Lietuvoje iš 60 savivaldybių 26 merai jau išrinkti (sąrašas apačioje). Savivaldybių tarybose pirmu smuiku grieš socialdemokratai.

Daugiausia balsų rinkėjai atidavė socialdemokratams

Skaičiuojant balsus daugiamandatėse apygardose, Lietuvos socialdemokratų partija pelnė 17,67 proc. balsų. Antra liko Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai su 16 proc. balsų. Toliau – politiniams komitetams atiduoti balsai (13,9 proc.).

Trečia populiariausia partija buvo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) su 9,27 proc. balsų, po jos – Liberalų sąjūdis (LS) su 7 proc., Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ (DSVL) su 6,65 proc., Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga (5,35 proc.). Daugiau nei 5 proc. taip pat surinko „Laisvė ir teisingumas“ (5,17 proc.), o Darbo partija ir Laisvės partija tenkinosi atitinkamai 3,71 ir 3,43 proc. rinkėjų balsų, rodo preliminarūs VRK duomenys.


16-oje tarybų iš 60-ies socialdemokratai surinko daugiausia balsų ir turės daugiausia mandatų. TS-LKD pranašumą užsitikrino 10-yje savivaldybių tarybų, Liberalų sąjūdis – aštuoniose savivaldybėse, LVŽS – septyniose, DSVL – 5-iose. LLRA-KŠS daugiausia mandatų turės dviejose savivaldybėse, tiek pat ir „Laisvė ir teisingumas“. Lietuvos regionų partija valdys vieną savivaldybę, kur turės daugumą taryboje, taip pat ir Darbo partija.

Politiniai komitetai daugiausia mandatų turės 10-yje savivaldybių tarybų.
RInkimų rezultatų žemėlapis

Socialdemokratai užsitikrino 10 merų ir 14 antrųjų turų

Socialdemokratai merai jau užsitikrino 10 mero postų: Akmenėje, Alytuje, Birštone, Jonavoje, Kauno rajone, Marijampolėje, Pakruojyje, Prienuose, Rokiškyje ir Vilkaviškyje.

Dar jie turės 14 šansų antruosiuose turuose – tiek kandidatų pateko tarp dviejų geriausių.
Lietuvos socialdemokratų partijos rinkiminis štabas

Palyginimui, antri pagal bendrą balsų skaičių likusi partija Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai po pirmojo turi tik du „garantuotus“ merus – Palangoje ir Molėtuose. Konservatoriai dar turės 11 antrųjų turų, du iš jų didmiesčiuose – Vilniuje ir Klaipėdoje.

Liberalų sąjūdis jau turi 4 merus Joniškyje, Plungėje, Rietave ir Tauragėje, taip pat dar 6 antruosius turus.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga nelaimėjo nė vienoje savivaldybėje, tačiau dar turės 10 antrųjų turų.

Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ laimėjo vieno mero poziciją Neringoje, taip pat ši partija turės 6 antruosius turus.

Lietuvos regionų partija turi vieną merę Širvintose ir du antruosius turus.

Darbo partijos kandidatai nelaimėjo nė vienos mero pozicijos, tačiau jie dar turės du antruosius turus.

Politiniai komitetai laimėjo mero rinkimus 6 savivaldybėse: Kaune, Druskininkuose, Kazlų Rūdoje, Kretingoje, Panevėžio mieste, Šiaulių mieste. Komitetai dar rungsis 5 savivaldybėse, vienoje iš jų, Utenos r., du komitetai rungsis tarpusavyje.

Palyginimui, „Delfi“ užsakymu visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai“ sausio 18–27 dienomis atlikta visuomenės nuomonės apklausa rodė, kad LSDP balsą duotų 12,2 procento apklaustųjų, antroje vietoje buvo Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ (12 proc.), o trečioje pozicijoje – TS-LKD (11,4 proc.). Toliau – LVŽS (9,1 proc.), Liberalų sąjūdis (6,2 proc.), Laisvės partija nesiekė 5 proc. kartelės (4,7 proc.), Darbo partijai balsą būtų skyrę 3,2 proc. apklaustųjų, o Laisvei ir teisingumui – 2,1 proc. Tyrimo rezultatų paklaida buvo 3,1 procento.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)