„Bet mes nepatikrintų, prieš dieną gautų, liudijimų neskelbsime. Ir į vidines kovas nesivelsime“, – feisbuke pažymėjo B. Davidonytė.

Savo ruožtu M. Laurinavičius asmeniniame tinklaraštyje pasakojo, kad per tarpininką su juo susisiekė vienas VSD dirbęs pareigūnas. M. Laurinavičius tikino, kad šaltinio tapatybę jam pavyko patvirtinti.

Valstybės saugumo departamentas

„Aš suprantu, kad Jūs pasitikite savo šaltiniais, bet aš su jumis susisiekti norėjau tam, kad savo ruožtu, kaip visiškai nepriklausomas šaltinis, patvirtinčiau: viskas, ką parašėte apie Tomą Gailių ir Liną Jurgelaitį, yra visiškai tiesa. Visiška tiesa yra ir tai, kad jie yra jūsų įvardyto klano nariai.

Mačiau, kad Dovydas Pancerovas klausė, ką įrodo faktas, kad jie yra kaimynai. Na, tai aš galiu dar kartą, remdamasis savo asmenine patirtimi VSD ir žiniomis iš buvusio darbo ten, paliudyti: jie yra ilgamečiai ir tikrai labai artimi draugai – ne vien atsitiktiniai kaimynai. O tas klanas, kurio nariais Jūs teisingai įvardijote tiek Jurgelaitį, kuris, bent jau mano laikais šiam klane, buvo net svarbesnis už Gailių, tiek ir pats Gailius, yra gerokai didesnis. Galiu vardyti ir kitas pavardes. Jų tikslas visuomet buvo užvaldyti ne vien VSD – jie norėjo valdyti viską.

Todėl, nors ir nežinau dabartinių detalių, iš to ką žinau apie klaną, galiu daryti išvadą – istorija, kurią papasakojote buvo bendras Jurgelaičio ir Gailiaus planas pašalinti VSD direktorių“, – šaltinį savo tinklaraštyje citavo M. Laurinavičius.

Teigiama, kad šaltinis M. Laurinavičių patikino, jog sutiktų paliudyti oficialiam tyrimui.

Su visu M. Laurinavičiaus įrašu galite susipažinti čia.

Laurinavičius: Pranešėjo tikslas – kova prieš Jauniškį

Pranešėjo tapatybę M. Laurinavičius paskelbė trečiadienį. Tai – sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio patarėjas Tomas Gailius.

Pats T. Gailius, per ministro atstovą spaudai Tomą Bagdoną, teigė negalintis nei patvirtinti, nei paneigti šios informacijos. Apie tai rašė Lrt.lt.

M. Laurinavičius, atskleisdamas Pranešėjo tapatybę, taip pat pateikė kiek kitokią, nei aprašoma knygoje, įvykių versiją – remdamasis dviem šaltiniais kėlė abejones Pranešėjo ir jo teiginių patikimumu.

Darius Jauniškis

„Pranešėjo istorijos vienintelis tikslas, mano vertinimu, buvo ir tebėra kova prieš D. Jauniškį (VSD vadovą – Delfi), kuris drįso pasikėsinti į Pranešėjo kartu su „valstybininkų“ skandalo legenda tapusiu L. Jurgelaičiu (vienas iš Pranešėjo pavaduotojų – Delfi) metų metais kurtą „valstybe valstybėje“ VSD viduje.

Taip, sutinku – aš papasakojau visiškai priešingą istoriją tai, kuri T. Gailiaus lūpomis pasakota bestseleriu tapusioje knygoje „Pranešėjas ir Prezidentas“. Todėl dar kartą pakartosiu, kad neturiu nė mažiausio tikslo diskredituoti knygą, bet T. Gailiaus motyvai man kelia rimtų abejonių būtent grėsmių nacionaliniam saugumui aspektu“, – tinklaraštyje dėstė M. Laurinavičius.

Knygos autoriai neigė, kad „valstybininkų klanas“ kaip nors susijęs su jų knygos turiniu.

„Pagrindinė Mariaus teksto mintis, kad Pranešėjo istorija yra vadinamųjų „valstybininkų“ bandymas susigrąžinti įtaką – ši versija ne nauja, apie ją rašoma ir knygoje. Mariaus tekste Pranešėjas su „valstybininkais“ siejamas per savo pavaduotoją.

Du svarbūs momentai. Pirma, Pranešėjo teigimu, Mariaus paminimą pavaduotoja pasiūlė naujieji VSD vadovai Darius Jauniškis ir Remigijus Bridikis per pirmąjį jų pokalbį apie naują valdybą – pirmas knygos skyrius. Antra, priešingai nei rašo Marius, Nausėdos sąrašų tikrinimai buvo pavesti visai ne tam pavaduotojui“, – feisbuke dėstė B. Davidonytė.

Klausimai dėl VSD ir Nausėdos

Jos ir D. Pancerovo vasarį išleistoje knygoje didžiausias dėmesys skiriamas prezidento Gitano Nausėdos veikimui ir Pranešėjo liudijimui apie VSD vadovybės veiklą: keliamas klausimas, ar VSD laikosi politinio neutralumo principo, ar su žvalgybine informacija elgiasi kaip su preke, ar VSD vadovybės veiksmai teisėti.

Gitanas Nausėda

Knygoje, remiantis Pranešėjo liudijimu, teigiama, jog VSD vadovybė žodžiu pavedinėjo Pranešėjui prieš svarbius G. Nausėdos rinkiminius sprendimus tikrinti jo komandą: 2018-ųjų liepą Pranešėjo paprašyta patikrinti žinomus žmones, o rugsėjį jų apsuptas G. Nausėda paskelbė dalyvausiantis rinkimuose; 2019-ųjų sausį VSD tikrino savanorius, o po mėnesio G. Nausėda atidarė rinkimų štabą, kuriame tie savanoriai dirbo. Knygoje rašoma, kad tikrinti ir potencialūs G. Nausėdos finansiniai rėmėjai. Iš viso – 123 asmenys.

G. Nausėda neigė, kad pats arba per savo atstovus prašė VSD tikrinti jo komandą prezidento rinkimų metu. G. Nausėdos nuomone, VSD tai darė nebent savo iniciatyva.

Panašiai kalbėjo ir VSD direktorius Darius Jauniškis: jis patvirtino, kad informacija apie G. Nausėdos štabą buvo rinkta, tačiau liko neaišku, kas VSD pateikė potencialus G. Nausėdos komandos narių sąrašus. Jis neigė, kad tikrinti komandą prašė G. Nausėda.

D. Jauniškis taip pat patikino, kad rinkiminiu laikotarpiu tikrinti ir kiti kandidatai į prezidentus. Liko neaišku, ar kiti tikrinti taip pat išsamiai.

Knygoje taip pat aprašomos ir G. Nausėdos rinkiminės kampanijos finansavimo aplinkybės.

Seime yra norinčių aiškintis situaciją ir Pranešėjo teiginius – steigti tyrimo komisiją arba visa tai nagrinėti viename iš komitetų. Kol kas valdantieji neapsisprendė, kurį kelią rinksis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)