Preliminariais Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, daugiamandatėje rinkimų apygardoje Lietuvos socialdemokratų partija pelnė 17,67 procentų balsų. Antra liko Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai su 16 proc. balsų.

16-oje tarybų iš 60-ies socialdemokratai surinko daugiausiai balsų ir turės daugiausiai mandatų.

Socialdemokratai merai jau užsitikrino 10 mero postų: Akmenėje, Alytuje, Birštone, Jonavoje, Kauno rajone, Marijampolėje, Pakruojyje, Prienuose, Rokiškyje ir Vilkaviškyje. Dar jie turės 14 šansų antruosiuose turuose – tiek kandidatų pateko tarp dviejų geriausių.

„Pirmiausia džiaugiamės socialdemokratų pergale visos Lietuvos mastu. <...> Iš tikrųjų mūsų rezultatai šiuose rinkimuose yra geri. Kai kas paskambinęs sveikina su pergale ir ne vieno tokio skambučio sulaukiau. Mes laimėjome 10 merų jau pirmame ture, to niekada nebuvo. Praėjusiuose rinkimuose buvome laimėję penkis merus pirmame ture. Turime savivaldybių tarybų narius visose 60 savivaldybių, ko neturi nė viena kita partija, net Šalčininkuose turime“, – pirmadienį spaudos konferencijoje kalbėjo partijos lyderė.

Ji pažymi, kad bendrą savivaldybių tarybų mandatų skaičių LSDP padidino beveik 100 mandatų ir turi 357.

„Artimiausius konservatorius lenkiame šimtu mandatų. Į antrąjį turą yra išėjusių 14 mūsų kandidatų. Ir tikrai tikimės, kad ne mažiau nei pusė galėtų laimėti ir antrame ture“, – pridūrė V. Blinkevičiūtė.

Ji džiaugiasi, kad socialdemokratų atstovas Robertas Duchnevičius išėjo į antrąjį turą Vilniaus rajone: „Tai tikrai didelis pasiekimas, o taryboje turėsime 7 mandatus.”

„Tikimės, kad pavyks laimėti merus ir Mažeikiuose, Rūta Mautulaitienė išėjo į antrąjį turą su geru rezultatu, o taryboje turime jau devynis mandatus. Tikimės, kad pavyks laimėti ir Biržuose“, – sako ji.

Paklausta, kokių klaidų mato Klaipėdos ir Vilniaus mieste, nes nė vienam iš LSDP kandidatų neapvyko patekti į antrąjį turą, V. Blinkevičiūtė sako esanti dėkinga Rasai Budbergytei ir Vytautui Grubliauskui.

„Pirmiausia tai nelaikau klaida. Vilniaus mieste buvo 16 kandidatų ir Rasos Budbergytės rezultatą vertinu pakankamai palankiai. Manau, kad jos dėka turime frakciją Vilniaus mieste, tai yra pasiekimas ir geras rezultatas. Tikiuosi, kad socialdemokratai Vilniuje sėdę prie bendro stalo su konservatoriais, liberalais ir kitomis politinėmis jėgomis, ras sprendimus, reikalingus vilniečiams.

Dėl Klaipėdos esu dėkinga Vytautui Grubliauskui, nes esu įsitikinusi, kad jo dėka turime frakciją Klaipėdos miesto savivaldybėje. Šiaip norėčiau pajuokauti: neįmanoma visoje Lietuvoje laimėti merus vienai partijai, tokie laikai jau praėjo, kai viena partija viską laimi.

Kita vertus, labai dėkinga esu rinkėjams, nes net 30-yje savivaldybių mūsų kandidatai buvo tarp dviejų geriausių. Nė viena kita politinė jėga tuo didžiuotis negali“, – kalbėjo partijos lyderė.

R. Budbergytė sostinės mero rinkimuose liko septintoje vietoje, surinkusi 2,55 proc. rinkėjų balsų. V. Grubliauskas, surinkęs 7,54 proc. balsų, Klaipėdos mieste liko penktas iš 11 kandidatų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)