunija.

Lietuvos prokuratūra taip pat buvo pirmoji, pradėjusi ikiteisminį tyrimą pagal tris Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso straipsnius: dėl tarptautinės teisės draudžiamo elgesio su žmonėmis, dėl agresijos ir dėl draudžiamų karo atakų. Šiuo metu jau yra apklausti beveik trys šimtai trisdešimt liudytojų, beveik 90 asmenų pripažinti nukentėjusiais.

2022 m. kovo 1 d. pradėto ikiteisminio tyrimo tikslas yra rinkti ir dokumentuoti iš Ukrainos į kitas Europos šalis besitraukiančių žmonių parodymus bei visą kitą įmanomą medžiagą, kuri galėtų būti panaudojama patraukiant kaltus asmenis baudžiamojon atsakomybėn. Lietuvoje pradėtą ikiteisminį tyrimą atlieka bendra Generalinės prokuratūros prokurorų, Lietuvos kriminalinės policijos biuro, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos ikiteisminio tyrimo pareigūnų tyrimo grupė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją