Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas kartu su kolegomis tuo tikslu įregistravo Visuomenės informavimo įstatymo ir Baudžiamojo kodekso pakeitimų projektus, kuriais siūloma kriminalizuoti manipuliavimą interneto platforma, kai turinio matomumo ir prieinamumo didinimas yra nukreiptas prieš Lietuvos valstybę.

Už tai siūloma bausti bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki 3 metų.

Projektas numato, kad „tas, kas manipuliuodamas interneto platforma didino turinio, nukreipto veikti prieš Lietuvos Respubliką – jos konstitucinę santvarką, suverenitetą, teritorijos vientisumą, gynybos ar ekonomikos galią, sklaidą baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki trejų metų“.

Už tokią veiklą atsakytų ir juridinis asmuo. „Manipuliuoti interneto platforma gali tiek privatus fizinis asmuo, tiek juridinio asmens darbuotojas, todėl tikslinga atsakomybę numatyti visiems asmenims. Projektais siekiama kriminalizuoti turinio matomumo didinimą, kai tai daroma manipuliuojant interneto platforma, ir tik tada, kai tai nukreipta prieš Lietuvos valstybę“,- sakoma dokumento aiškinamajame rašte.

NSGK pirmininko L. Kasčiūno nuomone, dirbtinėmis priemonėmis didinant būtent šios informacijos sklaidą gali kilti grėsmė nacionaliniam saugumui, todėl kraštutiniu atveju tikslinga tokią veiklą ir kriminalizuoti.

„Socialiniuose tinkluose Lietuvai priešiškų valstybių subjektai aktyviai naudoja dirbtines turinio matomumo ir pasiekiamumo didinimo priemones, siekdami, kad jiems naudingas, dažniausiai antivalstybinio ar dezinformacinio pobūdžio turinys įgautų populiaraus turinio statusą ir taip pasiektų kuo daugiau socialinių tinklų vartotojų. Tokios automatizuotos paskyros aktyviai naudojamos dalijantis priešiška informacija, komentarais ir straipsniais, kuriais siekiama skleisti dezinformaciją, sustiprinti protesto nuotaikas, formuoti priešiškus naratyvus, kelti nesantaiką, manipuliuoti nuomone ir panašiai, todėl automatizuotos paskyros ir jų tinklai yra grėsmė ne tik demokratijai, bet ir nacionaliniam saugumui“, – sako projektų parengimą inicijavęs Seimo NSGK pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.

Jo teigimu, su šia reikšminga saugumo problema Seime siūloma kovoti sistemiškai. „Vis daugiau veiklų persikeliant į skaitmeninę erdvę, būtina nacionalinį teisinį reguliavimą pritaikyti prie šios realybės. Būtina aiški žinutė interneto platformoms, kad neefektyvi ar nepakankama kova su šia problema yra nepriimtina ir kelia teisines pasekmes“,- sako projekto autorius.

Anot dokumento aiškinamojo rašto, karo Ukrainoje kontekste automatizuotos paskyros aktyviai naudojamos dalijantis priešiška informacija, komentarais ir straipsniais, kuriais siekiama skleisti dezinformaciją, sustiprinti protesto nuotaikas, formuoti priešiškus naratyvus, kelti nesantaiką, manipuliuoti nuomone ir panašiai. –Vien 2022 m. Ukrainos saugumo tarnybos susekė ir uždarė kelias dešimtis tokių botų fermų, vieną jų sudarė net 1,5 mln. netikrų paskyrų",- pastebima aiškinamajame rašte.

Projektų autoriai apgailestauja, kad ši problema ES mastu nėra sistemiškai sprendžiama, nors, pasak ekspertų, techninės priemonės tam yra.

Įstatyme siūloma apibrėžti, kas tai yra „manipuliavimas interneto platforma“.

Pagal projektą, tai „interneto platformos paskyrų turinio sklaidos didinimo būdas, kuriuo siekiama, naudojant automatizuotai tvarkomas ar automatiškai kontroliuojamas interneto platformos paskyras ar jų grupes, dirbtiniu būdu padidinti paskyrų turinio peržiūrų, komentarų, pasidalijimų, patiktukų, sekėjų ir (arba) prenumeratorių skaičių tam, kad interneto platformos algoritmai šiam turiniui suteiktų pirmenybę ir tokiu būdu jis taptų pasiekiamas dideliam interneto platformos vartotojų ratui“.

Beje, siūlomu teisiniu reguliavimu nėra siekiama kriminalizuoti turinio matomumo didinimo veiksmų, kai tai daroma reklamos, verslo ar dirbtinio intelekto mokymo tikslais.

Jeigu Seimas pritartų, Žurnalistų etikos inspektorius, Lietuvos radijo ir televizijos komisija turėtų teisę pareikalauti per 8 valandas pašalinti dirbtinai padidintas draudžiamo turinio peržiūras ar komentarus ar panaikinti galimybę šį turinį pasiekti.

Tikimasi, kad priėmus įstatymų pataisas bus sudarytos sąžiningos ir skaidrios sąlygos reikšti požiūrį, mintis arba komentarus. Taip pat manoma, kad kova su dezinformacija, karo propaganda, karo kurstymu taps kryptingesnė, bus sudarytos teisinės galimybės labiau apsaugoti informacinę erdvę, taip pat visuomenės ir atskirų fizinių asmenų bei valstybės interesus.

Siūloma, kad naujas teisinis reguliavimas įsigaliotų nuo šių metų rugsėjo 1 d.

Visuomenės informavimo įstatymo ir Baudžiamojo kodekso pakeitimų projektus įregistravo Seimo nariai Laurynas Kasčiūnas, Vytautas Kernagis, Dovilė Šakalienė, Vytautas Juozapaitis, Virgilijus Alekna, Rūta Miliūtė, Raimundas Lopata, Jonas Jarutis, Valdas Rakutis, Marius Matijošaitis, Arminas Lydeka.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)