Savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose dalyvauja 16 politinių partijų ir 32 politiniai komitetai. Jų atstovai varžysis dėl 1498 savivaldybių tarybų narių ir 60 merų mandatų.

Dalyvauti savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) užregistravo 13 tūkst. 797 kandidatus. 433 iš jų sieks tapti savivaldybių merais.

Savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose teisę balsuoti turi 2 milijonai 385 tūkst. 262 rinkėjai.

Sekmadienį balsuoti atvykęs rinkėjas turės pateikti galiojantį pasą arba asmens tapatybės kortelę. Taip pat tinka ir kiti dokumentai, kuriuose yra rinkėjo nuotrauka ir asmens kodas: vairuotojo pažymėjimas, pensininko pažymėjimas, diplomatinis pasas ir pan.

Rinkimų biuletenis turi būti užpildytas slapto balsavimo kabinoje.

Viešinti užpildytą rinkimų biuletenį draudžiama.

Sekmadienį vykstančius savivaldos rinkimus Lietuvoje stebės beveik 5 tūkst. 200 stebėtojų. Jie turi užtikrinti, kad balsavimo metu būtų laikomasi įstatymų, fiksuoti galimus rinkimų pažeidimus ir pranešti apie juos.

Savivaldybių tarybų rinkimai daugiamandatėje rinkimų apygardoje laikomi įvykusiais, nepaisant juose dalyvavusių rinkėjų skaičiaus.

Kaip numatyta Rinkimų kodekse, išrinktu meru laikomas kandidatas, kuris pirmą kartą balsuojant gavo daugiau kaip pusę rinkimuose dalyvavusių rinkėjų balsų, jeigu rinkimuose dalyvavo ne mažiau kaip 40 procentų į tos rinkimų apygardos rinkėjų sąrašus įrašytų rinkėjų.

Iš anksto savivaldos rinkimuose balsavo 8 proc. rinkėjų, aktyviausiai – Neringos savivaldybėje

Per išankstinio balsavimo laikotarpį savivaldos ir merų rinkimuose savo valią pareiškė beveik 191 tūkst., arba 8 proc., rinkėjų, skelbia Vyriausioji rinkimų komisija (VRK).

Kaip rodo VRK duomenys, aktyviausi išankstiniame balsavime buvo Neringos savivaldybės gyventojai – jų balsavimo aktyvumas pasiekė 30 procentų.

15 proc. balsavimo aktyvumas viršytas Ignalinos (19,7 proc.), Lazdijų (19,1 proc.) rajonuose, Birštone (16,9 proc.), taip pat Šalčininkų (16,3 proc.), Širvintų (15,9 proc.), Varėnos (15,5 proc.), Zarasų (15,8) rajonuose.

Pasyviausi, VRK duomenimis, išankstiniame balsavime buvo Klaipėdos miesto (3,83 proc.), Kauno rajono (3,8 proc.), Panevėžio rajono (4,94 proc.) bei Šiaulių rajono (5,01 proc.) gyventojai.

Vilniuje iki šiol balsavo 6,2 proc. rinkėjų, Kaune – 6,3 proc.
Praėjusiuose savivaldos rinkimuose rinkėjų aktyvumas išankstiniame balsavime buvo mažesnis – 6,25 proc., arba per 153 tūkst., rinkėjų.

Balsavimas iš anksto prasidėjo antradienį ir truko iki ketvirtadienio. Taip pat nuo trečiadienio iki penktadienio vyko balsavimas specialiuosiuose punktuose ligoninėse, slaugos namuose, kariuomenėje, laisvės atėmimo vietose.

Penktadienį prasidėjo ir šeštadienį tęsiamas balsavimas namuose. Balsuoti namuose gali neįgalieji, neįgaliuosius namuose slaugantys asmenys, dėl ligos nedarbingi žmonės, rinkėjai, sulaukę 70 ir daugiau metų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (170)