Eltos organizuotoje spaudos konferencijoje A. Paulauskas atkreipė dėmesį, kad politinė jėga „Laisvė ir teisingumas“ pirmą kartą dalyvavo Savivaldos rinkimuose.

„Iškėlėm savo sąrašus 20 rajonų ir miestų, 11 iš jų laimėjome mandatus. Dabar suskaičiavome, kiek mandatų, tai 58 su Telšių iškovotais 3 mandatais. Ten mes dalyvavome koalicijoje su Laisvės partija ir Liberalų sąjūdžiu“, – sakė politikas.

Jis sensacija pavadino Remigijaus Žemaitaičio pasirodymą Klaipėdos mieste, kuriame liko trečias, surinkęs per 10 tūkst. balsų, o nuo antroje vietoje likusio konservatoriaus.

„Aišku, galima dar perskaičiuoti, yra tam tikrų abejonių, bet vis tiek rezultatas yra geras“, – teigė A. Paulauskas.

Jis rinkimų rezultatus vadina sėkmingais.

„Manau, kad 58 mandatai yra geras startinis rezultatas, juo labiau, kad tai turėtų duoti dividendų kitų metų Seimo rinkimuose, Europos Parlamento rinkimuose. Na, ir ne paskutinę vietą užima partijai skiriama valstybės dotacija, kuri padės mums toliau vykdyti savo politinę veiklą ir pasiruošti ateinantiems rinkimams“, – sakė „Laisvės ir teisingumo“ pirmininkas.

Vis dėlto A. Paulauskas pripažino tikėjęs, kad Vilniuje partijos atstovas Artūras Zuokas pateks į antrą rinkimų turą pirmasis, o ne antrasis.

Rytas po rinkimų su ELTA. Politinių partijų lyderiai aptarė svarbiausius rezultatus

„Taip, aš irgi buvau tų apklausų galbūt įtakoje, man taip pat atrodė, kad A. Zuokas turėtų nesunkiai patekti į antrą turą pirmu rezultatu. Pasirodė ne taip. Kaip galėtume aiškinti? Manau, kad pakankamai daug purvo buvo išpilta, ypač paskutinėmis savaitėmis ir socialiniuose tinkluose, ir viešuose debatuose, pasisakymuose“, – priežastis svarstė politikas.

Tai, pasak jo, galėjo turėti įtakos, kad A. Zuokas pirmame ture visgi liko antras ir nusileido konservatoriui Valdui Benkunskui.

„Galbūt mes tikėjomės, kad Mykolas Majauskas tvirčiau pasirodys ir galbūt gali dalį balsų atimti iš Benkunsko, bet Majausko rezultatas toks, sakyčiau, patenkinamas, tai Benkunskui pavyko visus konservatorių balsus, kurie buvo skirti partijai, gauti ir už jį į merus“, – aiškino A. Paulauskas.

Vis dėlto jis tiki, kad A. Zuokas antrame ture nugalės.

„Jis yra tas lyderis, kuris traukia partiją, o Benkunsko atžvilgiu atvirkščiai: turbūt partija traukia Benkunską. Aš manau, kad jis yra lyderis, kuriuo pasitiki vilniečiai, ir aš manau, kad jam bus lengviau pritraukti kitų partijų balsus“, – sakė partijos pirmininkas.

Jis neslėpė, kad tikėjosi aktyvesnio vilniečių dalyvavimo rinkimuose. Balsuoti atėjo 49,29 proc. sostinės gyventojų.

„Kalbant apie antrą turą, viskas priklausys nuo jų kovos. Jei ta kova bus tikrai įnirtinga, aštri, turėtų suaktyvinti rinkėją“, – svarstė A. Paulauskas.

Kalba apie bendrystę su liberalais

A. Paulauskas aptakiai svarstė ir apie galimą partijos dalyvavimą Seimo ar Europos Parlamento rinkimuose kartu su Liberalų sąjūdžiu.

„Aišku, yra mūsų tokių, kurie duag metų kartu su liberalais dirbo, buvo vienoje partijoje, visada tas noras galbūt grįžti, susijungti, padidinti tą savo partijos svorį, bet susikaldę liberalai. Žiūrėkite, Laisvės partija iš liberalų išaugo ir visos kitos atmainos iš liberalų. Kažkada keturios liberalios partijos buvo toje Europos Parlamento partijoje“, – prisiminė politikas.

Apie galimą bendrystę sekmadienį vėlai vakare kalbėjo ir pats A. Zuokas, kuris negailėjo gerų žodžių Liberalų sąjūdžio kandidatei Eglei Radvilei.

„Zuokas yra tikrai liberalus žmogus, jam tos idėjos artimos, jis ir bendrauja su daugeliu tos partijos nariu. Be abejo, jis kalbėsis, manau, kad tai yra logiška“, – komentavo A. Paulauskas.

Tad A. Zuokas, pasak jo, sieks liberalų paramos antrame rinkimų ture arba jau dirbant savivaldybėje.

„Nors bando dešinieji jį atkirsti į kairę, pasakyti, kad jis yra kairiųjų atstovas, bet taip nėra. Juo labiau, ir mūsų partija yra liberaliai centristinė. Ieškoti paramos nėra sunku ir aš galvoju, kad jis jos gaus, tik kiek tų partijų mes išgirsime viešai pasakančių, kad remsim... Pažiūrėsime, bet jis linkęs dalies dešiniųjų partijų prašyti paramos“, – tvirtino „Laisvės ir teisingumo“ pirmininkas.

Vis dėlto A. Paulauskas iškart pridūrė, kad jo patirtis rodo, jog kitų partijų lyderių reiškiama parama vienam ar kitam kolegai didelės įtakos nedaro.

„Gal kažkiek yra, bet tai yra minimaliai“, – sakė politikas.

Partijos rezultatai

„Laisvė ir teisingumas“ rinkimuose iš viso sulaukė 5,21 proc. rinkėjų palaikymo. Vilniuje dėl mero kėdės toliau kovos A. Zuokas (21,4 proc.) prieš konservatorių V. Benkunską (30,79 proc.), partijos kandidatė Dalia Štraupaitė (23,77 proc.) sieks laimėti prieš valstietį Erlandą Galaguz (31,365 proc.) Visagine, Ildefonsas Petkevičius (49,7 proc.) sieks tapti Kelmės rajono meru, o jam iššūkį mes socialdemokratas Stasys Jokubauskas (15,15 proc.). „Laisvės ir teisingumo“ atstovas Rimantas Klipčius Švenčionių rajono mero kėdę iškovojo jau pirmąjame rinkimų ture, surinkęs 58,09 proc. rinkėjų balsų.

Partija didžiausią frakciją turės sostinėje – čia iškovota 19 mandatų. Didelę frakciją – 15 narių – „Laisvė ir teisingumas“ turės Švenčionių rajono savivaldybės taryboje, 10 mandatų iškovota Kelmės rajono savivaldybėje, Klaipėdos miesto savivaldybėje dirbs 7 partijos atstovai, Visagino taryboje „Laisvė ir teisingumas turės 5 mandatus, po 2 – Šilutės, Jurbarko, Mažeikių ir Šilalės rajonuose, 1 – Pakruojo rajone. Telšiuose partijos koalicija su Laisvės partija ir Liberalų sąjūdžiu iškovojo 3 mandatus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)